EHBO / EHBO-koffer
01/02/2022

EHBO-expert Raymon geeft antwoord op jullie veelgestelde vragen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Onlangs vroegen we jullie welke vraag jullie zouden willen stellen aan EHBO-expert Raymon van der Spaan over EHBO rondom baby’s en kinderen. Een aantal van die vragen legden we uiteraard voor aan Raymon. Zo vroegen we hem onder meer wat je moet doen als je baby van de commode valt én hoe je moet handelen als je kindje een schaafwond heeft.

In dit artikel geeft Raymon antwoord op de 5 veelgestelde vragen rondom kinder en baby EHBO.

Wat zijn de meest voorkomende ongelukken en hoe moet je handelen?

Er zijn over het algemeen drie ongelukken die regelmatig voorkomen bij kinderen: verbranding, vallen en verstikking. Hieronder lees je per situatie hoe je het beste moet handelen.

Verbranding

Hoe je een brandwond moet behandelen, ligt aan het soort brandwond. Toch zijn er een aantal handelingen die je – ongeacht de graad van de brandwond – kunt doen. Ten eerste is het goed om lauw water aan te brengen op de verbrande huid waarbij je het water niet rechtstreeks op de wond richt. Doe dit binnen de 3 uur in ieder geval 10 minuten. Mocht kleding vast zijn gesmolten aan het lichaam van je kind, haal dat niet weg. Zo voorkom je dat je de huid kapottrekt. Heeft je kind een blaar door de verbranding? Prik die dan niet kapot.

Vallen

Kinderen ontdekken de wereld en dus is het niet gek dat je zoon of dochter zo nu en dan valt. Uiteraard verschilt de hoogte en de klap van de val op welke manier je moet handelen. Mocht je kindje hard of van hoge hoogte vallen, dan is het goed om allereerst de situatie te beoordelen. Til je kind niet direct op en kijk of hij of zij reageert op wat je zegt. Doet je kindje dat niet? Schakel dan 112 in. Is je kindje van een hoogte hoger dan zijn eigen lichaamslengte gevallen, dan geldt de regel dat het goed is om de huisarts te bellen. Uiteraard moet je ook 112 inschakelen als je bewusteloos is. Mocht je kindje hard op het hoofd zijn gevallen, dan kan het goed zijn je kindje om de zoveel uur te controleren (ook tijdens het slapen).

Verstikking

Onlangs schreven we een uitgebreid artikel over wat je moet doen als je kindje zich verstikt of verslikt. Hier lees je daar alles over.

Wat is het beste moment om een EHBO cursus te volgen, tijdens je zwangerschap of erna? 

Er bestaat niks voor niks het spreekwoord dat luidt: ‘Beter voorkomen dan genezen’ en dus raad ik aan om voor of tijdens je zwangerschap een EHBO cursus te volgen. Niet alleen zodat je – wanneer je kindje er eenmaal is – weet hoe je moet handelen, maar ook dat je vertrouwt op jezelf. Het volgen van een EHBO cursus zorgt namelijk niet alleen voor kennis, maar geeft ook het vertrouwen in jezelf dat je weet hoe je moet handelen. Zo kun je in stressvolle situaties meer de rust bewaren waardoor je adequaat en effectief handelt.

Als er alleen een AED met volwassen elektroden beschikbaar is, mag je die dan ook bij de baby gebruiken?

In de ERC (European Research Council) richtlijnen is opgenomen dat een AED met volwassen elektroden ook gebruikt kan worden bij kinderen vanaf 8 jaar of meer dan 25 kg. Er wordt dan ook aangeraden om voor kinderen tussen de 1 en 8 jaar kinderelektroden te gebruiken. Er zijn AED-toestellen die een knop hebben waardoor je met dezelfde elektroden ook een kind onder de 8 jaar goed kunt behandelen. Die knop zorgt er namelijk voor dat het energieniveau van de shok wordt verlaagd.

Moet ik bij een schaafwond of andere huidbeschadiging nu wel of niets iets op de huid smeren? 

Het advies luidt om zo min mogelijk op de wond te smeren. Zodra de huid beschadigd is, komen er ziektekiemen in de wond waardoor de wond wordt besmet. Het lichaam reageert op zo’n besmetting met normale ontstekingsreacties als pijn, roodheid en zwelling. Dit is niet erg en bevordert het genezingsproces alleen maar. Het is dan ook het beste om zo weinig mogelijk aan de wond te zitten. Wel kun je uiteraard de wond spoelen met water en afdekken met steriel, niet klevend, verband.

Het is mijn grootste angst dat de baby ooit van de commode rolt. Wat moet ik doen in het geval dat dat gebeurt? 

Het is allereerst goed om je kindje te checken wanneer hij of zij van de commode is gerold. Reageert je zoon of dochter niet? Gedraagt hij of zij zich anders? Of merk je dat je kindje suf is? Dan is het goed om gelijk de spoedeisende hulp te bellen. Zij zullen je telefonisch vertellen welke handelingen je moet verrichten. Mocht je kindje gelijk na de val gestart zijn met huilen en zich niet verdacht gedragen, dan is het goed om je zoon of dochter de eerste 24 uur na de val goed te monitoren. Lijkt er niks aan de hand? Dan kun je daarop vertrouwen.

Meer lezen?
How About Mom lanceert online cursus baby- en kinder EHBO
EHBO bij baby’s en kinderen: deze basiskennis moet je weten

Weet jij hoe je moet handelen als jouw baby zich verslikt in een hapje? Of wat het eerste is wat je moet doen wanneer je peuter een hoge val maakt? Weet jij hoe je moet reanimeren of zorgt dat een ernstige bloeding stopt? In onze baby & kinder EHBO cursus leer je alles wat je moet weten om in noodsituaties veilig en juist te handelen. Meer weten? Klik hier.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief