sexdrive na bevalling
21/05/2023

Een lage(re) sexdrive na de bevalling

Een baby laten groeien in je buik, bevallen, herstellen van die bevalling en ondertussen 24/7 klaarstaan om te zorgen voor jouw kindje. Je bent zéér zeker niet de enige of eerste mama die merkt dat haar sexdrive zeer laag is na de bevalling. Ook nadat je ‘groen licht’ hebt gehad van de verloskundige na zes weken, moet je er misschien helemaal niet aan denken. Niks geks aan: een lage sexdrive na de bevalling is volkomen normaal.

Minder zin in seks kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst heb je te maken met hormonale veranderingen. Die hormonale schommelingen kunnen jouw seksuele verlangen (behoorlijk) beïnvloeden. Daarnaast heb je net als de meeste ouders te maken met (over)vermoeidheid. Het zorgen voor een pasgeboren baby is emotioneel en fysiek veeleisend. De verantwoordelijkheid die je nu draagt, het gevoel 24/7 aan te staan, is veel. De combinatie van slaapgebrek en het herstelproces na de bevalling kunnen het voor jou ook moeilijker maken om je lichamelijk én geestelijk klaar te voelen voor intimiteit.

Nieuw lijf

Borstvoeding geven kan ook van invloed zijn op jouw zin in seks. De hormonale veranderingen die gepaard gaan met borstvoeding, zoals een verhoogd prolactine niveau, kunnen jouw seksuele verlangen remmen.

Veel vrouwen moeten ook wennen aan hun nieuwe lichaam na de bevalling. Hoe groot of klein, tijdelijk of blijvend, die veranderingen zijn, verschilt van vrouw tot vrouw. Het gevoel wat jij erover hebt ook. Maar als jij je zorgen maakt over die veranderingen, dan kan dat invloed hebben op jouw zin in seks of intimiteit.

Meer liefde dan lust

Alle emoties die zich in een rap tempo afwisselen in de eerste weken (en soms maanden) na de bevalling, kunnen ook ‘n moodkiller zijn. Ook de emotionele aanpassingen en uitdagingen die het nieuwe ouderschap met zich meebrengen, kunnen bijdragen aan verminderde zin in seks.

Een andere factor die je kan remmen in de zin in seks gaat over je relatie. Met de komst van een baby, verandert de balans tussen liefde en lust. Liefde, zorgzaamheid, betrouwbaarheid en geborgenheid kunnen wellicht zwaarder gaan wegen dan lust. Jullie hebben waarschijnlijk veel meer tijd en aandacht voor de baby dan voor elkaar waardoor je minder wordt geprikkeld om intiem met elkaar te zijn. Ook verandert de dynamiek nu jullie (opnieuw) ouders zijn waardoor je samen met je partner een nieuwe weg moet vinden.

Sexdrive na de bevalling

Kortom: er is in veel gevallen meer sprake van remmende factoren dan van stimulerende factoren. Dit heeft impact op jouw (of jullie) sexdrive na de bevalling. Als jij wel merkt dat je graag meer intimiteit tussen jullie zou willen, dan helpt het om voor jezelf duidelijk te krijgen wat voor jou remmende factoren zijn en wat voor stimulerende factoren jij nodig hebt. Wees hier open over tegen jouw partner. Communiceren over dit onderwerp is juist in deze periode van jullie leven zo belangrijk.

Meer lezen?
Mijn verhaal: “We hadden meer dan een jaar geen seks na de bevalling”
Ouders eerlijk over de invloed van kinderen op hun seksleven
Zes soorten seks die je hebt als ouders

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief