09/12/2021

Amanda’s zoontje stikte bijna in zijn eigen spuug: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’

Het zoontje van Amanda (’91) is begin dit jaar drie maanden oud als hij bijna stikt door verborgen reflux. ‘Ik schreeuwde het uit en wist niet wat ik moest doen’, vertelt Amanda over het moment. Aan How About Mom doet ze haar verhaal over haar baby die bijna stikte, en hoopt ze andere moeders duidelijk te maken dat ongeluk in een klein hoekje zit.

Zoontje Brodi

Amanda is samen met Raymon en moeder van Brodi (2021). Ze is dol op fotografie en werkt dan ook zelfstandig als fotograaf. Toen Brodi nog geen drie maanden oud was, stikte hij bijna in zijn eigen reflux of speeksel. Bij reflux stroomt de maaginhoud – dus melk – terug in de slokdarm nadat een baby heeft gedronken.

‘We hadden op dat moment kraamvisite over de vloer’, vertelt Amanda over die dag. ‘Brodi lag lekker in de box te slapen en had al een tijdje daarvoor melk gedronken.’ Zoals ze altijd doet, had Amanda ook die dag haar zoontje goed laten drinken.

Terwijl zij en Raymon druk bezig waren met beschuit met muisjes eten met de kraamvisite, hoorde ze ineens een schrale gil vanuit de box. ‘Het was een gil die ik nog niet eerder had gehoord en ik dacht meteen: dit klopt niet.’ Amanda besluit dan ook gelijk naar de box te lopen en ziet dat het mis is. ‘Hij liep blauw aan en ging steeds minder geluid maken.’

Paniek

Wat er de minuten daarna gebeurde, kan Amanda zich niet helemaal goed herinneren. ‘Ik schreeuwde heel hard: ‘Dit gaat echt niet goed’, pakte Brodi op maar legde hem daarna ook weer weg. Ik was in paniek en wist niet wat ik moest doen’, vertelt ze. Haar man Raymon gelukkig wel. ‘Terwijl ik 112 belde, pakte Raymon Brodi op z’n arm en begon op zijn ruggetje te wrijven. Tijdens het contact met de hulpdiensten, begon Brodi ineens weer geluid te maken en heel hard te huilen.’ Raymon vertelde dat het goed was dat Brodi weer huilde.

Brodi komt dus – gelukkig – na een paar minuten alweer bij zinnen, nog voordat de hulpdiensten arriveerden. ‘Zij checkten hem helemaal en we zijn vervolgens met naar het ziekenhuis gegaan. Daar heeft Brodi nog drie dagen gelegen. Gelukkig deden al zijn vitale functies het nog en ging het goed met hem.’ Toch is Amanda die dagen geen moment van zijn zijde geweken. ‘De schrik zat er zo goed in dat ik hem geen moment uit het oog durfde te verliezen.’

Verborgen reflux

De artsen vertelden Amanda en Raymon dat Brodi hoogstwaarschijnlijk verborgen reflux had en bijna stikte. ‘Ik wist niet dat kindjes daarin konden stikken, maar het schijnt vaker voor te komen’, vertelt Amanda daarover. ‘De arts zei ook dat ze niet kon beloven dat het niet nog een keer zou gebeuren. Dat was wel even heel erg schrikken.’

Amanda is tot op de dag van vandaag dankbaar dat Raymon wist hoe hij moest handelen. ‘Anders had ik eerlijk gezegd niet geweten hoe het was afgelopen’, vertelt ze eerlijk. ‘De situatie heeft me dan ook echt doen beseffen hoe belangrijk het is dat je weet hoe je moet handelen in gevaarlijke situaties en waarom een kinder- en baby EHBO cursus onmisbaar is. Zeker als het gaat om zo’n klein mensje dat zichzelf nog niet kan redden.’

Raymon en Brodi:

Verwerking

Dat het incident indruk heeft gemaakt op Amanda, moge duidelijk zijn. ‘Pas een paar weken na het enge moment, besefte ik me hoeveel impact het op me heeft gehad. Ik reageer bijvoorbeeld heel heftig op Brodi’s geluidjes en vind het moeilijk om hem hapjes te geven’, laat Amanda weten. Ze gaat dan ook samen met haar zoontje naar een logopedist toe om daar samen met Brodi nieuwe hapjes te proberen. ‘Ik ben heel trots, want sinds kort eet hij stukjes brood.’

Ook op rondslingerende spullen en speelgoed is Amanda nog alerter dan dat ze was. ‘Voordat Brodi zich verstikte, dacht ik namelijk dat verstikking alleen kon ontstaan door stukjes vast voedsel en klein speelgoed’, vertelt ze. ‘Nu weet ik natuurlijk wel beter, maar kan ik het toch niet laten ook bij andere mensen rondslingerende spullen op te bergen.’ Ze hoopt met haar verhaal dan ook andere moeders bewust te laten worden dat ongeluk in een klein hoekje zit.

Aan de slag

Het moment dat Brodi bijna stikte, heeft Amanda en Raymon flink aan het denken gezet. Zelfs zo erg dat Raymon in – o.a. in samenwerking met How About Mom – besloot om zelf EHBO cursussen voor baby’s en kinderen te geven. ‘Een ongeluk is zo gebeurt en kan grote impact hebben’, vertelt Amanda daarover. ‘Voordat dit gebeurde, stond ik daar zelf ook echt niet bij stil.’

Amanda besloot dan ook gelijk na het incident zelf een cursus EHBO voor baby’s en kinderen te volgen. ‘Toen de arts tegen mij zei dat er een kans is dat ze niet kon uitsluiten dat Brodi nog een keer hetzelfde zou kunnen overkomen, dacht ik gelijk: ‘Dan moet ik weten hoe ik moet handelen, mocht Raymon er niet zijn’, aldus Amanda. ‘Dat is echt goed geweest voor m’n zelfvertrouwen en ik ben blij dat ik nu weet hoe ik in gevaarlijke situaties moet handelen.’

Weet jij hoe je moet handelen als jouw baby zich verslikt in een hapje? Of wat het eerste is wat je moet doen wanneer je peuter een hoge val maakt? Weet jij hoe je moet reanimeren of zorgt dat een ernstige bloeding stopt? De nieuwste cursus van How About Mom is nu uit, gericht op baby & kinder EHBO. In deze cursus leer je alles wat je moet weten om in noodsituaties veilig en juist te handelen.

Meer lezen?
Verslikking en verstikking bij baby’s en kinderen: wat moet je doen?

Bron foto: Shine Moments

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen