Huilen baby huilbaby
02/11/2022

Heb ik een huilbaby?

Ga naar een willekeurig online forum en je leest ervaringen van andere mama’s over een ‘huilbaby’. Maar wanneer is er sprake van een huilbaby? Kinderarts Carole Lasham, die alles weet over huilgedrag bij baby’s, vertelt je wat je kunt verwachten in de eerste maanden met je kleintje.

Kinderarts Carole Lasham wil eigenlijk het liefst van de term ‘huilbaby’ af. Want: alle baby’s huilen. “Huilen is normaal gedrag bij pasgeboren baby’s. Baby’s huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Ze hebben nog geen andere manier van communiceren dan huilen.”

Wat is normaal huilen bij een baby?

Carole vertelt over wat normaal huilgedrag is. “Normaal huilgedrag begint en stopt vaak plotseling. Je kindje lijkt pijn te hebben, wat vaak gerelateerd is aan voeding. Je kunt merken dat je baby kreunt, steunt of opgelucht is na poepen. Normaal huilgedrag heeft vaak een piek in de avonduren. Om je baby te kalmeren helpen wiegen en vasthouden vaak goed.”

Piek bij 6 tot 8 weken na de geboorte

Ook is het normaal dat je baby na de geboorte geleidelijk meer gaat huilen, met een piek rond de twee maanden. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken gaan baby’s meer huilen.

Op een leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby’s gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby’s per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.

Is mijn baby een huilbaby?

De ene baby huilt meer dan de andere baby. Sommige baby’s reageren heftiger of sneller op prikkels uit hun omgeving. Iedere baby is anders. Zeker in de eerste maanden kan een huilende baby intens zijn.

Wanneer is er sprake van een huilbaby? Vroeger werd vaak de ‘regel van drie’ gebruikt, vertelt Carole. “De Amerikaanse kinderarts Wessel stelde in 1954 dat als een baby ten minste drie uur per dag, ten minste drie dagen per week en gedurende ten minste drie aaneengesloten weken, het een huilbaby is. Alleen: als ouder heb je niet zoveel aan die regel van drie”, zegt Carole.

“Inmiddels zijn we afgestapt van die opvatting. Vanaf 2012 wordt in Nederland aangehouden dat er sprake is van een huilbaby als de ouders vinden dat de baby veel huilt. Een baby huilt overmatig wanneer de ouders vinden dat de baby te veel huilt. De perceptie kan dus verschillen van persoon tot persoon.”

Wat is de oorzaak van het (vele) huilen?

Er is dus geen regel wanneer je een huilbaby hebt of niet. Als jij als ouder vindt dat je kind (heel) veel huilt, dan kan dat.

Wel is het belangrijk om te weten dat de meeste baby’s die (veel) huilen, gelukkig niets mankeren. Baby’s kunnen huilen als ze honger hebben, een vieze luier hebben, pijn hebben of zich niet lekker voelen, gestrest of moe zijn en slaap nodig hebben, maar ook zonder aanwijsbare reden. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de baby’s die veel huilen, gewoon gezond zijn.

“Dat wil zeggen dat er geen onderliggende medische oorzaak is voor het huilen. Het huilen verloopt volgens een normaal patroon. Het begint vaak in de tweede week na de geboorte. Het huilen bij de baby neemt geleidelijk toe – met een piek rond de twee maanden – en neemt daarna geleidelijk weer af.”

“95% van de baby’s is gezond”

Carole: “Je hebt dus 95% kans dat jouw baby gezond is. Bij de 5% waar er wel een onderliggende medisch oorzaak is voor het huilen, willen we natuurlijk niets liever dan deze oorzaak opsporen. Daarom is het belangrijk dat je baby wordt onderzocht op het consultatiebureau, door een huisarts of een kinderarts.” Carole geeft ook aan: volg jouw intuïtie of onderbuikgevoel. Als jij als ouder het idee hebt dat er iets aan de hand is, is dat vaak ook zo.

Wat wil kinderarts Carole jou meegeven?

In haar ruim twintig jaar als kinderarts heeft Carole veel ouders met jonge baby’s gezien, die zich soms ten onrechte ongerust maken om huilen. Er zijn drie belangrijke dingen die Carole je wil meegeven als nieuwe of aanstaande ouder.

Ten eerste: alle baby’s huilen. Als je je afvraagt waarom je baby huilt en wat er aan de hand is met je huilende baby, dan is het goed om te onthouden dat 95% van de baby’s die (veel) huilen, gezond zijn. De kans is dus heel groot dat het huilen geleidelijk afneemt, en dat er geen medische oorzaak is voor het huilen.

Ten tweede: je kunt wat aan het huilen doen. De 5S-methode helpt je om je baby’tje te kalmeren. In de volgende artikelen vertellen we je wat kan helpen bij het huilen.

En ten derde: weet wat je kunt verwachten. Je gaat waarschijnlijk een piek meemaken in de eerste maanden met je baby. “Het huilen gaat over. Al voelt het niet zo wanneer je er middenin zit, weet dat het beter wordt”, stelt Carole gerust.

Meer lezen?
De ‘uit’-knop bij een huilende baby: de 5S-methode

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen