Julia
17/02/2022

Julia: ‘Ik wil Vic voor geen goud missen, maar soms verlang ik naar meer vrijheid als moeder’

Het moederschap is mooi en bijzonder, maar ook intens waardoor je af en toe kunt snakken naar vrijheid. Julia de Winter (’01), moeder van Vic (7 maanden oud) herkent zich in dat gevoel. Want hoe onbeschrijfelijk haar liefde voor haar zoontje ook is, af en toe even verlangen naar vrijheid als moeder.

Aan How About Mom vertelt ze haar verhaal.

Verlangen naar vrijheid als moeder

Zeven maanden geleden beviel Julia van zoontje Vic en sindsdien is ze – op haar bijbaan na – thuis bij Vic. ‘Dat is ook iets wat ik heel graag wilde’, vertelt ze ons. ‘Vic was een verrassing, maar hartstikke welkom en toen we eenmaal besloten ervoor te gaan, wilde ik er ook helemaal voor gaan. Ik besloot te stoppen met studeren om continu bij Vic te kunnen zijn, maar na een maand of 3 begon ik me te beseffen dat ik dat heb onderschat. Het continu moeder zijn is mooi en bijzonder, maar ook intens en dat had ik me van te voren niet zo gerealiseerd.’

Voorafgaand aan het moederschap had Julia een ideaalbeeld in haar hoofd van het continu bij Vic zijn. ‘Voordat Vic werd geboren had ik me voorgenomen een moeder te worden wiens wereld om haar zoon zou draaien. Een moeder die alles voor haar zoon doet, maar ik heb me erop verkeken hoe veel dat van me vraagt. En dat besef, dat is best heftig. Ik had nooit verwacht dat ik het hardop zou durven zeggen dat ik het af en toe zat ben. Dat er dagen zijn dat ik denk: ‘Nu even niet, nu wil ik gewoon even tijd voor mezelf’.

‘Nu even niet’

Julia noemt haar gevoelens van af en toe snakken naar vrijheid en snakken naar veel tijd met Vic, dubbel. ‘Het liefste wil ik de hele tijd bij Vic zijn, maar tegelijkertijd is het zo intens en verlang ik naar de momenten dat ik even niks hoef’, vertelt ze. ‘Dat ik gewoon even Julia kan zijn en tijd voor mezelf heb in plaats van mezelf vergeten en continu ‘aan’ staan. Begrijp me niet verkeerd. Vic is het allermooiste wat me is overkomen en ik zou het voor geen goud willen missen, maar dat betekent niet dat ik soms de vrijheid mis.’

Het missen van die vrijheid heeft volgens Julia ook te maken met haar leeftijd. ‘Ik ben nog hartstikke jong, 20 jaar, en zie leeftijdsgenoten om me heen feesten en studeren. Ze kunnen doen en laten wat ze willen en hoeven geen rekening te houden met een kleintje’, vertelt ze. ‘Daar kan ik soms wel jaloers op worden. Dat ik die vrijheid niet meer heb en nu moet missen omdat ik moeder ben.’

Schuldgevoelens

Het snakken naar meer vrijheid gaat voor Julia gepaard met schuldgevoelens. ‘Twee maanden geleden besloten m’n man en ik Vic een dagje extra naar de gastouder te brengen’, vertelt ze. ‘Ik had meer ademruimte nodig, een dag waarin ik even rustig m’n haar kon wassen, een lange douche kon nemen zonder continu te zorgen. Maar die keuze was geen makkelijke. Ik voelde me, en dat doe ik nog steeds, schuldig tegenover Vic. Dat ik ‘m dan wegbreng om een dag voor mezelf te hebben.’

Het voelt voor Julia dan ook lullig om uit te spreken dat ze af en toe behoefte heeft aan tijd zonder Vic. ‘Want ik wist van tevoren toch dat ik voor hem zou moeten zorgen?’, vraagt ze zich hardop af. ‘Ik heb er immers voor gekozen om moeder te worden, dus moet ik dan niet gewoon accepteren dat dit erbij hoort?’

Het is oké

Hoewel Julia het dus lastig vindt om te zeggen dat ze af en toe snakt naar meer vrijheid, beseft ze zich wel dat meer tijd voor zichzelf haar uiteindelijk een betere moeder maakt. ‘Als ik Vic dan op dinsdag ophaal bij de gastouder, denk ik ook echt: ‘We kunnen er weer tegenaan jongen. Ik ben weer opgeladen en we gaan er een mooie week van maken.’ Op zulke momenten kan ik ook accepteren dat er minder tijd is voor mij. En dat is oké. Vic is mijn allerdierbaarste bezit en ik vind het heerlijk om zijn mama te mogen zijn. Maar soms verlang ik naar die vrijheid, zo’n onbezonnen studentenleven, het zit er niet in voor mij. Ach, het is oké. Hij heeft mijn tijd nodig en die krijgt hij met alle liefde. Mijn tijd komt wel weer.’

Meer lezen?
Na de geboorte van je kleintje: wanneer voel ik me weer ‘mezelf?’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen