Strippen voor bevalling: waarom, wat is het en hoe werkt het?
24/11/2021

Strippen om de bevalling op te wekken: waarom, wat is het en hoe werkt het?

Als je meer dan 41 weken zwanger bent, kan je er samen met de verloskundige voor kiezen om je te laten ‘strippen’. Het strippen van de baarmoedermond wordt gedaan om de kans op een spontaan begin van de bevalling te vergroten. Maar wat houdt het precies in? Hoe werkt het? En waarom laten vrouwen zich strippen?

In dit artikel delen we alles wat je moet weten over strippen.

Strippen: wat is het?

Strippen is een manier om de bevalling op gang te brengen. Tijdens je zwangerschap is de baby omhuld met vruchtvliezen. Wanneer je wordt gestript worden die vliezen een beetje losgemaakt van de baarmoederwand. Daardoor maakt je lichaam prostaglandine aan, een groep hormonen dat nodig is om de bevalling te starten.

Wanneer je besluit gestript te willen worden, betekent dat niet gelijk dat je bevalling start. Hoe later je in je zwangerschap bent, hoe groter de kans dat het strippen daadwerkelijk tot weeën leidt. Bij ongeveer een op de zeven vrouwen die wordt gestript, leidt het strippen daadwerkelijk tot de bevalling. Mocht dat zo zijn, dan krijg je binnen twintig uur weeën. Komt je bevalling niet op gang? Dan kan een verloskundige ervoor kiezen een tweede keer te strippen.

Hoe werkt het?

Als je ervoor hebt gekozen om jezelf te laten strippen, dan brengt de verloskundige een of twee vingers in je vagina in. Daarmee kijkt de verloskundige of de baarmoeder al soepel is en of er al een beetje ontsluiting is. Mocht dat zo zijn, dan worden met ronddraaiende bewegingen de vliezen een stukje van de baarmoedermond losgemaakt. Wanneer je nog geen ontsluiting hebt, kan er niet worden gestript.

In principe gebeurt het strippen altijd bij een verloskundigenpraktijk en kun je na het strippen gelijk weer naar huis. In sommige gevallen kun je ook thuis gestript worden, een verloskundige komt dan naar je toe.

Is het pijnlijk?

Of strippen pijnlijk is of niet, verschilt per vrouw. Sommige vrouwen vinden het naar, andere vrouwen voelen er bijna niks van. De reden dat het verschilt, heeft ook te maken met hoe ver de baarmoedermond nog naar achteren ligt. Over het algemeen geldt dat hoe verder de baarmoedermond naar achter ligt, hoe pijnlijker het is.

Het kan zijn dat je na het strippen wat (slijmerig) bloedverlies hebt. Doordat de baarmoeder wordt aangeraakt, kan het namelijk zijn dat er een bloedvaatje kapot is gegaan. Dit is niet iets om je zorgen over te maken, zolang het geen helderrood bloedverlies is.

Waarom?

Het is goed om te weten dat je zelf als zwangere vrouw mag bepalen of je gestript wil worden of niet. Het besluit doe je altijd samen met een verloskundige nadat je de 41 weken zwangerschap voorbij bent. De voornaamste reden dat vrouwen voor strippen kiezen, is omdat ze liever niet de 42 weken zwangerschap passeren. Vanaf dat moment is er een kans dat de placenta minder goed gaat werken en je baby in gevaar komt.

In Nederland geldt dan ook de regel dat vrouwen die langer dan 42 weken zwanger zijn, worden overgedragen aan een gynaecoloog in het ziekenhuis. Daar wordt dat bepaald of de bevalling wordt opgewekt of dat er nog even wordt gewacht tot een natuurlijk begin van de bevalling.

Lees ook
Annemerel was 41 weken zwanger toen ze zich liet strippen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief