Mijn dochter is 8 jaar en krijgt inmiddels al bijna twee jaar zakgeld. We begonnen daar destijds mee om haar interesse in rekenen en muntjes te stimuleren en zien het nu als een belangrijk onderdeel van haar financiële opvoeding. De uitspraak ‘zakgeld is leergeld’ spookt daarbij wel vaak door mijn hoofd. We hebben inmiddels dan ook al een paar leermomenten *kuch* meegemaakt…
Tot een paar maanden terug kreeg Olivia haar zakgeld wekelijks contant. Althans, dat was de bedoeling. In de praktijk bleken wij namelijk steeds minder cash geld in huis te hebben, waardoor we haar (tot haar grote ongenoegen) regelmatig moesten beloven dat ze het de week erop écht kreeg. Dat hield ze zelf gelukkig goed bij, waardoor ze het ons precies kon vertellen hoeveel euro ze nog achter liep. Voor ons was dit de voornaamste reden om voor haar een eigen jongerenrekening te openen. Geen gedoe met cash, maar een vaste opdracht om iedere week het zakgeld naar haar over te maken. Ze heeft nog geen telefoon, maar mag op één van onze telefoons in de app iedere week kijken hoeveel geld er op haar rekening staat.
Hoewel het geld minder tastbaar is, zorgen we er op deze manier voor dat het voor haar wel voelt dat het geld ook echt van haar is. En dat ze dus de vrijheid heeft om ermee te doen wat zij wil. Want: zakgeld is leergeld (en een expert van het Nibud vertelde mij eens hoe belangrijk het is dat kinderen daarbij ook fouten mogen maken om daarvan te leren).
Zo kun jij jouw kind leren sparen
Eigen rekening, eigen betaalpas
Bij de eigen rekening, hoort ook een eigen betaalpas. Dat is natuurlijk wel een ongelofelijk stoer object om in je portemonnee te hebben. Gewapend met GPS-horloge (loslaten moet je immers ook leren) én pinpas mocht ze samen met een vriendin naar de supermarkt. Bij het openen van de rekening had ze direct 10 euro zakgeld cadeau gekregen en daarvan mocht ze van ons iets komen. Maar: ‘het hoeft niet allemaal op’ en ‘liever niet alleen maar snoep’
Een half uur later staat ze met haar vriendin in onze keuken. Ze doet haar rugzak af en begint hem te legen op tafel. Ik reken zelf iedere week met een zuur gezicht die steeds duurder wordende boodschappen af, dus ik zag direct dat dit veel meer had gekost dan de tien euro die ze op haar rekening had. Maar dat was niet het enige. ‘Mijn pinpas deed het niet!’, zei ze verontwaardigd. ‘Hoe heb je dit dan kunnen kopen?’, vroegen wij haar.
Hoeveel zakgeld per leeftijd? Doe de zakgeld check
‘Dat heeft een mevrouw voor ons betaald’, legde ze uit. Onze monden vielen open. Blijkbaar was de betaalpas niet goed geactiveerd en werkte deze niet. Ze had samen met haar vriendin met hun armen vol flesjes drinken, snoep en broodjes gestaan en iemand was zo lief geweest om de 20 (!) euro die dit had gekost voor hen te betalen…
Niet alleen was de les ‘geef alleen geld uit dat je hebt’ niet aangeland, ook had ze de feitelijke ‘pijn’ van het geld uitgeven niet gevoeld doordat hun snacks door iemand anders waren betaald. Kortom: het eerste zakgeld leergeld moment was niet al te best. Inmiddels kunnen we erom lachen.
Zakgeld cadeau bij ABN
De zomervakantie staat bijna voor de deur. Een periode die zich heel goed leent om samen met de kinderen bezig te zijn met geld sparen en geld uitgeven. Wat voor afspraken maak je over extraatjes die ze krijgen voor een goed rapport bijvoorbeeld? Kunnen ze klusjes doen om wat extra zakgeld te verdienen? En hoeveel geld moet er worden gespaard en wat mag worden uitgegeven aan prullaria bij de toeristenwinkel op vakantie?
Starten met zakgeld: inmiddels digitaal of toch nog steeds contant?