Inleiden van de bevalling

Hoe werkt een inleiding?

Als je langer dan 41 of 42 weken zwanger bent, kan de verloskundige of de gynaecoloog voorstellen om je in te leiden. Een ingeleide bevalling of inleiding betekent dat de bevalling kunstmatig wordt opgewekt.

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Naar schatting bevalt slechts 4 tot 5 procent van de zwangeren op de uitgerekende datum.

Langer dan 41 weken zwanger?

Als je langer dan 41 of 42 weken zwanger bent, kan de verloskundige of de gynaecoloog voorstellen om je in te leiden. Vaak is het advies vanaf 42 weken sowieso in te leiden en meestal wordt hier vanaf 41 weken al wat over uitgelegd door je verloskundige.

Een ingeleide bevalling of inleiding betekent dat de bevalling kunstmatig wordt opgewekt. De verloskundige verwijst je dan door naar het verloskundig team in het ziekenhuis.

Waarom een bevalling inleiden?

De verloskundige of de gynaecoloog kunnen een inleiding voorstellen als je meer dan 1 of 2 weken overtijd bent. Of als er een medische reden is waarom het beter is dat je eerder bevalt, voor jou of je baby.

De bevalling inleiden wordt altijd met jou overlegd: je wordt niet ‘zomaar’ ingeleid. Je kunt altijd met jouw verloskundige overleggen over het verloop van jouw bevalling en een eventuele inleiding.  Je vliezen laten losmaken – ook wel ‘strippen‘ genoemd – kan er ook voor zorgen dat je bevalling begint.

inleiden bevalling inleiding

Hoe verloopt een inleiding?

Een ingeleide bevalling betekent dat je in het ziekenhuis gaat bevallen met een medische indicatie. Voorafgaand aan de inleiding heb je een controle door een verloskundige of arts uit het ziekenhuis. Deze zorgverlener controleert jouw conditie en die van je baby, en informeert jou over hoe de inleiding verloopt.

Als je wordt ingeleid, kan het vaak nog even duren voordat je echt gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Je bevalt vaak niet direct op de dag waarop je in het ziekenhuis komt voor de afspraak, anders dan wat vaak wordt gedacht. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek ‘onrijp’ is, kan de inleiding enkele dagen duren.

Medicatie of ‘ballonnetje’

Als de baarmoedermond nog niet helemaal rijp of zacht is, kun je medicatie of een foleykatheter (‘ballonnetje’) krijgen. Een foleykatheter of ballon wordt in je baarmoederhals ingebracht en gevuld met water. Dat geeft druk in de baarmoedermond: daardoor worden hormonen aangemaakt die de baarmoedermond verweken en openen (ontsluiting). Het verschilt per persoon hoe jouw lichaam hierop reageert.

Tabletten

Soms is inleiden met een ballonkatheter niet geschikt of heeft het niet het gewenste effect. Dan kan de bevalling ingeleid worden met misoprostol. Dit zijn tabletten die prostaglandinen bevatten. Prostaglandinen zijn hormonen die ervoor zorgen dat de baarmoedermond rijper wordt. Deze misoprostol tabletten kunnen oraal of vaginaal gegeven worden.

Vliezen breken

Als je tenminste twee centimeter ontsluiting hebt, dan kunnen je vliezen worden gebroken door de verloskundige of arts. Het kan ook zijn dat je vliezen vanzelf breken.

Hoe lang duurt een inleiding?

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Tips bij een inleiding

Wordt jouw bevalling ingeleid? Dan kan het fijn zijn om te weten hoe je hier een zo prettig mogelijke ervaring van maakt. Doula Sanne Ravenbergen geeft een aantal tips voor een soepele, fijne inleiding in dit artikel.

bevalling opwekken

Hoe vaak komt een inleiding voor?

In 2020 werd bijna 1 op de 4 bevallingen ingeleid bij vrouwen die voor het eerst bevielen. Steeds vaker wordt een bevalling kunstmatig op gang gebracht (ingeleid) en wordt niet gewacht op een spontane start van de geboorte. Uit de landelijke registratiecijfers van de geboortezorg – die worden verzameld door de organisatie Perined – blijkt een toename van inleidingen van 22.8% in 2018 naar 26,5% in 2020.

Het inleiden van een bevalling is niet zonder medische risico’s en zou daarom ook een zorgvuldige keuze moeten zijn. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog over jouw situatie.

Ervaringen met bevalling inleiden

Kelly kreeg zwangerschap vergiftiging en werd ingeleid

Kelly moest worden ingeleid doordat ze zwangerschapsvergiftiging kreeg: ‘Mijn bevalling werd direct ingeleid door middel van een ballonnetje, waarna we onze intrek namen op een ‘suite’. De rest van de dag bracht ik hier door, terwijl mijn vriend thuis wat spullen ging halen.’

Sarah koos voor een ruggenprik

Sarah koos voor een ruggenprik nadat haar bevalling ingeleid werd. ‘Ik ben met 41 weken ingeleid. M’n bevalling zelf verliep – ondanks dat het natuurlijk geen pretje is – heel soepel. Ik koos voor een ruggenprik. Dat is voor sommigen nog wel een taboe, merk ik, maar ik ben daar heel nuchter in.’

Elise werd ingeleid met 36 weken

Elise werd bij 36 + 5 weken zwangerschap ingeleid. Ze vertelt: ‘Dat was natuurlijk wel even schakelen. Ik had de wens om thuis te bevallen in een bad en uiteindelijk heb ik dus een medische bevalling gehad. Toen dat besef indaalde, heb ik wel even een traantje moeten laten. Ik begrijp heus dat een bevalling niet te plannen is, maar het was heel mooi geweest als het een beetje was gegaan zoals ik van tevoren had gehoopt. Gelukkig heb ik vrij snel kunnen denken: ‘Het is zoals het is, laten we er het beste van maken.’’

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲