Helene Bruins zwanger
03/09/2019

In verwachting van een tweeling (deel 1)

Wat gaat er door je heen als je bij de 12 weken echo niet één maar twee hartjes hoort? Helene is zwanger van een tweeling. Ze beviel in 2017 van haar zoontje, en is in oktober uitgerekend van een tweeling. Voor How about mom houdt ze een dagboek bij.

“28 weken zwanger ben ik nu. Het is een rollercoaster, en een totaal andere ervaring dan mijn eerste zwangerschap. Bij mijn eerste zwangerschap zat ik op een roze wolk, vanaf het begin. Ik voelde me letterlijk en figuurlijk zwanger. Alles was nieuw en tegelijkertijd spannend, voor mij en voor mijn partner. Ik voelde me dankbaar, vol leven en ik straalde als een pauw.

Zo’n 1,5 jaar na de geboorte van Tijn voelde ik me klaar voor een tweede kindje. Ik en mijn vriend zijn beide niet de jongsten meer, dus we wilden er ook niet ‘te lang’ mee wachten. Ik raakte gelijk zwanger, maar voelde me totaal anders dan de eerste keer in verwachting. Veel moeier, misselijker en neerslachtiger. Ik dacht nog, misschien is het een meisje omdat het zo anders voelt. Toen we een vroege echo bij de verloskundige aanvroegen, kregen we daar te horen dat er twee hartjes klopten!

Ik was in shock. Dit had ik nooit verwacht. En in alle eerlijkheid was het geen wens van me. Wel van mijn vriend, die vond het fantastisch nieuws. Hij was heel blij toen we op weg naar huis waren, maar ik was er echt stil van. Ik dacht alleen maar ‘hoe dan, hoe gaan we dit in godsnaam doen’? Het heeft zeker twee weken geduurd voordat ik een beetje aan het idee kon wennen. En mijn zwangerschap was dit keer geen roze wolk. In plaats daarvan schoot ik in een soort praktische regel-modus van dingen die we moesten regelen en aanschaffen. Onze families waren enthousiast, maar tegelijkertijd merkte ik her en der ook wel wat praktische bezorgdheid. Mijn moeder vertelde me dat ze zelf heel graag een tweeling had gewild. Dat vond ik leuk om te horen.

Na de eerste 2 weken was ik wel gewend aan het idee, maar zat ik nog steeds niet op een roze wolk zoals de vorige keer. Vooral mentaal was het zwaar. Dit had ik zo niet ‘gepland’. Het accepteren dat iets anders loopt vond ik eerlijk gezegd best lastig. Zo stom hoe je soms denk dat het leven maakbaar is. Mijn eerste zwangerschap was prachtig, verliep voorspoedig en ik dacht ‘dat doen we nog een keer’ en dan ga ik er echt van genieten. Omdat bij een eerste zwangerschap alles nieuw is en daarom ook spannend, dacht ik dat ik er nu meer van zou kunnen genieten. Maar nu voelde ik me zo anders en was het zo’n andere ervaring dat ik het opnieuw moeilijk vond om er echt van te genieten. Alles is opnieuw ‘nieuw’ met twee baby’s!

Bij 20 weken had ik net zoveel buik als bij mijn eerste zwangerschap bij 30 weken. En zodoende ben je sneller minder mobiel en mag je bijvoorbeeld niet meer vliegen. Maar verder verbaas ik me er vooral over wat het lichaam allemaal aankan en gelukkig heb ik fysiek geen klachten aan mijn rug of bekken.”

Volg Helene’s dagboek over zwanger zijn van een tweeling op How about mom.

Helene is de oprichtster van De Yogaschool Utrecht, een boetiek yogastudio in het centrum van Utrecht. Deze verkocht ze in 2019. Ze werkt als yogadocent, gespecialiseerd in zwangerschapsyoga en bedrijfsyoga, en organiseert retraites. Samen met haar vriend en zoontje Tijn (2 jaar) heeft ze recent de stad verlaten en woont ze in het bosrijke Driebergen.  

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen