hulp ouders
09/11/2022

Kletsen, knuffelen, koken, oppassen of simpelweg ‘er zijn’

Auteur

Datum

Categorie

Share

Ik zou willen dat ik nog precies wist wanneer mijn dochter haar eerste woordje zei of wat het eerste hapje van mijn zoontje was. Het staat vast ergens opgeschreven, maar ik ben het wel vergeten. Wat ik niet ben vergeten zijn de momenten waarop er mensen voor ons klaar hebben gestaan sinds we ouders zijn geworden. Tijdens de zwangerschap, in de kraamperiode, in de overgang van 1 naar 2 kids, in de peuterpubertijd, bij het starten met school en alles daar tussenin. Met grote acties of kleine gebaren die stuk voor stuk veel voor ons betekenen. 

Als moeder van een dochter van zes en een zoontje van vier liggen mijn zwangerschappen en kraamperiodes inmiddels een tijd achter me. Toch staat de hulp en ondersteuning die we in deze fase van ons leven kregen me nog heel goed bij. De vriendin die op kraambezoek kwam en uit zichzelf even een schone was voor me ging opvouwen. De homemade butter chicken van mijn vader die zoveel comfort bracht in zo’n oncomfortabele tijd. De vriendin die onze ontroostbare baby een uur lang door de kamer wiegde, zodat ik even kon douchen én mijn eten warm op kon eten. De vraag: ‘hoe gaat nu met jou?’

Maar de hulp en ondersteuning stopte niet na de kraamtijd. Vriendinnen die een app-groep starten waarin je vrijuit mag mopperen over het moederschap. Ouders waar je met een gerust gevoel je baby achterlaat om weer een nachtje door te slapen of weer eens op date te gaan. Collega’s die begripvol zijn na een slechte nacht, of als er een telefoontje komt uit de crèche dat je een ziek kindje op mag halen. Die aanbieden om iets uit handen te nemen, zodat jij je even kunt focussen op het thuisfront. 

Een vrije dag opofferen om ons te helpen

Ik denk aan de vriendinnen die hun goede camera’s mee namen om van ons gezin of de kinderen mooie foto’s te maken zonder dat we daar zelf om hebben gevraagd. Of de vrienden die voor ons klaarstonden toen we hoogzwanger van de tweede gingen verhuizen. Die op en neer naar Haarlem reden om ons oude huis leeg te halen, op de steiger klommen om de hoge wanden te verven, ons bed in elkaar zetten of onze dochter van 2,5 – die eigenlijk wel een tikkie in die weg liep – bezighielden. Die hun eigen vrije zaterdagen of zondagen opofferden om er voor ons te zijn.

Vrienden die jouw kinderen als familie beschouwen en laten zien hoeveel ze van ze houden. Die onthouden welke dingen jouw kind lekker vindt en wie hun favoriete Disney prinses of superheld is. Die tijdens een afspraak de kids vermaken, zodat jouw koffie een keer niet koud gedronken hoeft te worden. Een buurvrouw waar de kinderen altijd welkom zijn om even uit te razen op de trampoline en waar jij de kop koffie wél warm op kunt drinken. Buren aan wie je kunt vragen of je dochter met hun mee naar school mag lopen, omdat je in de knoop komt met je planning ‘s ochtends. 

Hulp voor ouders

Sjouwen, wiegen, spelen, koken, kletsen, knuffelen, schoonmaken, luisteren, oppassen of simpelweg er zijn. Welke vorm van hulp je ook kiest, het feit dat je er bent voor een andere ouder is ontzettend waardevol. Het geeft een gevoel van steun, liefde en support. Het idee dat je er niet alleen voor staat en dat er mensen zijn waar je op terug kunt vallen. Ik hoop dat ik op mijn beurt dit gevoel ook aan andere ouders op me heen kan geven én dat ik jou als lezer kan inspireren om te kijken wat jij voor een ouder in jouw omgeving kan betekenen.

Meer lezen?
Een warme maaltijd betekent voor een nieuwe ouder zoveel meer dan alleen eten
Aan welke hulp heeft een nieuwe mama de meeste behoefte?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief