hechting baby
03/01/2023

Hechten en los leren laten

Het eerste jaar met jouw baby is een belangrijk fase in de hechting. Hechting is de emotionele band die er tussen ouder en kind ontstaat. De basis voor deze hechtingsrelatie wordt in het eerste levensjaar van de baby gelegd, en blijft zijn of haar hele leven van belang.

Een goede hechting

Een goede hechting tussen kind en ouder heeft een positieve invloed op het aangaan van sociale relaties, het gevoel van acceptatie, zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van jouw opgroeiende kindje.

De allereerste hechting ontstaat tijdens de zwangerschap en gaat verder zodra de baby eenmaal bij jou of jullie is. Iedere baby die geboren wordt, hecht zich aan degene die hem of haar verzorgt. Dat is een biologisch mechanisme. Jouw baby zoekt vanaf zijn geboorte nabijheid en bescherming bij jou en bij jullie als ouders of verzorgers.

Band met je baby

De band die jij en jouw partner in het eerste levensjaar met jullie baby opbouwen, is bepalend voor de rest van het leven van jullie kindje. Baby’s hebben aandacht en tijd nodig van beide ouders. De hechting met de vader is net zo belangrijk als met de moeder: jullie aanrakingen, oogcontact met de baby en jullie geluidjes en woorden zijn letterlijk van levensbelang. Ook al kan jullie baby nog niet praten, de baby reageert op jou en op je partner, net zoals jullie op de baby reageren.

Omdat jullie kindje zijn vader en moeder nodig heeft, betekent dit ook dat je elkaar de ruimte moet geven. Jouw partner kan de zorg voor de baby anders aanpakken dan jij. Geef hem of haar die ruimte. Als jij altijd als eerste opspringt als jullie kindje huilt, of als je liever alles zelf wil doen, werkt dat eigenlijk averechts. De veranderingen in het brein die een vader zorgzamer maken, worden juist getriggerd als hij meer met zijn kind bezig is. Geef je partner dus die ruimte. Heb er vertrouwen in dat jouw partner het goed doet.

Leren loslaten

In het tweede half jaar begint de baby steeds ‘zelfstandiger’ te worden: hij of zij is groter en sterker geworden en wil de wereld ontdekken. Je baby gaat zich letterlijk van jou af bewegen. Je zult merken dat je baby steeds meer kan en op onderzoek uitgaat. In de eerste twee jaren ontwikkelt jullie kindje zich razendsnel, van afhankelijke baby naar een zelfstandige peuter. Hoewel jouw moedergevoel misschien het meest verlangt naar jouw kindje continu dichtbij jou te hebben, is leren loslaten een belangrijke vaardigheid. Het klinkt misschien onlogisch, maar loslaten heeft een belangrijke functie binnen dit hechtingsproces.

Als er een stevige, vertrouwde band is tussen jou en je kindje, zullen jullie elkaar beter kunnen loslaten. Je kindje leert dat jullie een veilige haven vormen, en leert ook op zichzelf en anderen te vertrouwen. Als een kindje kan vertrouwen op zijn ouder(s) of verzorger(s) voor zijn basisveiligheid, dan is het makkelijker om afstand te nemen. In een onbekende situatie zijn jullie als ouders de uitvalsbasis waarvandaan jullie baby de omgeving verkent.

Uiteraard bepaal jij het tempo en zul je zelf ervaren hoe en wanneer het goed voelt om wat meer afstand te creëren. Sommige mama’s of kindjes zijn er eerder aan toe, bij anderen duurt dit langer. Durf te vertrouwen op jouw gevoel en moederinstinct.

Ervaring van andere moeders

Maike: “Het heeft bij mij wel een jaar geduurd voordat ik mijn dochter wat meer los durfde te laten. Ik zie nu dat ze toe is aan een peuterspeelzaal, aan meer contact met andere kindjes. Ook gaat ze inmiddels af en toe logeren bij opa en oma. We zetten kleine stapjes, maar we komen er wel.”

Meer lezen?
Hechting met je baby begint in de buik
Babymassage: zo kun je jouw baby masseren

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen