peuterbed
10/06/2024

Van ledikant naar peuterbed: waar let je op?

Een bijzonder, maar soms ook best een lastig moment: de verhuizing uit een ledikant en naar een peuterbedje. Omdat ze simpelweg uit hun bedjes zijn gegroeid of omdat er plaats moet worden gemaakt voor een broertje of zusje. We vroegen aan slaapcoach Simone waar we op moeten letten bij de overgang van een ledikant naar een peuterbed.

De reden om de ledikant te vervangen voor een peuterbed kan zijn dat je kindje daadwerkelijk uit de ledikant is gegroeid. Een andere reden kan zijn dat er een broertje of zusje bij is gekomen en zijn of haar bedje dus gebruikt gaat worden voor de nieuwe baby.

Grote overgang van ledikant naar groot bed

“In dat laatste geval is het goed om ervoor te zorgen dat het wisselen van de bedden niet heel abrupt gebeurt”, zegt Simone. “Het is natuurlijk al een behoorlijke overgang in zijn of haar leven, dus ga daar rustig mee om. Als het past zou ik je als tip geven om het nieuwe bed vast in de kamer te zetten, ook al slaapt je kindje nog even in de ledikant. Zo kan hij of zij er rustig aan wennen en kun je bijvoorbeeld beginnen met de dutjes overdag in ‘het grote bed’ doen. Je kunt ook starten met alleen maar spelen of boekjes lezen in het bed. Vergelijk het met zindelijkheidstraining, daarbij helpt het ook als het potje gewoon in de kamer staat en je kind eraan gewend raakt. Maak het leuk.”

Veilig bedje

Het kan ook zijn dat jij een kind hebt dat al snel doorheeft hoe hij of zij uit bed moet klimmen. Dat kan voor onveilige situaties zorgen, bijvoorbeeld omdat een ledikant om kan vallen. Ook dat kan een reden zijn om over te gaan van een ledikant op een peuterbed. “Bij heel jonge kindjes zou ik eerder voorstellen om een bed te kiezen dat heel laag bij de grond is. Dan kunnen ze er niet uitvallen en rollen ze in het uiterste geval alleen op de vloer.”

Kun je niet meteen overgaan op een éénpersoonsbed? Dat raad Simone niet aan. “Het verschil tussen een ledikant en een éénpersoonsbed is heel groot voor een kind. Het kan ervoor zorgen dat ze zich niet veilig of geborgen voelen in bed. Ik zou altijd aanraden om eerst voor een peuterbed te gaan.”

Als je gaat zoeken naar kinderbedden, dan is het leuk om je hier kind hierbij te betrekken. Samen op zoek naar ‘een groter bed’, mee laten kiezen welk beddengoed erop gaat, dat idee. “Een peuterbed kan soms groot voelen voor jouw kind, dus probeer er samen een veilige en knusse plek van te maken. Je kunt bijvoorbeeld het dekbed onder het matras vastklemmen, zodat je kindje minder makkelijk uit het bed kan rollen.”

Peuterbed inspiratie

Kun je wat inspiratie gebruiken bij het uitkiezen van een peuterbed? Dit zijn drie favoriete bedden van team How About Mom:

peuterbed overgang

Hoe mooi is dit peuterbed Cocoon in de kleur walnoot?

peuterbed kiezen

Dit is peuterbed Cerise in een naturel hout.

peuterbed meegroeibed

Ook een goede optie: dit meegroeibed Brume.

Slaapzak

Hoe zit het met een slaapzak? “Dat is ook afhankelijk van de keuze van jullie als ouders en van jouw kindje. Je merkt soms dat kinderen er zelf klaar mee zijn en de slaapzak niet meer aan willen. Maar er zijn ook kinderen die bijvoorbeeld nog continu een deken van zich aftrappen, dan kan een slaapzak juist nog wel heel handig zijn. Overstappen van een ledikant naar een peuterbed betekent dus niet dat je ook meteen over moet stappen op een dekbed. Volg daarin jouw kind.”

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner Petite Amélie.

Meer lezen?
Baby naar eigen kamer: een mooie overgang
Dít kun jij overdag doen om jouw kind ‘s avonds makkelijker te laten slapen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen