Postpartum massage
02/11/2020

Groepscoaching van start: therapeut Tirza helpt bij seksueel misbruik

Dat seksueel misbruik veel en overal voorkomt, is een triest feit. Tirza Janssen is verloskundige en specialiseerde zich verder als coach en therapeut. Nu begeleidt ze, naast haar werk als klinisch verloskundige in het OLVG Ziekenhuis, in haar praktijk (zwangere) vrouwen die een verleden hebben waar seksueel misbruik een rol heeft gespeeld. In november start er een coachingsgroep voor zwangeren met ervaringen van seksueel misbruik in hun verleden.

Verloskundige en therapeut Tirza Janssen: “Een op de acht vrouwen geeft aan ooit een verkrachting te hebben meegemaakt, volgens het Centrum Seksueel Geweld. Het aantal vrouwen dat gedwongen seksuele handelingen moet uitvoeren of ondergaan is nog groter.” Seksueel misbruik heeft een grote impact op de (zwangere) vrouwen die dit meemaken, en ook op hun partners, familie, kinderen en zelfs ongeboren kinderen, vertelt Tirza. “In de zwangerschap kunnen allerlei gevoelens je overvallen. Hele fijne maar ook hele nare emoties die je diep in jezelf had opgeborgen, kunnen zomaar naar boven komen. Zeker als je seksueel misbruikt bent. Ze waren er altijd al en ze gaan niet zomaar weg.”

Schuld en schaamte

“Seksueel misbruik vaak gaat hand in hand met geheimhouding en schaamte. Het is heel moeilijk om erover te praten. In de zwangerschap is het al helemaal niet ‘de bedoeling’ dat je over nare dingen praat. Zwanger zijn is toch juist een periode dat je blij moet zijn? Daardoor is er vaak nog minder plek en ruimte voor jouw gevoelens. Terwijl een zwangerschap juist een heel goed moment is om ermee aan de slag te gaan. De baby is vaak een krachtige drijfveer om te durven kijken naar de invloed van het misbruik op je leven. Als je deze drive voelt en je wil leren hoe om te gaan met deze gevoelens, dan is deze groepscoaching wellicht wat voor jou.”

De groepscoaching voor zwangeren met ervaringen van seksueel misbruik in hun verleden wordt eind november en december georganiseerd. Er geldt een maximum aantal deelnemers. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 19.15-21.15, op 25 november, 2 december, 9 december en 16 december. Meer informatie is te vinden via de praktijk van Tirza Janssen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen