Kraamtranen

Waarom kraamtranen erbij horen en zelfs een functie hebben

Meer dan 70% van de kraamvrouwen krijgt er mee te maken: kraamtranen. Kraamtranen kun je herkennen aan stemmingswisselingen, huilbuien en gevoelens van onzekerheid of neerslachtigheid. Misschien vraag je je af: waar is die roze wolk waar iedereen het over heeft?

Wat zijn kraamtranen?

Kraamtranen kunnen zich uiten in stemmingswisselingen, huilbuien, somberheid, oververmoeidheid, onzekerheid, angst en hoofdpijn.

Kraamtranen – ook wel de babyblues genoemd – ontstaan vaak tussen de derde en zesde dag na de bevalling en gaan normaal gesproken binnen twee weken weer over. Meer 70%  van de kraamvrouwen ervaart kraamtranen in de periode na de bevalling.

Oorzaak van kraamtranen

Net na de bevalling kan een combinatie van slaapgebrek, het herstellen van de bevalling en rondrazende hormonen ervoor zorgen dat jij om de kleinste of gekste redenen gaat huilen. Doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen weer in balans moeten komen na de bevalling en je ineens een baby hebt waar je voor moet zorgen, kun je je emotioneel en overweldigd voelen.

Ook stuwing kan een oorzaak zijn voor kraamtranen. Met het proces van stuwing komt de melkproductie eigenlijk op gang. Dit kan gepaard gaan met pijn, ongemak en ook emoties.

Waarom kraamtranen een belangrijke functie hebben

Wanneer ontstaan kraamtranen? Meestal rond dag 4

Vaak slaat op dag 3, 4 of 5 tijdens de kraamweek de vermoeidheid toe. De meeste vrouwen merken rond dag 4 dat ze emotioneler zijn. Ineens kan je het gevoel hebben dat alles je allemaal even te veel wordt. Zodra je begint met snikken, lijkt het alsof je tranen niet meer te stoppen zijn.

Hoe lang duren kraamtranen?

Wanneer is het hoogtepunt van de kraamtranen en wanneer gaat het over? Vaak treden kraamtranen op bij dag 3, dag 4 of dag 5. In de meeste gevallen duren de kraamtranen of de baby blues een aantal dagen. Het is goed om je dit te realiseren. Probeer te accepteren dat je je nu minder goed voelt. Weet dat dit normaal is en erbij hoort. Meestal gaan dit gevoel en de kraamtranen na de kraamweek vanzelf over.

kraamtranen na bevalling

Wat kan helpen bij kraamtranen?

Even geen kraamvisite

Misschien is fijn om deze dagen even geen kraamvisite te ontvangen, of alleen mensen in je huis te ontvangen waarbij je je op je gemak voelt.

Praat over je gevoelens

Lucht je hart en krop je gevoelens niet op. Deel wat je voelt met je partner, je kraamverzorgster of je verloskundige.

Kraamtranen na keizersnede

Na een keizersnede verloopt je kraambed vaak net wat anders. De eerste dagen blijf je in het ziekenhuis. Meestal mag je rond de 3e of 4e dag van het kraambed naar huis. Het kan zijn dat je op die dagen ook kraamtranen hebt, of wat later.

Kraamtranen na 2 weken of 3 weken

Heb je het idee dat je sombere gevoelens zich niet beperken tot een paar dagen? Of maak je je zorgen over de emoties en gedachten die je hebt? Als de kraamtranen ook bij 2 of 3 weken na de bevalling nog spelen, of als je last hebt van slapeloosheid, negatieve gedachten of moeite hebt te concentreren, kan er sprake zijn van een postpartum depressie.

Een keertje praten met je huisarts, verloskundige of het consultatiebureau kan enorm opluchten. Durf je gevoelens te delen met je omgeving. Je hoeft het niet alleen te doen.

Ervaringen met kraamtranen

Andere moeders delen over hun kraamtranen. Quirine over haar kraamtijd: ‘Ik had geen kraamtranen, alleen tranen van puur geluk.’

‘De zielige reclame van de Lidl met een eenzaam winkelwagentje’: gekke redenen voor kraamtranen bij andere moeders.

Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲