coronavaccinatie zwangeren
01/06/2021

Zwangere vrouwen krijgen toch geen voorrang bij coronavaccinatie

Auteur

Datum

Categorie

Share

Zwangere vrouwen worden toch niet met voorrang gevaccineerd met het coronavaccin. Een vervroegde uitnodiging zou weinig effect hebben op de snelheid waarmee zwangeren worden gevaccineerd.

Dat laat demissionair zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer weten. 

Zwangeren geen voorrang op coronavaccinatie

Even leek het erop dat zwangeren voorrang zouden krijgen op een coronavaccinatie. Zwangere vrouwen lopen – zo blijkt uit Nederlands onderzoek – een hoger risico op een ernstiger beloop van de ziekte. Het risico is nog groter voor vrouwen met overgewicht of een onderliggende aandoening. Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek vroeg het kabinet het RIVM enkele weken geleden om advies over een eventuele voorrangsregeling.

Nu blijkt het versneld vaccineren van zwangeren weinig effect te hebben, aldus de Jonge. In een brief schrijft hij dat de groep zwangeren die het hoogste risico lopen al in de groep vallen van mensen met een medische indicatie. Deze groep wordt al met voorrang gevaccineerd.

Vaccinatiecampagne 

Een andere overweging is dat de vaccinatiecampagne volgens de Jonge zo hard gaat, dat een voorrangsregeling weinig zou uitmaken. Hij laat weten dat ‘de haalbare tijdswinst klein is, ook omdat de uitvoering hiervan (een persoonsgerichte uitnodiging) veel tijd zou vragen’. 

Als alles volgens planning loopt kan iedereen boven de achttien jaar halverwege juni een afspraak maken voor een coronavaccinatie. De komende weken krijgt iedereen die tussen 1976 en 2003 is geboren een uitnodiging. ‘Omdat vaccinatie ook voor zwangere vrouwen belangrijk is, werd en wordt er uitgebreid en gericht met deze doelgroep gecommuniceerd’, aldus de Jonge.

Hoger risico

Hoewel het RIVM geen heil ziet in een voorrangsregeling, erkent het instituut wel dat zwangere vrouwen een hoger risico lopen op een ernstig verloop van covid. In Nederland hebben tot nu toe 9000 zwangere vrouwen het coronavirus opgelopen. Van die 9000 vrouwen werden 417 opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 36 op de ic belandden. 

Bron: de Volkskrant, RTL Nieuws

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief