Darmklachten, rugpijn, maagklachten, incontinentie… Het is niet vreemd als je bij deze klachten niet direct aan het keizersnede(litteken) denkt. Het is goed om te weten dat de oorzaak van deze klachten wel jouw litteken na de keizersnede kan zijn.
In de eerste weken na de bevalling kan de huid rondom het litteken pijnlijk en gevoelig zijn. De operatiewond moet helen en daarna start de ‘rijpingsfase’ van het litteken. Dat uitrijpen houdt in dat het aangemaakte littekenweefsel wordt gestructureerd, het litteken minder rood en soepeler wordt soepeler en uiteindelijk (iets) minder zichtbaar wordt. Hoe dit proces verloopt, verschilt van vrouw tot vrouw. Helaas kan het zo zijn dat je ook na die tijd, soms zelfs jaren na de feitelijk ingreep, klachten houdt.
Keizersnede blijft pijnlijk
Het lastige van een litteken na een keizersnede, is dat je te maken hebt met een zichtbaar litteken op de buik en een litteken onder de huid. Dat laatste litteken is vaak veel dikker en breder dan het dunne lijntje op je buik doet vermoeden. Het littekenweefsel onder de huid kan verklevingen veroorzaken van het buikvlies, de darmen, buikspieren, bekkenbodemspieren, maar ook tussen de buikwand en de baarmoeder of tussen de baarmoeder en de eierstokken. Het littekenweefsel van de keizersnede kan ook als het ware aan je rug ‘trekken’ en daardoor rugklachten of bekkenpijn veroorzaken.
Keizersnede en bekkenfysiotherapie
Wanneer je keizersnede pijnlijk blijft, kan het zijn dat een huisarts je doorverwijst naar een bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut zal bij deze klachten naar verschillende zaken kijken. Allereerst: hoe gaat het met het litteken van de keizersnede? Mocht er een verharding of verkleving van het litteken zijn, dan kun je daar verschillende dingen aan doen, vertelt bekkenfysiotherapeut Marloes Reijman. “Met massage, dry needling, tapen en zelfs met speciale apparaten kun je littekens behandelen. Die hebben overigens nog niet veel bekkenfysiotherapeuten in Nederland. Het is een vrij nieuwe behandelmethode. Jouw bekkenbodem en de functie daarvan kan invloed hebben op het trekkende gevoel van het litteken. Wanneer je teveel spanning in de bekkenbodem hebt dan bouwt dat meer druk op. Dit geeft ook meer een trekkend of drukkend gevoel in het litteken. Of dit bij jou het geval is, kan de bekkenfysiotherapeut checken met een inwendig onderzoek. Zeker als er ook myofasciale triggerpoints (spierknoopjes) in de bekkenbodem zitten kan dit trekkende gevoel versterkt worden.
Osteopathie
Er zijn ook vrouwen die bij blijvende klachten baat hebben bij een bezoek aan de osteopaat. Het doel van osteopathie is de beweeglijkheid in het gebied van het litteken te verbeteren tussen de buikwand, omliggende structuren en de organen onderling. Voor een consult bij een osteopaat heb je geen verwijzing van een huisarts nodig. Een behandeling bij een geregistreerde osteopaat wordt door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit het aanvullende pakket en valt niet onder het eigen risico.
Meer lezen?
Alles over een litteken in je baarmoeder na een keizersnede, ofwel een niche
Blog: stilstaan bij een keizersnede