Wat je van ontzwangeren kunt verwachten en waarom je jezelf de tijd moet gunnen
13/10/2023

Wat je van ontzwangeren kunt verwachten en waarom je jezelf de tijd moet gunnen

Direct nadat je bent bevallen, begint je lijf met ontzwangeren. Je krijgt naweeën om je (krimpende) baarmoeder weer in de oude vorm te krijgen, je hoofd zit vol watten en je borsten vol melk. Hoewel de ene moeder zich wat sneller de oude voelt dan de ander, hebben de meeste mama’s een jaar nodig om fysiek en mentaal te herstellen en weer in evenwicht te komen. In dit artikel vertellen we wat ontzwangeren inhoudt en bespreken we bekende symptomen bij ontzwangeren.

Eén van de belangrijkste – en tevens lastigste! – lessen is gun jezelf waar mogelijk de tijd en rust. Zo bevorder je jouw herstel en dat komt jouw lichamelijke gezondheid ten goede op de lange termijn.

Wat houdt ontzwangeren in?

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens het ontzwangeren? In ieder geval speelt de cocktail van hormonen in je lijf een grote rol. De hormonen progesteron en oestrogeen die tijdens je zwangerschap een belangrijke functie hadden, komen na de bevalling weer terug naar hun normale niveau.

Wanneer je borstvoeding geeft, zorgt prolactine voor de melkproductie en oxytocine voor de toeschietreflex en het samenkrimpen van de baarmoeder. Het hormoon relaxine speelt tijdens je zwangerschap en de geboorte van je kindje een belangrijke rol, omdat het alle weefsels in je lichaam flexibeler maakt, zodat je baby makkelijker geboren kan worden.

Onzwangeren symptomen

Welke symptomen horen er bij ontzwangeren? Onder andere (nachtelijk) zweten, hoofdpijn, misselijkheid, haaruitval, somberheid, rugpijn, bekkenpijn, prikkelbaarheid, moeheid, concentratieproblemen of het uitblijven of onregelmatig zijn van je menstruatie. Hormonen spelen bij ontzwangeren een grote rol en zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze symptomen.

Het zijn stuk voor stuk vervelende kwalen, maar je verandert er helaas niet zoveel aan. Het enige wat jij kunt doen tijdens het ontzwangeren, is goed voor jezelf blijven zorgen. Wat heb jij nodig? Extra momenten van rust of ontspanning, iemand die je helpt thuis, tijd voor jezelf of met vriendinnen, een fijne massage of een rustige yoga-les om je weer wat soepeler te voelen? Ga na wat jij nodig hebt en help jezelf in dit proces van ontzwangeren.

Hoe lang duurt ontzwangeren echt?

We kennen het gezegde: negen maanden op, negen maanden af. Daarmee is dan ook alles gezegd, want iedere vrouw is verschillend en voor iedere vrouw verloopt het ontzwangeren anders. Daarbij spelen zaken als wel of geen borstvoeding geven, überhaupt al meer last van hormonen, de manier waarop je bent bevallen (vaginaal of keizersnede), het slapen (of gebrek daaraan) van jullie baby, noem maar op. Al die factoren spelen een rol bij het ontzwangeren en de periode die jij nodig hebt om je weer ‘jezelf’ te voelen. Of eigenlijk: om je lekker te voelen als de nieuwe jij.

Ervaringen met onzwangeren

Iedere moeder ervaart het lichamelijke en mentale herstel na de bevalling weer anders. Vandaar dat we drie moeders vroegen naar hoe zij ontzwangeren hebben ervaren. Ze delen hieronder kort hun verhaal:

Berdi: ‘Stoppen met borstvoeding kan een grote lichamelijke overgang zijn. Er vindt dan een grote wisseling van hormonen plaats, net zoals aan het begin van de zwangerschap en na de bevalling. Ik voelde me echt een beetje down toen ik stopte met borstvoeding, ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. De kraamtranen kunnen ook na al die maanden nog komen, als je ze al lang niet meer had verwacht.’

Eveline: ‘Pas na een jaar dacht ik weer: he, ik ben weer de oude Eveline. Of eigenlijk de nieuwe Eveline. Je bent niet meer de persoon die je was voordat je moeder werd. Ik moest bijvoorbeeld wennen aan mijn nieuwe borsten, en ook geestelijk gezien voel ik me een ander persoon nu ik moeder ben.’

Marilyn: ‘Pas toen ik na acht maanden stopte met borstvoeding geven en de zwangerschapshormonen uit mijn lijf verdwenen dacht ik: oh hé wereld, daar ben ik weer.’

Meer lezen?
Neem de tijd voor jouw herstel

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen