Geen wens voor een dochter
03/03/2023

Niet per se een wens voor een dochter: ‘Ik vind het te kwetsbaar’

Emma* is moeder van drie jonge zoons en krijgt regelmatig de vraag: ‘Had je niet een dochter gewild?’ Haar antwoordt luidt steevast: ‘Niet echt.’ De reden? Door persoonlijke ervaringen uit het verleden weet ze hoe kwetsbaar meisjes zijn, hoe goed je als ouder ook je best doet om ze te beschermen.

Aan How About Mom vertelt ze erover.

Drie zoons

Tot het moment dat Emma haar man ontmoette, had ze niet per se een wens voor kinderen. ‘Ik zag mezelf lange tijd niet in de rol van moeder, totdat ik m’n man tegen het lijf liep’, vertelt ze ons. ‘Toen dacht ik ineens: ‘Wat zou het te gek zijn om een mini-versie van hem te hebben. Zelf kom ik uit een gezin van alleen maar vrouwen, dus het leek me ook gewoon leuk om een zoon te hebben.’

Inmiddels is haar wens voor een mini-versie van haar man dubbel en dwars uitgekomen nu ze moeder is van drie zoons. Hoewel ze niet wil zeggen dat ze nooit een dochter zou willen, is ze ergens opgelucht dat alle drie haar kinderen jongens zijn. ‘Ik weet zeker dat ik niet minder blij zou zijn met een dochter, maar ik durf wel te zeggen dat ik een dochter heel confronterend en eng had gevonden.’

Kwetsbaarheid van een dochter

Dat Emma niet per se een wens voor een meisje heeft en had, heeft onder meer te maken met nare ervaringen uit verleden. ‘Als ik kijk naar mezelf als jong meisje, dan denk ik: ‘Jeetje wat was ik kwetsbaar, heb ik niet te veel over m’n grenzen laten gaan?’, aldus Emma. ‘Nog regelmatig grijpen bepaalde situaties van vroeger me naar de keel. Als ik dan de verhalen van die meisjes uit de aflevering van BOOS rondom het The Voice of Holland-schandaal hoor, komt het toch weer naar boven.’

Ze vraagt zich soms af of de jongens, waarmee ze vroeger te maken heeft gehad, doorhadden of ze over haar grens heen gingen. ‘Want stemde ik er nu wel of niet mee in, als ik na een paar keer nee zeggen toch toegaf?’, aldus Emma. ‘Dat is dan ook echt iets wat ik wil meegeven aan mijn jongens: dat ze de grens van een ander voor de volle 100 % moeten accepteren en dat ze beseffen wat bepaalde handelingen voor een ander kunnen betekenen.’

Confronterend

Het idee dat Emma dan ook een meisje groot zou moeten brengen, die uiteindelijk haar eigen weg gaat inslaan, noemt ze ‘heel angstig’. ‘Want hoe goed je als ouder ook je best doet, je kunt ze niet voor alles beschermen en behoeden. En tuurlijk zijn er voor jongens weer andere gevaren, maar over het algemeen zijn in onze maatschappij vrouwen toch kwetsbaarder.’

En hoe dankbaar ze is dat haar wens voor een mini-versie van haar man is uitgekomen, had Emma een mini-versie van zichzelf vooral confronterend gevonden. ‘Dat ik dan mezelf als klein meisje dan zou terugzien in m’n dochter, dan lijkt me heel moeilijk. Al helemaal omdat je gewoon niet overal invloed op kan hebben’, aldus Emma. ‘Ik zou daar toch wel echt slapeloze nachten van krijgen.’

Educate your sons

Emma en haar man vinden het dan ook beiden belangrijk dat ze hun zoons opvoeden tot verantwoordelijke mannen die niet alleen hun eigen grenzen, maar ook die van anderen respecteren. ‘We zeggen dat bijvoorbeeld weleens tegen ze, maar we zijn ook bewust van hun eigen grenzen. Nee is nee, en dat geldt zowel voor mezelf als voor mijn kinderen’, aldus Emma.

De naam van *Emma is om privacyredenen gefingeerd.

Meer lezen?
Teleurgesteld in het geslacht: “Ik heb twee zoons, maar had graag een meisje gewild”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen