Eén op drie zwangere vrouwen slikt foliumzuur niet goed, maar hoe moet 't wel?
16/02/2023

Eén op drie zwangere vrouwen slikt foliumzuur niet goed, maar hoe moet ‘t wel?

Het slikken van foliumzuur voorafgaand en tijdens de zwangerschap is belangrijk. Lang niet alle vrouwen slikken het voedingssupplement op de juiste manier. Uit een onderzoek van kenniscentrum Moeders van Morgen blijkt dat één op de drie zwangere vrouwen foliumzuur onjuist gebruikt.

Met onjuist gebruik wordt het niet volgen van het advies, opgesteld door het RIVM, bedoeld. Het RIVM adviseert vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen minimaal vier weken voor de conceptie te starten met het slikken van foliumzuur (≥ 400µg). Dit blijf je doen tot tien weken na de bevruchting.

Ontwikkeling zenuwstelsel

Voordat we dieper ingaan op het onderzoek van Moeders van Morgen, leggen we eerst uit waarom foliumzuur slikken belangrijk is. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van de ongeboren baby. Ook verkleint het voedingssupplement de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje of de kans op vroeggeboorte, een hazenlip en een laag geboortegewicht.

Foliumzuur zit in etenswaren als groene groenten, volkorenproducten, vlees en zuivel. Bij een gezond voedingspatroon krijg je het het voedingssupplement dus sowieso binnen, maar als je zwanger bent heb je wat meer nodig. Aangezien je lichaam zelf geen foliumzuur kan aanmaken, wordt aangeraden extra bij te slikken.

Het onderzoek naar foliumzuur

Hoewel het slikken van foliumzuur voorafgaand en tijdens je zwangerschap dus erg belangrijk is, blijkt uit onderzoek van Moeders van Morgen onder 3758 zwangere vrouwen dat maar 55,5 % van de vrouwen foliumzuur volgens de voorschriften gebruikt. De rest van de ondervraagden (34,2 %) gebruikt het voedingssupplement niet volgens het advies, met name vanwege een te late start en een te vroege stop van het slikken van het voedingssupplement. Zo’n 3,2 % van de ondervraagde vrouwen slikt de vitamine helemaal niet.

Het niet correcte gebruik werd vooral gezien bij vrouwen onder de 25 jaar, vrouwen met een lage of gemiddelde opleiding, vrouwen die niet in Nederland zijn geboren of vrouwen waarbij het niet hun eerste zwangerschap was.

Bron: Moeders van Morgen

Meer lezen?
Gezondheidsraad komt met nieuw dieetadvies zwangere vrouwen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief