Danique Hoofwijk - How about mom
19/07/2020

Momtalk: Danique

Auteur

Datum

Categorie

Share

Danique Hoofwijk (31) is moeder van Sofia (bijna 2). Woont als Limburger in Leiden en werkt als online content coördinator bij Ouders van Nu. “De onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je kindje is onbeschrijfelijk mooi.”

Hoe vond jij de afgelopen periode?

De afgelopen weken waren intens, maar ook wel heel erg bijzonder. Ik vond al die extra tijd samen, al die rust, minder moeten, ook wel heel erg fijn. Ik bracht haar met een brok in mijn keel weg toen de opvang weer open ging. Tegelijkertijd was ik ook wel heel blij om eindelijk weer wat tijd voor mezelf te hebben en meer op werk te kunnen focussen.”

Hoe kijk je terug op het eerste jaar als moeder?

“Ik vond het eerste jaar pittig, vooral emotioneel gezien. Ik moest wennen aan het moederschap, met name aan het altijd aan-staan. Dat vond ik heel intens. Zeker in die eerste weken en maanden ben je altijd continu met je kindje bezig. Het is een gigantische verantwoordelijkheid die je ineens draagt.”

“Ik kan niet zeggen dat ik depressief was, maar ik zat ook niet op een grote roze wolk. Ik denk dat die eerste verjaardag echt een mijlpaal was waarop ik dacht: hehe, ik ben weer een beetje mezelf. Daardoor kon ik er ook steeds meer van genieten.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door D A N I Q U E H O O F W I J K (@daniquehoofwijk) op

Veel moeders maken een soort identiteitscrisis mee, herken jij dat ook?

“Enorm! Hoe ben ik als moeder, hoe ben ik als vrouw, als werknemer? Ben ik nog steeds mezelf? Wie is dat dan? Ik kon er gelukkig goed over praten met familie en vriendinnen, maar ik had van te voren niet verwacht dat je zo in de knoop kon raken met jezelf als je eenmaal moeder bent geworden.”

“Tegelijkertijd besloot ik in diezelfde periode wel een sprong in het diepe te wagen en de baan waar ik al langere tijd zat op te zeggen om op zoek te gaan naar iets nieuws. Iets wat beter zou passen bij de levensfase waarin ik me nu bevindt. Dat werd een baan als content coördinator bij Ouders van Nu. Een super veelzijdige baan en veel aandacht voor het thema dat in mijn leven ook een grote rol speelt: ouderschap.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging als moeder?

Ik herken veel van mezelf in mijn dochter. We zijn allebei ongeduldig. Ze kan driftig worden als haar vader – de rust zelve haha – te lang erover doet om haar boterham te smeren. Het is als moeder ook geen handige eigenschap, maar ik leer er wel steeds beter mee omgaan. Ik merk dat ik me minder snel druk maak en ook haar steeds beter leer om geduldig te zijn. Dat verloopt niet altijd zonder slag of stoot – lees: gil-partijen op een overvol terras – maar het gaat steeds beter.”

Wat is het mooiste aan het moederschap?

“De onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je kindje is onbeschrijfelijk mooi. Dat is iets waar je andere moeders over hoort praten, maar wat je pas écht ervaart als je zelf moeder bent geworden. Een kindje zien ontwikkelen en opgroeien is ook prachtig. Wat bijzonder – en soms zelfs nog steeds een tikkeltje onwerkelijk – dat je daar getuigen van mag zijn.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door D A N I Q U E H O O F W I J K (@daniquehoofwijk) op

Ben je bewust bezig met het ouderschap?

“Ik heb altijd wel veel interesse gehad in verhalen en onderzoeken over opvoeding, er zijn altijd dingen die je weer mee kunt nemen in de manier waarop jij zelf je kind opvoedt. Voor mijn werk ben ik natuurlijk ook volop met het ouderschap bezig. Wist je bijvoorbeeld dat een kindje van twee al een woordenschat heeft van vijfhonderd woorden? Die kunnen ze natuurlijk nog niet allemaal uitspreken, maar ze begrijpen dus veel meer dan je denkt. Het is belangrijk dat je naar je kindjes luistert en ze serieus neemt als ze iets proberen te vertellen. Daarmee geef je ze vertrouwen en stimuleer je het taalgebruik.”

“Tegelijkertijd geloof ik ook heel erg in het volgen van je gevoel. Als moeder weet je het uiteindelijk zelf wat het beste is voor jouw kindje.”

En zorg je ook goed voor jezelf?

“Ik doe mijn best! Tijd voor jezelf – helemaal als moeder – is ontzettend belangrijk. Ik laad helemaal op als ik bijvoorbeeld even met vriendinnen ben gaan winkelen of borrelen. Even mijn mom-radar uit. Ik weet dat ik daardoor ook een leukere moeder ben.”

“Laatst zijn mijn man en ik een dagje samen naar het strand gegaan. In het begin lig je nog een beetje onwennig en schrik je bij ieder huiltje en gilletje van een ander kind op. Na een tijdje kun je eindelijk relaxen. Even geen zorgen over zonnehoedjes, slaap of hapjes.”

“Sporten is voor mij ook heel belangrijk en zeker een groot onderdeel van tijd voor mezelf. Ik heb altijd veel gesport, maar sporten stond tijdens mijn zwangerschap en periode daarna wel op een wat lager pitje. Ik merk dat ik het nodig heb om me regelmatig in het zweet te werken. Naar de sportschool, een boksles volgen, pilates of yoga. Alleen of juist met vriendinnen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door D A N I Q U E H O O F W I J K (@daniquehoofwijk) op

Zit je nu lekker in je vel?

“Toen ik tien jaar geleden mijn man leerde kennen was ik echt te zwaar. Ik ben toen flink afgevallen en heb daarna een methode gevonden die bij mij goed werkt om mijn gewicht op pijl te houden. Het is natuurlijk heel persoonlijk wat werkt voor jou, maar dit past bij mij.”

“Tijdens mijn zwangerschap kwam ik overigens weer flink aan. Ik had een verslaving aan kaas, dus de kilo’s vlogen eraan. Bij plus twintig kilo op de weegschaal ben ik gestopt met tellen… Tja, dat moet er uiteindelijk ook allemaal weer vanaf.”

“Nog steeds hou ik enorm van lekker eten, ik blijf een Bourgondiër, maar inmiddels kan ik meer maat houden. Kan ik me af en toe laten gaan en let ik daarna weer beter op. Het is natuurlijk ook een vicieuze cirkel. Als je lekker in je vel zit, is het fijner om te sporten, ben je vaak wat bewuster met je eten bezig en blijf je lekker in je vel zitten. Zodra je niet lekker in je vel zit, maak je veel sneller ongezondere eetkeuzes en heb je geen puf om te gaan sporten. Ik ben blij dat ik wat dat betreft nu in een goede flow zit. Ik ben wel trots op mezelf.”

Welke gouden tip zou jij andere (aanstaande) moeders mee willen geven?

“Zorg voor tijd voor jezelf. Je hebt het écht nodig. Gun jezelf die ochtend vrij, een avond met vriendinnen, die yoga-les of dat uurtje naar de sportschool.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief