Huilen baby huilbaby
15/05/2023

De ‘uit’-knop bij een huilende baby: de 5S-methode

Als nieuwe ouder zou je niets liever willen dat het huilen bij je baby stoppen. Het goede nieuws: er is een manier om je baby te kalmeren en te troosten. Ook bij baby’s die veel huilen. Kinderarts Carole Lasham, die alles weet over huilgedrag bij baby’s, vertelt over de 5S-methode van de Amerikaanse Harvey Karp.

De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp claimt dat hij iedere baby binnen één minuut stil krijgt. Bij een congres over kindergeneeskunde in Boston hoorde Carole Lasham, kinderarts in het Tergooi ziekenhuis in Blaricum, voor het eerst over de methode van Harvey Karp. Carole ziet veel ouders met een huilbaby in het ziekenhuis.

“Iedere baby binnen één minuut stil krijgen, dat geloofde ik eerst niet. Nadat ik me in Harvey Karp’s methode verdiepte, paste ik de stappen toe bij de baby’s op mijn spreekuur. Ik zag met eigen ogen hoe goed zijn methode werkte. Inmiddels adviseer ik de Karp-methode dagelijks aan ouders op mijn spreekuur, en blijkt het keer op keer te werken.”

Een ‘uit’-knop voor het huilen

“Als ouder zou je het liefst een ‘uit’-knop willen vinden om het huilen te stoppen. De 5S-methode van Harvey Karp komt het dichtst in de buurt van een uit-knop”, vertelt Carole. Inmiddels zijn de vijf stappen van de Karp-methode steeds bekender, ook onder kinderartsen, kraamverzorgenden en verloskundigen.

De 5S-methode, ook wel The Happiest Baby method genoemd, bestaat uit vijf eenvoudig toe te passen stappen. Het idee van deze 5 stappen is dat ze helpen om de van nature aanwezige kalmeringsreflex bij je baby ‘aan te zetten’. Je baby heeft maanden in jouw baarmoeder doorgebracht: een vertrouwde, veilige omgeving. Door deze vijf stappen te doorlopen, worden de sensaties uit de baarmoeder nagebootst. Dat helpt om baby’s te kalmeren.

Kinderarts Karola: ‘Huilbaby? In 95% van de gevallen is er geen medische oorzaak’

Baby die blijft huilen troosten in 5 stappen

De 5 S-en van dr. Karp helpen je wanneer je een huilbaby hebt, maar zijn ook te gebruiken door iedere ouder om troost te bieden aan je kindje. De vijf stappen zijn: inbakeren, de zijligging, sussen, wiegen, en laten zuigen (speen). Carole vertelt je wat de methode inhoudt.

Stap 1: swaddling, inbakeren

Door je baby lekker stevig te ondersteunen met een inbakerdoek, zorg je dat je baby niet wakker kan schrikken, bijvoorbeeld door zijn eigen reflexen. Op deze manier voelt je baby zich veilig en beschermd. Let erop dat het inbakeren veilig gebeurt. Je kunt in de winkel en online gebruiksvriendelijke en veilige inbakerdoeken vinden.

Stap 2: side of stomach, zij-ligging

Een zij- of buikligging is vaak een fijne houding voor baby’s. Let erop dat je dit alleen doet als de baby niet slaapt (leg een baby altijd te slapen op zijn rug). Je kunt de zij- of buikligging doen door je baby op de arm of op schoot te leggen.

Stap 3: sushing of sussen

Sussen – geluid maken met je stem – is een imitatie van het monotone geluid van de bloedstroom in de baarmoeder, een geluid dat de baby herkend. Wist je dat het geluid van de bloedstroom in de baarmoeder zo’n 85 decibel is, luider dan een stofzuiger? Daarom werkt sussen op een luide toon of white noise geluid ook zo goed: het is een veilig en vertrouwd geluid. “In het begin moest ik ook wennen aan hoe luid je moet sussen”, vertelt Carole. “Je wil het gehuil van de baby overstemmen door een luid sshhh-geluid. Dat is even wennen in het begin. Oefening baart kunst.”

Stap 4: swinging, ofwel wiegen

Wiebelen of wiegen van je baby kan heel prettig zijn. Je baby werd voortdurend gewiegd en gewiebeld toen hij nog in je buik zat. Als je je baby wiegt, is dat een vergelijkbare sensatie. Carole: “Dat wiegen mag best stevig. Ondersteun het hoofd van je baby goed. Met kleine, snelle wiebel-bewegingen wieg je vervolgens je baby. Zeker bij een huilende baby blijkt dat sneller en harder wiegen goed kan werken, less is more geldt dan niet.”

Stap 5: sucking, ofwel zuigen

Iedere baby heeft een zuigbehoefte. Die zuigbehoefte staat los van honger: een baby troost zichzelf door te zuigen. Carole: “Baby’s hebben een enorme zuigbehoefte. Het sabbelen aan een speen troost en kalmeert je baby. Als de (borst)voeding goed op gang is, is een speen introduceren geen probleem.” De vijfde stap van de methode is om je baby te laten zuigen of sabbelen op een fopspeen.

Je huilende baby troosten

Veel ouders gebruiken al onderdelen van de methode, zoals wiegen of sussen. Maar bij baby’s die veel huilen, is het nodig om de vijf stappen in de juiste volgorde af te werken, zegt Carole. “Bij huilbaby’s is vaak wat extra’s nodig: het is dan belangrijk dat je de vijf stappen in de juiste volgorde en op de juiste manier afloopt. Vooral het stevig wiegen en hard sussen zijn twee stappen waar ouders vaak aan moeten wennen. Die werken juist heel goed, als je ze goed uitvoert.”

Het mooie van de Karp-methode is dat je het echt samen kunt doen als ouders. Het sussen, inbakeren of stevig wiegen kan goed door de partner gedaan worden. “Sommige vaders gaat het op luide toon sussen of stevig wiegen wat makkelijker af dan moeders. Doe het dus vooral samen.”

Inbakeren bij huilen

In haar boek Inbakeren vertelt kinderarts Carole Lasham stap voor stap hoe de methode werkt, en waar je op kunt letten. Inbakeren staat vol praktische tips en adviezen om je baby tot rust te laten komen, minder te laten huilen en beter te laten slapen. Meer lezen kan natuurlijk ook met het boek The Happiest Baby on the Block van dr. Harvey Karp.

Bij het traditionele inbakeren wordt een baby in strakke doeken gewikkeld om rustig te kunnen slapen. Tegenwoordig is er ook een praktischere optie beschikbaar, namelijk de inbakerslaapzak. We vertellen je in dit artikel over een inbakerslaapzak en inbakeren.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen