vreemdgaan tijdens zwangerschap
21/06/2021

Nieuwe echotechniek voorspelt groeistoornis baby al bij 20 weken

Een nieuwe echotechniek maakt het mogelijk om al vanaf twintig weken zwangerschap te ontdekken of een ongeboren baby een groeiachterstand heeft. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecoloog Noortje van Oostrum aan het Máxima Medisch Centrum.

Momenteel wordt bij gezonde zwangeren pas bij de 34 wekenecho of later gekeken of de baby een groeiachterstand heeft of niet.

Groeiachterstand bij baby

Met de zogeheten tweedimensionale Speckle Tracking Echocardiografie (2D-STE) blijkt het mogelijk veel eerder in de zwangerschap te meten of de baby een risico loopt om te klein geboren te worden. Door middel van een close-up van het babyhart wordt de hartfunctie van de baby gemeten.

Uit onderzoek van Van Oostrum blijkt dat het hart anders beweegt bij een baby die een groeiachterstand heeft dan bij een baby zonder groeiachterstand. Ongeboren kinderen met een te laag geboortegewicht hebben vaker een placenta met nauwere bloedvaten waardoor het hart harder moet pompen. Dat resulteert in een dikkere hartspier die anders beweegt dan een normaal ontwikkelend hart.

Nader onderzoek

Volgens het Máxima Medisch Centrum kan de nieuwe methode over een paar jaar landelijk worden gebruikt bij gezonde zwangeren. Echter is daar wel nog vervolgonderzoek voor nodig. De komende twee jaar nemen 600 moeders deel aan een vervolgstudie die de resultaten van Van Oostrum moeten bevestigen.

Mocht de nieuwe echotechniek in Nederland worden ingevoerd, kan de verdenking op een groeiachterstand beter worden gemonitord. Dat betekent dat baby’s en moeders intensiever begeleid kunnen worden. Baby’s die worden geboren met een groeiachterstand hebben een grotere kans op stofwisselingsziekten, een verhoogde bloeddruk of suikerziekte. Door de achterstand zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te ontdekken, kunnen artsen vroegtijdig ingrijpen mocht dat nodig zijn.

Bron: Máxima Medisch Centrum

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief