inleiden bevalling inleiding
17/02/2024

Voorbereiden op een inleiding: tips

Wordt jouw bevalling ingeleid? Dan kan het fijn zijn om te weten hoe je hier een zo prettig mogelijke ervaring van maakt. Doula Sanne geeft tips voor een soepele, fijne inleiding en advies hoe je je kunt voorbereiden op een inleiding. 

Inleiden is het kunstmatig op gang brengen van de bevalling. Een inleiding wordt meestal voorgesteld als verwacht wordt dat het kindje het buiten de baarmoeder beter gaat hebben dan binnen de baarmoeder, bijvoorbeeld als er een groeivertraging van de baby is of als het kindje minder beweegt. Ook een minder goede medische conditie van jou als moeder (bijvoorbeeld door zwangerschapsdiabetes of een te hoge bloeddruk), over tijd zijn of langdurig gebroken vliezen hebben kan een reden voor een inleiding zijn. 

Wordt een inleiding voorgesteld, maar twijfel je of je dit wilt? Vraag dan goed uit waarom jouw zorgverlener een inleiding voorstelt. Wat zijn de voor- en nadelen van een inleiding? Is er tijd om nog even te wachten, eventueel met extra controles? Ga ook goed bij jezelf na waar jouw twijfel zit en maak dit bespreekbaar met je zorgverlener. Grote kans dat hierdoor een gesprek op gang komt waarin jouw zorgen serieus worden genomen en de zorgverlener deze misschien wel kan wegnemen. 

Je lijf voorbereiden op een inleiding

Bij een inleiding wordt de bevalling opgewekt. Het zou kunnen dat je lijf misschien nog niet helemaal zover is. Wat kan helpen om je lichaam op de bevalling voor te bereiden is een aantal bezoekjes aan een goede acupuncturist te brengen, die gespecialiseerd is in het behandelen van zwangere vrouwen. Hoe meer je lijf klaar is voor de bevalling, hoe soepeler het straks allemaal gaat. 

Eerst strippen?

Strippen is geen officiële inleidingsmethode maar kan soms wel helpen om de bevalling op een relatief milde manier op gang te brengen zonder infuus en zonder ‘ballonnetje’. Bij 1 op de 6 vrouwen die gestript worden is geen inleiding meer nodig*.

Bij strippen worden de vliezen met één of twee vingers losgemaakt van de binnenkant van de baarmoedermond. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die de bevalling op gang kunnen brengen. Denk er wel aan dat strippen ongemak, bloedingen en onregelmatige weeën kan veroorzaken, dus maak een weloverwogen keuze.

Lichaamseigen versus synthetische oxytocine

Bij een natuurlijke – niet-opgewekte – bevalling wordt er door je lichaam een zwangerschapshormoon aangemaakt dat zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder, oftewel weeën. Dit hormoon heet oxytocine.

Er bestaat ook een kunstmatige variant van oxytocine: Syntocinon. Syntocinon kan bij een inleiding via een infuus worden toegediend om de weeën op te wekken. Weeën die worden veroorzaakt door synthetische oxytocine worden vaak als heftiger ervaren dan weeën die je lichaam zelf veroorzaakt. Dit komt doordat met de aanmaak van lichaamseigen oxytocine ook een lichaamseigen pijnstiller wordt aangemaakt: endorfine. Bij toediening van synthetische oxytocine komt dit niet vrij.

De dosering van synthetische oxytocine gaat steeds een stapje omhoog. Je zou na de eerste opgewekte weeën kunnen vragen of het ziekenhuispersoneel iets langer wacht met het verhogen van de volgende doses om te zien of je lichaam het na dit eerste ‘zetje’ zelf verder oppakt. Als je merkt dat de weeën op een gegeven moment te heftig worden, kun je ook altijd vragen of de stand van de infuuspomp verlaagd kan worden. 

In beweging blijven

Net als bij elke andere bevalling is het ook bij een ingeleide bevalling goed om in beweging te blijven. Door van houding te wisselen en in beweging te blijven, versoepel je het geboorteproces, zorg je voor effectieve weeën en maak je ruimte in je bekken voor je baby’tje.

Bij een inleiding word je meestal aangesloten op een CTG. Hiermee worden de weeën en de hartslag van je kindje geregistreerd. Het kan slim zijn om van te voren alvast in het ziekenhuis te informeren of ze beschikken over draadloze CTG’s. Er bestaan zelfs waterdichte CTG’s waarmee je dus ook onder de douche of in bad kan gaan.

Is dit niet het geval, en ben je echt ‘aan bed gebonden’, dan kun je alsnog in beweging blijven op of rondom het bed. Denk aan op handen en knieën op het bed zitten en rondjes draaien met je heupen, of je rug afwisselend hol en bol maken (cat-cow).

Vliezen breken?

Bij een inleiding komt het vaak voor dat de vliezen gebroken worden. Voordeel is dat hierdoor het geboorteproces kan worden versneld en er – mocht dit nodig zijn – een schedelelektrode op het hoofdje van de baby kan worden geplaatst om zijn of haar conditie beter in de gaten te kunnen houden.

Het breken van de vliezen heeft echter ook een nadeel. Want bij intacte vliezen zorgt het vruchtwater in je vliezen tijdens de ontsluitingsfase voor een gelijkmatige spreiding van de kracht van de weeën over de baarmoeder. Hierdoor zijn de weeën minder heftig voor jou als moeder. Daarnaast komt de kracht van de weeën niet direct op het kindje en de placenta te staan waardoor de weeën ook voor je kindje minder intens zijn. 

Wat voor jou de beste keuze is, valt niet op voorhand te zeggen. Maar het is wel goed om je bewust te zijn dat elke interventie – dus ook een inleiding – voor- en nadelen heeft. Zodat je, in overleg met je zorgverlener, de keuze kan maken die voor jou en jouw baby op dat moment het beste is.


*Bron: KNO Factsheet “inleiding van de baring”.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen