inleiden bevalling inleiding
05/03/2024

Inleiden van de bevalling: ‘Maak een zorgvuldige keuze’

Maak een zorgvuldige afweging bij het inleiden van een bevalling, zegt verloskundige en onderzoeker Bahareh Goodarzi van Amsterdam UMC en Academie Verloskunde Amsterdam Groningen. Zij publiceert over haar onderzoek naar inleidingen. “Inleiden is een medische handeling en niet vrij van risico’s.”

Het aantal inleidingen neemt toe

Steeds vaker wordt een bevalling kunstmatig op gang gebracht (ingeleid) en wordt niet gewacht op een spontane start van de geboorte. Uit de landelijke registratiecijfers van de geboortezorg – die worden verzameld door de organisatie Perined – blijkt een toename van inleidingen van 22.8% in 2018 naar 26,5% in 2020. Inleiden wordt gestart om te voorkomen dat de baby overlijdt.

Hoe werkt een inleiding? Als de baarmoedermond nog niet helemaal rijp of zacht is, kun je medicatie of een foleykatheter (‘ballonnetje’) krijgen. Een foleykatheter of ballon wordt in je baarmoederhals ingebracht en gevuld met water. Dat geeft druk in de baarmoedermond: daardoor worden hormonen aangemaakt die de baarmoedermond verweken en openen (ontsluiting). Het verschilt per persoon hoe jouw lichaam hierop reageert. Medicatie zoals prostaglandines of oxytocine kunnen helpen bij het opwekken van weeën.

Inleiden van bevalling is een medische handeling

De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Als je langer dan 41 of 42 weken zwanger bent, kan de verloskundige of de gynaecoloog voorstellen om je in te leiden. Een ingeleide bevalling of inleiding betekent dat de bevalling kunstmatig wordt opgewekt. De verloskundige verwijst je dan door naar het verloskundig team in het ziekenhuis.

Onderzoek naar inleidingen

Goodarzi deed onderzoek met de gegevens van ruim 600.000 gezonde zwangeren, in de periode van 2012 tot 2018. Zij keek naar de relatie tussen babysterfte en vijf kenmerken van de zwangere en zwangerschap: ze onderzocht de zwangerschapsduur, de leeftijd van de moeder, het aantal voorgaande bevallingen van de moeder, en migratieachtergrond en sociaaleconomische status.

Inleiden gebeurt nu vaak op basis van één kenmerk van de zwangere of de zwangerschap, bijvoorbeeld bij zwangeren ouder dan 40 jaar, bij een eerste bevalling of bij een zwangerschapsduur langer dan 41 weken. Volgens Goodarzi is het belangrijk naar al die kenmerken te kijken als de zwangere en zorgverlener de keuze voor een inleiding bespreken. Neem meerdere kenmerken mee in de afweging om voor een inleiding te kiezen, is haar oproep aan collega’s.

Daarom moet meer dan nu gebeurt informatie over de zwangerschap, de zwangere vrouw en haar achtergrond gecombineerd worden. Op die manier kom je tot een beter besluit, zegt de verloskundige en onderzoeker.

Risico’s van een inleiding

Inleiden van de bevalling komt dus steeds vaker voor. Maar inleiden heeft ook een aantal nadelen. Zo blijkt uit onderzoek dat er een relatie is tussen:

  • Inleiden en overmatig bloedverlies bij de bevalling
  • Een minder goede hersenontwikkeling van het kind
  • Meer infecties bij het kindje op latere leeftijd

Daarom moet er volgens verloskundige en onderzoeker Bahareh Goodarzi een zorgvuldige afweging worden gemaakt bij het inleiden van een bevalling. Daarbij moet je kijken naar meer dan één kenmerk, zoals bij een zwangerschapsduur langer dan 41 weken). En is het belangrijk om meerdere factoren voor een vrouw en haar baby mee te wegen. “Daarom moeten zorgverleners meer dan nu gebeurt informatie combineren, dan kom je tot een beter besluit.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen