Oxytocine
Alles over dit bijzondere zwangerschapshormoon
Home » Zwangerschap » Zwangerschapshormonen » Oxytocine
Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, is een zwangerschapshormoon dat tijdens de zwangerschap en bij de bevalling van grote invloed is. Oxytocine speelt een rol bij het opwekken van de bevalling, bij het samentrekken van je baarmoeder zodat deze weer krimpt na afloop van de bevalling, bij de hechting met je kindje en bij je melkproductie.
Irene Sonneveld
Eerstelijns verloskundige en orthomoleculair therapeut. Irene helpt vrouwen voorbereiden op een zwangerschap.
Oxytocine tijdens de zwangerschap
Wist je dat oxytocine ‘snelle geboorte’ betekent in het oud-Grieks? Het is het belangrijkste hormoon tijdens de geboorte.
Oxytocine zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt en ontspant. Door de weeën opent je baarmoedermond (ontsluiting) en kan je baby geboren worden.
Het zwangerschapshormoon progesteron remt tijdens je zwangerschap de aanmaak van oxytocine, om vroeggeboorte te voorkomen. Tegen het einde van je zwangerschap neemt de aanmaak van progesteron af en stijgt het oxytocine niveau in jouw lijf.
Oxytocine tijdens de bevalling
Oxytocine speelt ook een belangrijke rol tijdens de bevalling. De combinatie van de hormonen oxytocine en endorfine zorgt ervoor dat je tijdens de bevalling in een roes terecht komt. Hierdoor kun je je afsluiten van de buitenwereld en voel je minder pijn, ongemak of schaamte.
De hormonen oxytocine, endorfine en adrenaline worden door je lichaam aangemaakt tijdens de bevalling. Als er tijdens je bevalling stress, onrust of spanning ontstaat zal je lichaam adrenaline aan gaan maken. En dat wil je juist niet, want adrenaline remt precies de hormonen af die zo belangrijk zijn voor de bevalling: oxytocine en endorfine. Daarom is een veilige en fijne omgeving zo belangrijk tijdens je bevalling.
Het hormoon oxytocine helpt baarmoeder om goed samen te trekken na de geboorte van je baby. Daardoor kan de placenta geboren worden. Dit samentrekken van de baarmoeder is belangrijk om bloedverlies na de bevalling te beperken.
Oxytocine en de bevalling opwekken
Als je bevalling niet vordert doordat de weeën te zwak zijn of stoppen, kan je oxytocine via een infuus toegediend krijgen. Zo kan de bevalling weer op gang worden gebracht.
Wat is synthetische oxytocine?
Synthetische oxytocine is een medicijn dat via een infuus of injectie kan worden toegediend. Dit gebeurt bijvoorbeeld om weeën op gang te krijgen (inleiden) of te houden, maar ook om de placenta na de geboorte sneller geboren te laten worden en overmatig bloedverlies tegen te gaan.
Zodra synthetische oxytocine wordt toegediend begint het effect meestal binnen een paar minuten en houdt het een half uur tot een uur aan. Daarna is de synthetische oxytocine uitgewerkt. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen lichaamseigen en synthetische oxytocine.
Oxytocine na de bevalling
Ook na de bevalling trekken de spiercellen van je baarmoeder zich samen onder invloed van oxytocine. Dit voel je als naweeën. Omdat je baby met het zuigen aan je borst de aanmaak van oxytocine bevordert, kun je in de weken na de bevalling naweeën hebben tijdens de borstvoeding. Deze naweeën kunnen best pijnlijk zijn. Ze hebben wel een belangrijke functie: het samentrekken van je baarmoeder beperkt ook het bloedverlies na de bevalling.
Lichamelijk contact met je baby of partner verhoogt het oxytocineniveau in jouw lichaam. Daarom is huid-op-huid contact met je baby zo belangrijk, al vanaf het eerste moment tijdens het gouden uur na de bevalling.
Oxytocine is belangrijk bij de hechting met je baby. Ook speelt dit hormoon een belangrijke rol bij borstvoeding. Oxytocine laat de melk toeschieten wanneer je kind aan je borst drinkt.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲