Chloe door Henri Breedveldt Boer
03/07/2020

Momtalk: Chloé

Chloé Leenheer (31) is in verwachting van haar eerste kind. Terwijl de dagen nu nog gevuld zijn met haar werk als actrice, fotografe en eigenaresse van haar eigen hoeden merk ChloéChanté the label, is de aanstaande moeder ook steeds meer bezig met alle veranderingen die er straks te wachten staan. 

“Ik wilde altijd al moeder worden, maar had niet bedacht wanneer of onder welke omstandigheden. Uiteindelijk is het snel gegaan: ik was binnen een paar maanden zwanger. Hoe bijzonder het is dat het zo snel ging bij ons, realiseerde ik me pas toen ik in verwachting was. Ineens deelden mensen om ons heen dat zij al jaren proberen zwanger te raken. Ik schrok ervan dat er zoveel mensen in je directe omgeving zijn bij wie het zwanger raken niet makkelijk gaat. Het is ook jammer dat de drempel om erover te praten blijkbaar zo hoog is, want het is volgens mij zo fijn en waardevol om het te kunnen delen. 

Hoe gaat het met jouw zwangerschap?

Het gaat goed. In de eerste paar weken was ik echt next level moe, ik had geen idee dat het bestond. Verder voel ik me fijn en zit ik goed in mijn vel. Ik voel wel dat het inmiddels fysiek wat zwaarder wordt. Ik heb door mijn bekkeninstabiliteit met name last van mijn bekken en onderrug.

Ik sta niet meer met een camera van tien kilo om mijn nek te fotograferen, maar ik maak nog steeds halve dagen op de set. Vijf tot zes keer per week doe ik aan zwangerschapsyoga. Als ik dat niet doe, kom ik echt moeilijker mijn bed uit. Los van het lichamelijke voordeel van de yoga is het voor mij ook een moment om te mediteren en even bewust samen met mijn kindje te zijn. Hij is dan altijd extreem actief, ik krijg de hardste trappen als ik yoga doe. Alsof hij zich lekker uit kan rekken doordat er tijdens de oefeningen wat meer ruimte is voor hem in mijn buik.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door CHLOÉ LEENHEER (@chloechante) op

En mentaal gezien?

Ik merk dat ik wel wat emotioneler ben dan normaal. Vorige week hadden we een extra controle en daar kan ik me dan erg zorgen over maken. Gelukkig was alles goed. Wat ik van te voren niet had verwacht, is dat ik heel rustig ben en met vertrouwen de toekomst tegemoet zie. Ik dacht dat ik me onrustig zou voelen over het feit dat mijn hele leven gaat veranderen en dat je de rest van je leven zo’n grote verantwoordelijkheid hebt. Maar ik ervaar dat helemaal niet, ik merk een heel sterk gevoel van innerlijke rust. Dat vind ik heel bijzonder. 

Ben je al bezig met de bevalling?

Sinds een paar dagen denk ik er wat meer over na. Ik droomde afgelopen week dat ik aan het bevallen was. Hij wilde er niet uit, het duurde de hele nacht. Daaraan merk ik dat ik er mee bezig ben. Mijn vriend en ik volgen samen nog een cursus hypnobirthing en een praktische cursus waarbij je leert uit welke fases de bevalling bestaat, welke houdingen er zijn, dat soort dingen. Ik vind het fijn om in dat opzicht niet voor verrassingen te staan. Van de andere kant weet ik ook dat een bevalling negen van de tien keer compleet anders loopt dan je het had voorgesteld, dus probeer ik er ook niet teveel verwachtingen van te hebben. Ik heb wel wat dingen in het geboorteplan opgenomen, bijvoorbeeld wie er in de kamer mag zijn en wat we met de navelstreng willen doen. Praktische zaken kun je afspreken, een ideale bevalling niet.

Naar welke dingen kijk jij het meeste uit als jullie zoon er straks is?

Naar de eerste ontmoeting. Het lijkt me zo bijzonder om elkaar voor het eerst te zien. Alle praktische zaken voor de periode na de bevalling heb ik in huis, al vind ik het nog moeilijk om me er een voorstelling van te maken hoe het straks zal zijn. Dat kun je alleen gaan beleven. 

Ik kijk er ook naar uit om samen met hem te gaan reizen. Als hij het toelaat, dat zullen we eerst moeten ervaren, willen we het liefst zo snel mogelijk met hem de wereld in. Als het niet gaat, als hij meer rust nodig heeft, dan wachten we. Dan komt dat reizen later weer. 

We hebben het voordeel dat mijn vriend en ik allebei zelfstandig werken, dus dat we de zorg voor onze zoon samen op kunnen vangen. We zullen hem het eerste half jaar nog niet naar de crèche laten gaan. Ik wil drie maanden mijn werk neerleggen, maar blijf wel flexibel. Als er iets op mijn pad komt, kan ik altijd kijken hoe het op dat moment voelt. Begin volgend jaar ga ik in een nieuwe serie spelen, dus dan ga ik weer draaien. Hopelijk kunnen we daarna met z’n drieën naar Mexico. 

Ik heb er heel veel zin in dat hij er straks is. Negen maanden duurt eigenlijk best lang…

Hoe zorg jij voor ontspanning, tijd voor jezelf?

Ik heb het grote geluk dat ik vooral dingen doe waar ik veel creativiteit in kwijt kan en waar ik gelukkig van wordt. Acteren en fotograferen vind ik het allerleukst en juist die afwisseling is geweldig. Daardoor blijft het leuk. Mijn leven is natuurlijk anders dan iemand die verplicht vijf dagen in de week naar kantoor moet. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door CHLOÉ LEENHEER (@chloechante) op

Ontspanning haal ik uit kunst en cultuur. Ik heb voor alles een pas, van musea en theater tot bioscoop. Kunst kijken, nieuwe dingen ontdekken, films en muziek: die dingen maken me blij. Even een uurtje door fotografiemuseum Foam lopen na de boodschappen. Het lijkt me heerlijk om dat straks met de baby in de draagzak ook te doen. 

Heb jij een nog een tip voor andere (aanstaande) moeders?

Ik vind het zelf heel fijn dat ik aan vriendinnen die al zwanger zijn geweest en kindjes hebben van alles kan vragen. Een netwerk van mensen om je heen is zo waardevol als je met vragen zit, als je je onzeker voelt of twijfels hebt. Mijn tip is dan ook: deel je zorgen en vragen met vriendinnen of familie. Schaam je niet voor dingen die je niet weet. Als je zwanger bent kun je je over zoveel dingen zorgen maken en dan is het extra fijn als je van iemand anders hoort: dat heb ik ook meegemaakt, het hoort erbij.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen