Bij opvoeden hoort ook financiële opvoeding. Dat vinden niet alle ouders even gemakkelijk. Daarom willen wij jou samen met de experts van ABN AMRO een handje helpen. In deze reeks nemen we je mee in de weg van financiële zelfstandigheid en bieden we je tips & tricks om zelf met jouw kinderen hiermee aan de slag te gaan. Deze week: starten met zakgeld.
Na het winkeltje spelen en af en toe zelf iets mogen kopen – met het geld van je ouders – in de supermarkt, is voor veel jonge kids de eerste kennismaking met geld via eigen zakgeld. Zoals we eerder schreven is zakgeld een goede manier om je kind te leren over de waarde van geld, omdat ze zelf gaan ervaren hoe ze met een beperkt budget in een bepaalde periode rond moeten komen.
Starten met zakgeld
Gemiddeld genomen is een jaar of zes een goede leeftijd om te starten met zakgeld, maar ouder mag natuurlijk ook. De hoogte van het zakgeld is afhankelijk van de leeftijd van jouw kind, jullie financiële situatie en het doel: wat moet of mag jouw dochter of zoon met het zakgeld doen? Van tevoren spreek je af welke termijn voor het zakgeld geldt. Krijgt je kind wekelijks zakgeld of per maand? Ook maak je met elkaar afspraken over het uitgeven van het geld. Het is ook goed om vast na te denken wanneer je het zakgeld wilt verhogen. Vaak zie je dat dit bij een verjaardag gebeurt.
Nog een onderwerp om je mee bezig te houden: krijgt jouw kind het zakgeld in eerste instantie contant of direct digitaal? We vroegen een adviseur van Nibud om advies over dit onderwerp: Starten met zakgeld: contant of inmiddels digitaal?
Zakgeld is leergeld
‘Zakgeld is leergeld’ vinden wij een mooie uitdrukking. Het is belangrijk dat je je kind de vrijheid geeft om fouten te maken met hun zakgeld. In één keer alles uitgeven aan snoep én dat allemaal achter elkaar opeten. Speelgoed kopen dat al na een half uur in de prullenbak ligt. Je zult dit soort dingen moeten laten gebeuren – hoe lastig dat misschien ook is – want alleen dan leren ze ervan.
Het is dus ook belangrijk om te beseffen dat zakgeld geen loon is of middel om te straffen. Kinderen hoeven het zakgeld nog niet te ‘verdienen’ en je wilt het ze ook niet ontzeggen als ze er in jouw ogen bijvoorbeeld nutteloze dingen mee doen. Zoals we eerder zeiden: zakgeld is leergeld. Voor dat leren daar mag je je kinderen – en jezelf dus – de tijd voor gunnen.
Zakgeld en opvoeden
Dat brengt ons overigens ook bij een ander punt. Namelijk dat zakgeld ook bij jullie voor interessante, nieuwe vraagstukken kan zorgen. Hoe ga je ermee om als het zakgeld op is, maar je kind wil ontzettend graag iets kopen? De verleiding om toch toe te geven is soms zo groot, maar alleen door ‘op = op’ goed aan te houden leer je kind keuzes te maken in de manier waarop ze hun geld besteden. Die vaardigheid moeten ze later toch ook onder de knie krijgen.
Een laatste tip: help je kind ook bij het veilig omgaan met geld. Je spaarpot mee naar school nemen is misschien heel interessant, maar niet zo handig. Je zakgeld in je broekzak stoppen tijdens het spelen, ook niet. Help je kind door het geld op een vaste plek te bewaren, bijvoorbeeld in een eigen portemonnee.
Wordt het zakgeld van je kind op den duur op een eigen rekening gestort, dan kun je daar de Gimi app aan koppelen. In deze app kunnen kinderen zelf spaardoelen instellen en bijhouden en hun saldo checken.
Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner ABN AMRO. Als je voor het eerst of opnieuw moeder wordt, komt er veel op je af. Veranderingen in inkomsten en uitgaven, maar ook financiële vragen of zorgen kunnen daar bij komen kijken. ABN AMRO wil jou als ouder in deze fase zo goed mogelijk helpen en samen met jou zorgen voor financiële zekerheid. Nu en in de toekomst.
Meer lezen?
De waarde van geld
Zo kun jij jouw kind leren sparen