Dayna Smith door fotograaf: Louise Boonstoppel
03/01/2022

K(l)etspraat met Dayna: “Seks is niet mijn topprioriteit op dit moment, maar ik hunker wel naar intimiteit”

Samen ouders worden heeft impact op je relatie en seksleven, zo simpel is het. Misschien kijk je ineens door een roze bril naar je partner, misschien is het (tijdelijk) wat minder gezellig in huis. Een zwangerschap, bevalling en het ouderschap heeft ook invloed op je seksleven. Wederom: misschien kun jij je tegenwoordig veel beter geven in de slaapkamer of ligt de boel juist even helemaal stil. Deze week deelt Dayna Smith, moeder van Nola en samen met Stephan, haar verhaal.

Hoe oud ben jij, hoe oud is je partner en wat is de leeftijd van jullie kind of kinderen? 

We zijn allebei 33, Nola is 9 maanden

Hoe lang waren jullie samen voordat je zwanger raakte?

Tien jaar

Wat waardeer je het meest in jullie relatie?

Poee, lastig kiezen. Dan zeg ik toch onze wederzijdse waardering en openheid voor elkaar.

En waar stoor jij je het meeste aan bij jouw geliefde?

Dat hij de rationale van ons twee is, in sommige gevallen fijn, maar ik heb meestal behoefte aan handelen op gevoel.Hij wil iets altijd direct oplossen, terwijl ik gewoon even wil balen en alle emoties los wil laten, in plaats van een probleem ´oplossen´

Als je één ding mag noemen dat is verbeterd in jullie relatie sinds de komst van de kid(s), wat zou dat zijn?

Communicatie is altijd iets waar wij enorm in zijn gegroeid en van hebben geleerd. Nu meer dan ooit, is dat dé reden waarom het ouderschap ons goed afgaat. We zijn onszelf, met onze eigen maniertjes, en tegelijkertijd blijven we goed met elkaar praten, óok als het even minder gaat en het pittig is. We blijven elkaar zeggen hoe trots we op de ander zijn en dat we het goed doen en vertellen elkaar ook als we denken dat de ander tekort schiet (in onze ogen) en spreken onze behoeften uit.

Als je één ding mag noemen dat juist slechter/minder fijn is in jullie relatie sinds de komst van de kid(s), wat zou dat zijn?

Minder tijd voor onszelf genomen. De eerste maanden met Nola waren we 100% aan het zorgen voor haar en überhaupt wennen aan ons nieuwe leven en balans vinden. Waardoor we weinig aan elkaar dachten en hoe het nou eigenlijk met de ander gaat. Sinds we een ritme hebben zijn we blij dat we ook weer samen tijd hebben, als Nola naar bed is bijvoorbeeld, en weer echt quality time met elkaar hebben.

Zijn jullie op dit moment bewust bezig met jullie relatie?

Dat mag zeker nog wel meer :), met name het stukje tijd maken voor elkaar. En dan bedoel ik meer: uitstapjes maken samen, weekendjes weg etc. Eerlijk gezegd heb ik daar tot nu toe geen gemis van ervaren, maar dat kriebelt wel steeds meer nu onze baby, niet meer zo een kleine baby is.

Welk cijfer geef jij jouw seksleven vóórdat jullie een kind(eren) kregen?

Een 9 (always room for improvement..). We hadden voor mijn zwangerschap ongeveer 2-3 keer per week (én soms een week niet) seks. Elke week was anders. Daarbij wil ik zeggen dat élk koppel, een andere frequentie heeft en je je absoluut niet hoeft te vergelijken met een ander. Kwaliteit boven kwantiteit. De een heeft nu eenmaal meer/minder zin in seks. Dat is okay toch? Ik hoop hiermee echt dat het taboe omtrent ‘sex talk’ beetje bij beetje doorbroken wordt, want iedereen doet het en ik geloof dat we ons zoveel minder alleen/vreemd zouden voelen als we er open over zijn met elkaar. Niet alleen met onze beste vrienden, maar dit ook online, inde media etc lezen en zien.

Hoe was jullie seksleven tijdens de zwangerschap?

Tot aan het 3e trimester een 9! Daarna was-ie non existing. Had zelf 0 behoefte. Maar mastubeerde wel, gek genoeg haha.

Welk cijfer geef jij jullie seksleven nu (als ouders)?

7,5

Afhankelijk van of het cijfer omhoog of omlaag is gegaan: waar ligt dat aan? Wat is er positief of juist negatief veranderd?

Ik zou niet meteen zeggen negatief, maar het heeft vooral te maken met het stukje ‘tijd maken voor elkaar’. Een 7,5 is niet slecht vind ik, maar het is tijdelijk wel minder dan voordat we ouders werden. Na een dag werken en/of zorgen voor Nola, heb ik soms behoefte aan even niks of slaap. Seks is niet mijn topprioriteit op dit moment, terwijl ik wel hunker naar intimiteit. Zoals zoenen, knuffelen en tijd samen. Ik geloof ook zeker dat het wel weer terug gaat komen, maar voor nu is dit okay voor mij. Als kanttekening: mijn seksdrive is nooit sky high geweest, maar sinds de zwangerschap en het stoppen met de pil wel positief veranderd.

Is jouw zelfbeeld veranderd sinds de zwangerschap of het moederschap?

Mijn zelfbeeld is wel veranderd, ik voelde me tijdens de zwangerschap mooier dan ooit! En nu nog steeds. Niet zo zeer om oppervlakkige redenen, maar gewoon omdat ik door Nola een beter mens ben geworden en me daardoor nóg meer mezelf voel en heel comfortabel en zelfverzekerd in mijn vel. Dit gevoel gun ik iedereen, ongeacht of je moeder wilt worden.

Is er nog iets anders dat jij wilt delen over jullie relatie en of seksleven? Heb je bijvoorbeeld een tip of advies voor een andere moeder of ander koppel?

Uiteraard is elke relatie, ouderschap en moeder anders. En zelfs elke zwangerschap waarschijnlijk. Er is geen goed of fout, alleen wat voor jou juist is! Ik hoop dat kersverse ouders, verzorgers, mama’s en papa’s zich laten leiden door hun intuïtie. Die zal je niet laten twijfelen en je laten weten dat het okay is. Veel seks, (even) geen seks, of alles er tussen in. Doe vooral waar jij zin in hebt en praat met elkaar.

Wil jij ook meedoen met onze reeks k(l)etspraat? Stuur een mailtje naar anna@howaboutmom.nl.

Meer lezen?

Seks in de agenda?

Seks na de bevalling: een penetratie-pauze inlassen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen