mijn vierde trimester
02/01/2022

Mijn vierde trimester: “De tweede keer kon ik de ‘nieuwe ik’ sneller accepteren

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het vierde trimester, de eerste drie maanden met jouw baby. Een periode waarin jouw herstel centraal staat, samen met het wennen aan een nieuw mensje in jouw of jullie leven. Een fase in je leven die de meeste vrouwen omschrijven als een rollercoaster aan emoties. Hoe was dit voor jou? Deze week vertelt Manisha haar verhaal.

Hoe zou jij het vierde trimester in één woord omschrijven?

“Ik kan het niet in één woord omschrijven, meer in één zin: het echte leven gaat nu beginnen. Na maanden zwanger te zijn geweest is de kleine er en dan begint het echt pas.”

Had jij je voorbereid op jouw kraamperiode? Zo ja, hoe?

“Ik ben begin september bevallen van de tweede en heb mij beter kunnen voorbereiden op mijn kraamperiode. Ik heb ook duidelijk aangegeven wat ik wel en niet wilde. Bij de eerste was het lastig, omdat ik niet wist wat ik kon verwachten dus liet ik het maar op mij af komen. Waardoor ik mijzelf tegen kwam. Ik heb mij bij de tweede laten
vertroetelen door de dames van Kiki Mae en een postpartummassage en yoni steaming gehad. Beide een aanrader in je kraamperiode.”

Kun je kort iets vertellen over jouw bevalling?

“Ik werd gestript op eigen verzoek omdat de laatste loodjes toch zwaar werden en ik geen geduld meer had om mijn kleine in mijn armen te ontvangen. Mijn verloskundige die mij begeleide was een engel, luisterde naar mijn wensen en heeft mij van begin tot einde ondersteund, zelfs toen ik de ruggenprik kreeg dus medisch werd. De bevalling ging sneller en soepeler dan bij mij eerste. Dit heeft zeer zeker een positieve invloed gehad op mijn kraamperiode.”

Hoe heb je jouw lichamelijk herstel na de bevalling ervaren?

“Mijn lichamelijke herstel viel beter mee dan bij de eerste. Ik nam beter mijn tijd om te herstellen en rusten. Waar ik voorheen de huishoudelijke taken niet met rust kon laten, kon ik het dit keer het wel. Wat mij erg tegenviel waren de na weeën de eerste paar dagen. Bij ons eerste kind had ik daar totaal geen last van gehad, maar bij de tweede kon ik wel janken van de krampachtige pijnen. Wat mij dit keer meeviel was mijn emotie. Mijn huilbuien waren wat milder ik kon de nieuwe ‘ik’ sneller accepteren.”

Waarvan dacht jij: had iemand mij dit even van te voren kunnen vertellen?!

“De hele erge droge jeukende vagina na de bevalling. Dat was killing. Pas na drie weken was het verdwenen. De vagina is een zelfreinigende systeem, maar my god wat wil ik graag iets doen tegen die droogte en het jeuken.”

Heb je iets speciaals gedaan of juist gelaten in de kraamperiode?

“Zeker weten iets speciaals. Mijn postpartummassage was hemels. Ik was er van te voren sceptisch over, met name over yoni steaming. Ik had erg last van mij onderrug, maar na beide behandelingen verdween het als sneeuw voor de zon. Tijdens de zwangerschap keek ik uit naar de behandelingen. Een soort after care voor jezelf.”

Welke tip of advies zou jij aan een andere aanstaande moeder willen geven over het vierde trimester?

“Huilen mag en nog steeds zoekende zijn naar je nieuwe ‘ik’ mag ook.”

Is er nog iets anders dat jij wilt delen over jouw eerste drie maanden als (nieuwe) moeder?

“Zet jezelf op nummer één. Maak jezelf eerst gelukkig. Om een goede moeder te zijn moet jij eerst gelukkig zijn, zo haal je het beste uit jezelf. Niet alleen als moeder, maar ook als partner.”

Meer lezen?

Wat je van ontzwangeren kunt verwachten en waarom je jezelf de tijd moet gunnen

Je lichaam na de bevalling (de ongecensureerde versie)

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief