Hoe ziet je buik eruit na een keizersnede? En hoe herstelt het litteken? Het zijn vragen die jij als aanstaande moeder die een geplande keizersnede krijgt kunt hebben. Maar het zijn ook vragen die spelen bij vrouwen die al een keizersnede hebben gehad en benieuwd zijn hoe de buik van andere moeders eruit zien en hoe hun keizersnede litteken herstelt.
Bij een keizersnede wordt de baby via een snee in de buik geboren. Aan deze grote buikoperatie hou je als moeder een litteken over. Dit litteken bevindt zich meestal boven je schaambeen en is vaak zo’n 15 tot 20 centimeter groot. Als een baby met een spoedkeizersnede gehaald moet worden of te vroeg geboren wordt, dan kan het litteken ook verticaal over het midden van je buik lopen.
Hoe ziet een keizersnede litteken eruit? En hoe herstelt zo’n wond door de weken en maanden? Deze moeders delen een foto van hun keizersnede litteken.
Foto: Keizersnede litteken na 6 dagen
Dezelfde moeder, nu na 1,5 jaar:
‘Ik ben getekend voor en door het leven’
Foto: Keizersnede litteken na 5 weken
Keizersnede litteken na 6 weken:
Carlijn deelde eerder op How About Mom een foto van haar buik en keizersnede in dit mooie, persoonlijke interview. Naast dat ze de ingreep van de keizersnede als veel minder heftig heeft ervaren dan dat ze had verwacht, merkte Carlijn ook dat ze het keizersnede litteken gelijk kon waarderen. ‘Dat klinkt misschien cliché, maar die angsten of het wel goed en mooi herstelt, verdwijnen echt als sneeuw voor de zon als je je kindje eenmaal in je armen hebt. Uiteindelijk is een gezond kind natuurlijk het enige wat telt’, vertelt ze.
Foto: ‘een trotse keizersnede mama: 8 maanden postpartum’
Eerst een spoedkeizersnede en daarna een geplande keizersnede
Deze moeder had bij haar eerste bevalling een spoedkeizersnede. De tweede bevalling werd ook een keizersnede, maar verliep als geplande keizersnede heel anders. Dit is hoe haar buik er na twee keizersnedes uit ziet:
Keizersnede: traumatische bevalling
‘Een trauma van de bevalling resulteerde ook in een trauma aan mijn litteken. Nu, 2,5 jaar later, is het nog steeds gevoelig’, schrijft deze moeder:
‘Cupping hielp goed bij mijn litteken’
‘Mij heeft cupping goed geholpen voor het behandelen van het keizersnede litteken. Geen fancy of peperdure behandeling, maar één consult bij een huidtherapeut en daarna zelf in de weer met zo’n cupje’:
Wil jij ook (anoniem) jouw foto delen met de community van How About Mom? Stuur deze dan naar app@howaboutmom.nl.
Fotocredits uitgelichte foto: @judithboerakkerphotographics