05/03/2020

Seks in de agenda

Dingen die we belangrijk vinden in ons leven, plannen we in. Tijd met onze vrienden, sporten, een feestje op z’n tijd. Waarom zou seks niet in dit rijtje thuis horen? Over seks in de agenda zetten.

Door de manier waarop we (vaak) over seks praten, ontstaat het idee dat met elkaar naar bed gaan iets is wat altijd spontaan gebeurt. Zonder planning of zonder inspanning, je hebt allebei ‘gewoon’ opeens zin. Vaak is dat alleen niet het geval – zeker als nieuwe ouders. Tijd vrijmaken om intiem te zijn met jouw geliefde (of met jezelf trouwens!) kan je seksleven een positieve boost geven.

Sporten, leuke dingen doen met vrienden of familie, tijd voor je hobby’s. Dingen waar we waarde aan hechten, plannen we in. Die dingen vinden we belangrijk en daarvan willen we dat het gebeurt, hoe druk het ook is. Waarom zou seks niet in dit rijtje van activiteiten thuishoren? 

Als jullie allebei weten dat jullie de intentie hebben om die avond, of middag of ochtend, met elkaar te vrijen, zul je je daar ook allebei toe willen zetten. Ook al ben je eigenlijk moe na een drukke dag op werk of thuis met je kindje, doordat er een plan en een ‘afspraak’ is, ben je waarschijnlijk vanzelf al een beetje opgewarmd. Waar je ‘normaal’ gesproken sneller toegeeft aan Netflixen op de bank of slapen, geef je nu de prioriteit aan elkaar.

Voorpret

Vergelijk het met een vakantie: het vooruitzicht van op reis gaan geeft vaak al veel voorpret, enthousiasme en gezonde spanning. Met een seks-afspraak in het vooruitzicht werkt het net zo: misschien stuur je in de dagen ervoor wel een spannend berichtje naar elkaar, geef je aandacht aan jouw lichamelijke verzorging en ben je (meer) bezig met jouw eigen seksualiteit. 

Seks plannen en je aan die planning houden laat zien dat seks voor jullie een prioriteit is in jullie relatie. Het hoeft de vrijpartij er echt niet minder om te maken. Besef: spontane seks kan ook gewoon nog steeds, ook al staat er om de week een eggplant emoji in jullie gedeelde agenda op donderdagavond. Sterker nog, de kans is groter op spontane seks als je het een paar keer hebt ingepland, dan wanneer er helemaal geen actie is. 

Geen zin kan ook

Soms heb je gewoon geen zin in een afspraak. Dat kan natuurlijk ook als seks in de agenda staat. Daarom is het belangrijk dat jij en je partner durven te zeggen dat je niet in de stemming bent terwijl jullie een seks-date gepland hadden. Niemand zou iets moeten doen waar je geen zin in hebt.

Als je een seks-datum gepland hebt, maar niet in de stemming bent – om wat voor reden dan ook – probeer dan wel een nieuwe datum te prikken. Dan mag je daarna snel je oversized joggingsbroek en seksloze pyjama shirt aantrekken. En naast elkaar op de bank kruipen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen