Strippen

Hoe werkt vliezen losmaken (strippen)?

Je vliezen laten losmaken – ook wel ‘strippen’ genoemd – kan ervoor zorgen dat je bevalling begint. Strippen is veilig voor jou en je baby. Bij 1 van de 6 vrouwen begint de bevalling nadat de vliezen zijn losgemaakt.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Als je meer dan 41 weken zwanger bent, kan je er samen met de verloskundige of gynaecoloog voor kiezen om je te laten ‘strippen’.

Strippen: losmaken van de vliezen

Strippen is een manier om de bevalling op gang te brengen. Tijdens je zwangerschap is de baby omhuld met vruchtvliezen. Wanneer je wordt gestript worden die vliezen een beetje losgemaakt van de baarmoederwand. Daardoor maakt je lichaam prostaglandines aan,  hormonen dat nodig is om de bevalling te starten.

Wanneer je besluit gestript te willen worden, betekent dat niet gelijk dat je bevalling start. Hoe later je in je zwangerschap bent, hoe groter de kans dat het strippen daadwerkelijk tot weeën leidt.

Begint de bevalling na het strippen?

Bij ongeveer 1 op de 6 vrouwen die wordt gestript, leidt het strippen daadwerkelijk tot de bevalling. Mocht dat zo zijn, dan krijg je meestal binnen 24 uur weeën.

Komt je bevalling niet op gang? Als je bevalling na een aantal dagen nog niet is begonnen, heb je deze keuzes:

  • Je vliezen kunnen nog een keer losgemaakt worden.
  • Je kunt kiezen om af te wachten.
  • Je kunt je vliezen laten breken als je 2 tot 3 centimeter ontsluiting hebt.
  • Je kunt je bevalling laten starten met inleiding door een ballon of medicijnen.

Voordelen en nadelen van strippen

Wat zijn de voordelen en nadelen van vliezen losmaken, ofwel strippen?

Voordelen van strippen

Je vliezen losmaken is veilig voor jou en je baby. Als het lukt en je weeën beginnen, kun je bij je eigen verloskundige bevallen. Dit kan thuis of in het ziekenhuis.

Nadelen van strippen

Er is een kans dat je weeën niet beginnen nadat je vliezen zijn losgemaakt. Sommige vrouwen vinden vliezen losmaken niet fijn. Het kan ook pijn doen. Nadat je vliezen zijn losgemaakt kun je last hebben van harde buiken, buikkrampen of bloedverlies.

Strippen vliezen losmaken bevalling

Hoe werkt strippen?

Je verloskundige of gynaecoloog voelt via je vagina of je baarmoedermond al een beetje open en zacht is. Dit heet ontsluiting. Als je baarmoedermond 1 of 2 centimeter open is, kunnen je vliezen worden losgemaakt, ook wel strippen. Wanneer je nog geen ontsluiting hebt, kan er niet worden gestript. 

Hoe werkt strippen? Je verloskundige of gynaecoloog maakt met de vingers via je vagina je vliezen los van de binnenkant van je baarmoeder. Hierdoor maakt je lichaam hormonen. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat je bevalling begint.

In principe gebeurt het strippen bij een verloskundigenpraktijk of in het ziekenhuis en kun je na het strippen gelijk weer naar huis. In sommige gevallen kun je ook thuis gestript worden. Een verloskundige komt dan naar je toe.

Is strippen pijnlijk?

Of strippen pijnlijk is of niet, verschilt per vrouw. Sommige vrouwen vinden het naar, andere vrouwen voelen er bijna niks van. De reden dat het verschilt, heeft ook te maken met hoe ver de baarmoedermond nog naar achteren ligt. Over het algemeen geldt dat hoe verder de baarmoedermond naar achter ligt, hoe pijnlijker het is.

Het kan zijn dat je na het strippen wat (slijmerig) bloedverlies hebt. Doordat de baarmoeder wordt aangeraakt, kan het namelijk zijn dat er een bloedvaatje kapot is gegaan. Dit is niet iets om je zorgen over te maken, zolang het geen helderrood bloedverlies is.

Strippen tijdens de zwangerschap

Als zwangere vrouw mag je zelf bepalen of je gestript wil worden of niet. Het besluit maak je samen met een verloskundige of gynaecoloog, bijvoorbeeld nadat je de 41 weken zwangerschap voorbij bent.

De voornaamste reden dat vrouwen voor strippen kiezen, is omdat ze liever niet de 42 weken zwangerschap passeren. Dan wordt de kans op het inleiden van de bevalling groter. Strippen is geen officiële inleidingsmethode maar kan soms wel helpen om de bevalling op een relatief milde manier op gang te brengen.

Meer informatie over strippen

Meer informatie over vliezen losmaken en vliezen breken vind je op degynaecoloog.nl en deverloskundige.nl. Ook is er een video over de mogelijkheden bij 41 weken zwanger.

Ervaringen met strippen tijdens de zwangerschap:

Maxime werd bij tweede zwangerschap gestript

Maxime: ‘Bij Victor, de tweede, ben ik twee keer gestript voordat de bevalling begon. Ik ben bij de laatste bevalling van mijn derde kindje ook ingeleid omdat ik er met 39 weken en 2 dagen helemaal klaar mee was.’

'Laatste loodjes waren zwaar'

‘Ik werd gestript op eigen verzoek omdat de laatste loodjes toch zwaar werden en ik geen geduld meer had. Mijn verloskundige die mij begeleide was een engel, luisterde naar mijn wensen en heeft mij van begin tot einde ondersteund.’

'Al 3 keer gestript'

Debbie: ‘Ik ben ondertussen 39 weken en 4 dagen zwanger en al 3 keer gestript. Het zou best eens kunnen gebeuren vandaag. Mijn lijf is op. Daarom ben ik dus al meermaals gestript.’

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲