opvoeden kind kinderen
26/12/2022

Humanitas Home-Start: ‘Met mijn ervaring als moeder help ik nu een ander jong gezin’

Met drie kinderen onder de vier jaar, een tweeling en een zwangerschapsvergiftiging krijgt Neline behoorlijk wat voor haar kiezen in korte tijd. Het consultatiebureau tipt haar over Home-Start, waarbij een vrijwilliger een steuntje in de rug biedt, bijvoorbeeld rond opvoeding en het huishouden. Neline: ‘Juist als je het gevoel heb dat het allemaal teveel wordt, als je niet lekker in je vel zit of als je even je hart wil luchten, dan is een vrijwilliger zoals Corrina heel fijn.’ Vrijwilliger Corrina: ‘Met mijn ervaring als moeder help ik nu een ander jong gezin.’

Soms kan het best fijn zijn om wat hulp te krijgen bij de opvoeding. Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie waar zo’n 19.000 vrijwilligers werken. Eén van de programma’s van Humanitas is Home-Start.

Bij Home-Start werken vrijwilligers die speciaal getraind zijn om zwangere vrouwen en ouders met opgroeiende kinderen tot en met 18 jaar te helpen en ondersteunen. Bij gezinnen die mee doen met Home-Start komt een vrijwilliger wekelijks 1 á 2 uur langs bij je thuis. In die tijd is er de ruimte om samen te praten over je zorgen, en na te denken over mogelijke oplossingen.

‘Je hoeft geen hulpverlener te zijn’

Een van die 19.000 vrijwilligers is Corrina. Ze is moeder van drie kinderen van inmiddels 12, 19 en 21 jaar. ‘Het mooie van Home-Start vind ik dat je juist geen hulpverlener hoeft te zijn als vrijwilliger. Door mijn eigen ervaring als moeder en door er ‘gewoon’ te zijn kan ik al helpen. Hoe pakte ik dingen aan met kleine kinderen, daar heb je het over samen, zonder dat mijn manier de enige juiste manier is.’

Inmiddels komt Corrina wekelijks over de vloer bij Neline, moeder van drie kinderen. Met drie kinderen onder de vier jaar merkte Neline dat ze wel wat ondersteuning kon gebruiken bij de opvoeding, vertelt ze. ‘Bij de eerste bevalling had ik zwangerschapsvergiftiging. Hierdoor werd de bevalling ingeleid en kwam de tweeling vijf weken te vroeg. Een pittige bevalling volgde en na de bevalling had m’n zoontje een terugval waardoor we nog in het ziekenhuis moesten blijven. De zwangerschap van de derde was pittig, maar verliep redelijk vlekkeloos. M’n man was de kraamweek thuis en moest daarna weer aan de slag.’

Hulp zoeken

‘Zeker met de tweeling was ik in het begin heel onzeker. Hoe doe je het met twee kids doet, je huishouden? Ik had het idee alles zelf te moeten en kunnen doen. Juist daarom was het zo fijn dat het consultatiebureau me tipte over Home-Start. Uit mezelf had ik die hulp minder snel gezocht. Ik woon wat verder van mijn ouders en eigen familie waardoor ik niet mijn eigen familie dicht bij me heb.’

Corrina is inmiddels een vertrouwd gezicht voor Neline en de kids. ‘Als ik er ben kan ik me met kinderen bezig houden, zodat Neline aan een huishoudelijke klusjes toekomt zonder dat de kinderen van alles aan haar vragen. Ik doe dan een spelletje of ga met kinderen lezen’

‘We zijn laatst een keer met z’n allen naar de markt geweest. Best een opgave met drie kleine kinderen, maar samen was het een gezellig uitje.’

Samen koffie drinken

Het mooie van Home-Start is dat vrijwilligers en gezinnen zelf bepalen waar ze behoefte aan hebben. Corrina: ‘Je hoeft echt geen drie of vier uur per week bezig te zijn. Ik ben geen ochtendmens en ik kan geen lange afstanden lopen. Maar het fijne is dat ik juist met een of twee uur bij Neline, soms bij de lunch of met een bakje koffie, al kan helpen. Zo past het ook goed bij mij.’

Neline: ‘We overleggen en appen wanneer het uitkomt om langs te komen. Soms kom je rond 12.00 en dan lunchen we even samen. Het is altijd gezellig als je er bent.’

Corrina: ‘Ik vind het fijn om er voor jullie te zijn. Het geeft jou ook de kans om even je handen vrij te hebben, en een moment iets in huis of voor jezelf te kunnen doen zonder de hele tijd ‘mama, mama, mama’ te horen.’

‘Het perfecte plaatje bestaat niet’

‘Kijk naar foto’s op Facebook of Instagram en alles lijkt bij andere gezinnen leuk en mooi en perfect. Zo is het echt niet, nergens, weet ik inmiddels. Overal speelt wel iets’, zegt Neline.

‘Ik merk dat iedereen het perfect probeert te doen als nieuwe moeder maar dat hoeft en kan niet. Juist als je het gevoel heb dat het allemaal teveel wordt, als je niet lekker in je vel zit of als je even je hart wil luchten. Dan is een vrijwilliger zoals Corrina via Home-Start heel fijn, om even te kletsen en even naar de kids te kijken, zodat ik bijvoorbeeld een wasje kan vouwen of aanzetten.’

Opvoeden? Je staat er niet alleen voor

Humanitas biedt met Home-Start een steuntje in de rug, bijvoorbeeld rond opvoeding en het huishouden, aan gezinnen met kinderen. Ook vanaf 28 weken zwangerschap kun je bij Humanitas terecht als je vragen of behoefte aan ondersteuning hebt.

Wil je meer weten of je aanmelden? Ga naar de Home-Start-website voor meer informatie of om te zien in welke gemeenten Home-Start wordt aangeboden.

Meer lezen?

Ondersteuning bij de opvoeding met Home Start

Tradities die je wel (of juist niet!) meeneemt uit je eigen jeugd

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief