kinder spelletjes voor thuis
29/07/2023

Kinder spelletjes voor thuis waar je niets voor hoeft te kopen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Hoe leuk speelgoed uit de winkel ook kan zijn, jonge kinderen hebben geen dure speeltjes nodig. Sterker nog, eenvoudige, zelfgemaakte spelletjes kunnen zelfs leuker zijn dan de nieuwste gadgets. Plus: ze helpen om je kind kennis te laten maken met de wereld en hun creativiteit te prikkelen. Hier zijn 6 kinderspelletjes voor thuis waar je niets speciaals voor hoeft te kopen.

Geen zin om veel geld uit te geven voor speelgoed? We verzamelden een aantal leuke en betaalbare manieren waarop je de creativiteit van je kind kunt stimuleren.

Lekker verven

Een paar goedkope verfkwasten en een emmer water. Meer heb je niet nodig op een zonnige dag om je kind een uur lang bezig te houden. Zonder je druk te maken over kleuren of troep. Want met een emmer water en verfkwasten kan je kindje de stoep, het terras, schutting, huizen en tuinmeubilair ‘beschilderen’. Misschien zijn je tuinmeubels zelfs wel een beetje schoner na de verfsessie.

Winkeltje spelen

Van dreumes tot kleuter tot wat oudere kindjes: veel kids vinden het interessant om met geld en oude pasjes te spelen. Zoek een oude portemonnee thuis of bij de kringloop, vul die met muntjes (van verre vakantieoorden) en oude pasjes. Winkeltje spelen met echt geld en pasjes is het allerleukst.

Sensory play: zo stimuleer je de zintuigen van jouw kind

Do it yourself stapeltoren

Ken je van die leuke stapeltorens voor baby’s? Zowel baby’s, dreumesen als peuters vinden dit vaak leuk speelgoed om vierkantjes, rondjes of andere vormen in elkaar te laten passen. Je kunt gemakkelijk je eigen set maken van huishoudelijke verpakkingen (bonuspunten voor het recyclen!). Zolang je maar een aantal verpakkingen of dozen hebt die in elkaar passen. En mocht de stapeltoren kapot gaan omdat er iets te enthousiast mee gespeeld wordt, kun je ze gewoon makkelijk vervangen.

Theedoos om te sorteren

Nog een leuke voor uren (hopelijk!) vermaak: een theedoos met vakjes. Laat je kindje bijvoorbeeld kralen, steentjes, pastaschelpjes of andere objecten sorteren in de verschillende vakjes.

Reuzenblokken

Lege melkpakken of drankverpakkingen kunnen gemakkelijk worden omgetoverd tot stevige, reuze-bouwstenen. Maak ze eerst goed schoon en vouw eventuele puntige uiteinden plat. Met deze reuze blokken kan je kind een fantastisch fort, kasteel of een huisje voor de knuffeldieren bouwen.

Carwash

Geef je kind een bak water, spons, afwasborstel en laat hem of haar lekker ‘helpen’ met wassen. Bijvoorbeeld een carwash om alle speelgoedautootjes te wassen. Of appels of ander stevig fruit. 

Deze goedkope spelletjes kunnen je kinderen lange tijd bezighouden en hun creativiteit en cognitieve vaardigheden stimuleren.

Meer lezen?

Kan ik mijn kind zelfstandig leren spelen?

Vanaf welke leeftijd kan je kind klusjes in huis doen?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief