een miskraam verwerken
25/11/2024

Esther organiseert webinars over miskraam en verlies in de zwangerschap

De impact van een miskraam is vaak groter dan verwacht. Je kunt je lichamelijk nog lang zwanger voelen ook al is de zwangerschap gestopt. En je kunt mentaal tijd nodig hebben om afscheid te nemen van het idee van een zwangerschap en kindje. Miskraamcoach Esther organiseert daarom webinars om vrouwen en gezinnen te begeleiden.

Esther Cozijnsen is sociaal psycholoog, professioneel coach en (ervarings)deskundige op het gebied van zwangerschapsverlies. Ze helpt vrouwen om een miskraam te verwerken en is bij How About Mom aangesloten als expert.

Emoties rond een miskraam

‘Een verlies in de zwangerschap, hoe pril die misschien ook was, vraagt om rouw. Op sommige vlakken is de rouw om dit ‘onzichtbare’ verlies anders dan andere rouw’, zegt Esther.

Een miskraam meemaken, ongeacht het stadium van je zwangerschap, kan heel moeilijk zijn. Misschien ben je verdrietig, boos, geschokt of voel je juist helemaal niets: er is niet één goede reactie.

Esther: ‘De impact van een miskraam is vaak groter dan verwacht. Die impact is er op fysiek vlak, maar zeker ook op sociaal-emotioneel gebied. Hoewel na een miskraam het fysieke herstel van de vrouw meestal goed in de gaten wordt gehouden, blijft het emotionele herstel na zwangerschapsverlies vaak onderbelicht.’

Esther Cozijnsen

Hulp bij omgaan met zwangerschapsverlies

Daar wil Esther verandering in brengen. Daarom organiseert ze gratis en laagdrempelige webinars waarin ze informatie, erkenning én handvatten geeft na een miskraam, stilgeboorte, afgebroken zwangerschap of andere vorm van zwangerschapsverlies. ‘Zodat je met dit verlies leert leven.’

Miskraam verwerken

De term miskraam wordt gebruikt om een verlies in een vroege zwangerschap aan te duiden. In de medische wereld wordt een verlies tot 16 weken, en soms zelfs tot 20 of 24 weken zwangerschap, een miskraam genoemd. Al vanaf 11 á 12 weken gaat het om het verlies van een herkenbaar klein mensje. De term miskraam voelt dan vaak niet passend en wordt regelmatig als kwetsend ervaren door de ouders die het verlies meemaken, zegt miskraamcoach Esther Cozijnsen.

Meer lezen?

Ondernemer Esther Vedder open over miskraam: ‘Ik voel me nog zwanger’

Alle webinars van miskraamcoach Esther

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen