Fien Vermeulen hormonen
13/06/2024

Column Fien: ‘Misschien heb ik toch wel een beetje last van mijn hormonen, hè?’

Een zwangerschap en voor het eerst moeder worden: het is één grote bron van inspiratie. Op How About Mom geeft columnist Fien Vermeulen een eerlijk kijkje in haar leven. Deze week: ‘Misschien heb ik toch wel een beetje last van mijn hormonen, he Wout?’, zei ik terwijl we de laatste spulletjes in de baby-keukenlade legden. ‘Goh..’, antwoordde hij lachend. ‘En dat heb je nu pas door?’

Iedereen heeft het over ‘nesteldrang‘ tijdens een zwangerschap, maar waarom hoor ik nagenoeg niks over de zaken die daar wat mij betreft onlosmakelijk mee verbonden zijn? ‘Pakketschaamte’ en ‘Het Hormonster‘? 

Afgelopen week kickte ’t in. Het gevoel van: ‘We-moeten-NU-alles-hebben’. Enigszins gênant vind ik het inmiddels wel om toe te geven, maar er ging een aanstel-sessie aan vooraf. Op een ochtend zat ik in zak en as, huilend op de bank. Mijn lieve vriend (altijd zo rustig) kwam naast me zitten om aan te horen wat er was. Ik legde hem tijdens mijn tranendal uit dat ik bang was dat we de baby geen goed thuis zouden kunnen bieden. We waren ten slotte gewoon niet voorbereid. In ons huis stond nog geen badje op pootjes, er was geen baby beddengoed, er hing geen weekplanner voor onszelf, in de lades geen flesje voor als de borstvoeding niet lukt, geen luiers en vooral geen 3500 hydrofiele doeken waar iedereen me over had verteld. De lijst ging verder en ik vroeg me hardop af hoe we de eerste nacht met baby zouden moeten overleven als die nu zou komen. Vervolgens sloot ik af met een laatste, zielige snik waarin ik zei dat hij die ochtend ook nog zijn handdoek op een verkeerd haakje had opgehangen in de badkamer. 

To Buy en To Do

Ik hoor je nu denken: ‘Mens, doe eens normaal’. Dat denk ik nu ook. Maar op dat moment voelde het als een drama. Mijn vriend ging er gelukkig super serieus op in. Hij hielp met het maken van een To Buy en To Do lijst, printte die uit en hing ze op in de keuken. Vervolgens ging hij naar zijn werk en besloot ik maar gewoon bovenaan de To Buy lijst te beginnen. Ik stopte alleen niet meer. En schreef er nog meer bij. 

Column Fien: ‘Mijn vriend en ik zaten als aanstaande ouders even op heel andere sporen’

Je weet dat je ver bent gegaan wanneer de bezorgers je niet alleen herkennen, maar ook je voordeur onbereikbaar is door een volgebouwde stoep van dozen én je met rode wangen naar de buren moet voor een levering die je naast dat alles ook nog gemist had. Dat kwam omdat ik op pad was om een hoop spullen op te halen die ik mocht hebben van mijn zus en vriendinnen. 

Toch wat last van hormonen…

Hoe kan een klein mens nou zoveel spullen nodig hebben? En dat terwijl ik toch niet het idee heb dat ik gekke dingen heb ingeslagen of opgehaald. Toegegeven: misschien had ik niet direct al een white noise knuffelbeer, een babyfoon, luiers voor een maand en ook het beddengoed voor het peuterledikant nodig. Maar toch…

Later die week stond alles keurig uitgestald in de babykamer en kon de ziekenhuiskoffer worden dichtgeritst. ‘Misschien heb ik toch wel een beetje last van mijn hormonen, hè Wout?’, zei ik terwijl we de laatste spulletjes in de baby-keukenlade legden. ‘Goh…’, antwoordde hij lachend. ‘En dat heb je nu pas door?’

Fotocredits: Naomi Vonk

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen