babynamen
30/09/2023

Aan welke hulp heeft een nieuwe mama de meeste behoefte?

Het is waar wat ze zeggen dat er een dorp nodig is om een kind groot te brengen, maar soms is slechts een berg was wegvouwen ook al een enorme lifesaver. We vroegen nieuwe mama’s aan welke hulp zij de meeste behoefte hadden in die hectische eerste weken na de bevalling.

Eten

Op de gedeelde eerste plaats met het huishouden staat eten. Maaltijden voor in de vriezer, een pannetje avondeten in de week nadat de kraamzorg weg is, kraambezoek die met een grote pan soep of lasagne op de stoep staat. Maar ook: lekker eten meenemen naar het ziekenhuis, als je daar bijvoorbeeld langer moet liggen vanwege een keizersnede. “Mijn beste vriendin bracht sushi naar mijn kamer. Wat een feest!”, vertelt Judith.

Hulp in het huishouden

Wij moeten de eerste moeder nog ontmoeten die niet af en toe een handje hulp in het huishouden kan gebruiken. Met name de was wordt vaak genoemd als taak waar we heel graag wat hulp in krijgen (hear hear). Maar ook schoonmaken en poetsen op zich (“Als is het maar even één keertje een stofzuiger door de woonkamer zodat je het zelf die dag niet hoeft te doen”). Wat ook wordt genoemd is hulp bij achterstallige klussen in huis. Wij snappen ook wel dat je niet direct met de verfroller in de weer gaat, maar het is in ieder geval de moeite waard om aan nieuwe ouders te vragen of ze klusjes hebben waar ze zelf erg tegenop zien en wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Sem: “Mijn moeder hielp me met het uitruimen van onze voorraadkast. Dat lijkt zoiets sufs, maar ik was zo blij toen we dat achter de rug hadden. Ik had direct veel meer rust, het hing niet meer als iets wat ik nog moet doen boven me.”

Support en een luisterend oor

Hulp voor een nieuwe mama heeft niet altijd een praktische vorm. Hulp betekent ook naar iemand luisteren en support bieden. “Ik wil het liefst gewoon horen: je doet het goed”, “Ik ben er bij gebaat als er begrip wordt getoond dat het niet altijd makkelijk is” of “Ik wil graag eerlijke ervaringen kunnen delen.” Vergeet niet dat dat ook een belangrijke rol is die jij tijdens kraambezoek kunt vervullen. Niet de handen uit de mouwen steken, maar haar handen vastpakken. Luister naar haar, kijk echt naar haar, hoor wat ze te zeggen heeft. “Iemand die er gewoon was: ik had het gevoel er alleen voor te staan met twee kinderen.”

Slaap

Tja, die hoorden we natuurlijk ook veel terug. Hoe fijn het kan zijn om even uit te mogen slapen (“iemand die ‘s ochtends vroeg naar binnen sneakt en de ochtendvoeding op zich neemt zodat ik even kan blijven liggen”) of weer een nacht onafgebroken slapen. Hoewel zo’n nachtelijke hulp door veel moeders werd genoemd, gaven een aantal moms ook eerlijk aan dat ze in de praktijk veel te veel moeite zouden hebben om de zorg ook echt uit handen te geven. Het verschil tussen hart en hoofd 🙂

Tijd voor mezelf

Een beetje in dezelfde categorie als het slapen, doe je nieuwe moeders ook een groot plezier met simpelweg even wat tijd voor jezelf. Even rustig kunnen douchen zonder publiek, even rust in huis zoals het was voor de komst van de baby. “Iemand die op mijn kinderen let, zonder dat ik me schuldig hoef te voelen dat ik ondertussen iets voor mezelf doe.” Heb je ‘m weer, die momguilt. Misschien heeft de nieuwe moeder waar jij op bezoek komt er helemaal nog geen behoefte aan, maar je kunt altijd voorstellen dat jij even met de baby gaan wandelen of op een andere verdieping in het huis voor de kleine zorgt. Zodat de mama inderdaad eventjes rustig kan douchen, kan aanrommelen in huis of in bed een kopje warme thee kan drinken met een aflevering van een fijne serie. Hoe fijn alle tijd met een kindje kan zijn, soms is heel even je handen vrij hebben ook heel welkom.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen