Coronabesmetting bij een zwangere kan leiden tot aantasten placenta
02/09/2021

Onderzoek: ‘Coronabesmetting bij zwangere vrouw kan leiden tot aangetaste placenta’

Een besmetting met het coronavirus kan bij zwangeren leiden tot een geïnfecteerde placenta die in sommige gevallen scheurt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden.

Een kanttekening die geplaatst moet worden is dat de onderzoeksgroep binnen de studie van beperkte omvang was.

Aangetaste placenta

De wetenschappers van de universitaire ziekenhuizen startten het onderzoek nadat een zwangere vrouw tijdens de eerste coronagolf werd opgenomen omdat ze haar kindje niet voelde bewegen. Haar baby was in nood en werd uiteindelijk geboren via een acute keizersnede. Na de geboorte bleek de placenta geïnfecteerd te zijn met het coronavirus. Ook was de moederkoek voor een groot deel kapot waardoor het kindje nauwelijks zuurstof meer kreeg.

Gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC besloot na de opname van de zwangere vrouw een onderzoek te starten. Hij stuurde alle placenta’s van zwangere vrouwen die besmet waren met corona naar pathologen. Van de in totaal 36 onderzochte placenta’s werd bij vier Covid-19 ontdekt. Van de vier aangetaste placenta’s hadden twee vrouwen zwangerschapsdiabetes, een significante risicofactor. De coronaklachten die alle vier zwangere vrouwen ervaarden, waren wisselend van ernstig tot minder ernstig.

Zuurstofgebrek

Nadat het onderzoek van de universitaire ziekenhuizen in maart stopte, is in de regio in elk geval een kindje overleden aan een kapotte placenta nadat de moeder was besmet met het coronavirus. De placenta zorgt voor de uitwisseling van stoffen, zoals zuurstof, en beschermt moeder en de baby tegen ziekten. Wanneer cellen van de placenta afsterven, raakt het systeem kapot en kan er zuurstofgebrek optreden.

Gynaecoloog Schoenmakers laat weten dat het lastig is van tevoren in kaart te brengen welke vrouwen risico lopen. Het is voor hen namelijk niet tot nauwelijks te voelen of de placenta is geïnfecteerd. ‘Het is daarom belangrijk dat iedereen zich vaccineert’, aldus de gynaecoloog.

Het onderzoek

De onderzoekers van het LUMC en Erasmus MC zijn overtuigd dat er – ondanks de beperkte omvang van het onderzoek – een verband is tussen het coronavirus en de aangetaste placenta. Andere wetenschappers noemen de studie te klein om een conclusie te trekken en vinden nader onderzoek noodzakelijk.

Het onderzoek van het LUMC en Erasmus MC is daarnaast niet het enige onderzoek dat is gedaan met betrekking tot Covid-19 en zwangere vrouwen. Zo concluderen wetenschappers van de Universiteit van Birmingham na een onderzoek dat er juist geen verband is tussen het coronavirus bij zwangeren en complicaties bij de baby.

Ziekenhuisopnames gestegen

De afgelopen weken zijn er meer zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis opgenomen. ‘Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek’, zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht) tegenover het AD. Zwangeren met corona lopen meer risico ernstig ziek te worden, blijkt uit onderzoek. De Delta-variant van het virus maakt zwangere vrouwen nog vaker ziek.  

Bron: Erasmus MC / LUMC

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief