Dewy verloor 2,7 liter bloed door achtergebleven placentarest: 'Toch kijk ik positief terug op m'n bevalling'
04/01/2022

Dewy verloor 2,7 liter bloed door achtergebleven placentarest: ‘Toch kijk ik positief terug op m’n bevalling’

Na de bevalling van de baby wordt de placenta geboren. Maar wat als de placenta niet loskomt? Het overkwam Dewy, moeder van Virne (2 jaar) en Roïc (3,5 maanden). Bij haar eerste bevalling bleef een stukje van de placenta achter in de baarmoeder waardoor ze in een korte tijd 2,7 liter bloed verloor. Aan How About Mom deelt ze haar verhaal over hoe ze nog geen halfuur na de geboorte van haar dochter naar de operatiekamer werd gebracht.

Dewy

Dat Dewy haar verhaal over de bevalling van Virne wil vertellen, is niet zonder reden. Ze kijkt namelijk positief terug op haar bevalling en hoopt met haar verhaal aanstaande moeders vertrouwen te geven in de geboorte van hun kind. ‘Mijn bevalling ging weliswaar gepaard met complicaties, maar dat betekent niet dat ik slecht terugkijk op de geboorte van Virne. In tegendeel. Ik noem het zelfs een ‘perfecte bevalling”, aldus Dewy.

De bevalling haar dochter verliep namelijk van een leien dakje en pas toen Virne geboren werd, ontstonden er complicaties. Dewy vertelt dat ze maar geen krampen kreeg waardoor de uitdrijving van de placenta even op zich liet wachten. ‘Toen de moederkoek eenmaal was geboren, leek alles koek en ei, totdat ik ineens heel veel bloed verloor’, aldus Dewy.

Achtergebleven placentarest

Hoewel de placenta er – op het eerste gezicht – compleet uitkwam, bleek dat niet het geval. ‘Ik verloor ineens zoveel bloed, dat de verloskundige op m’n buik moest blijven drukken om het bloeden te stoppen’, aldus Dewy. ‘Zij liet me toen al weten dat er waarschijnlijk een stukje placenta achter was gebleven. Toen het bloeden maar niet stopte, drukte de verloskundige op een knop in de ziekenhuiskamer en stonden er ineens acht hulpverleners naast m’n bed.’

Erg schrikken vond Dewy dat niet. ‘Het ging namelijk allemaal zo snel, dat ik het nauwelijks kon beseffen’, vertelt ze. Achteraf gezien bleek Dewy ook niet helemaal helder meer. ‘Ik had in korte tijd 2,7 liter bloed verloren, dus ik was onwijs duizelig. Mijn vriend vertelde na de bevalling ook dat ik met een dubbele tong praatte en echt wel ver weg was.’

Operatief verwijderen

Nog geen halfuur na de geboorte van haar dochter, werd Virne snel bij haar vader in de armen gelegd en moest Dewy naar de operatiekamer gebracht worden. ‘Das natuurlijk wel even gek, maar ik wist dat ik geen andere keuze had’, vertelt Dewy. ‘Toen ik naar de operatiekamer werd gebracht, hebben ze Virne nog snel even tegen m’n wangen aan gehouden, waarna ik daarna onder narcose werd gebracht.’

Aangezien er zoveel in een korte tijd gebeurde, had Dewy niet echt tijd om stil te staan bij wat er allemaal aan de hand was. ‘Maar ik vond het ook niet heel verdrietig om Virne even achter te laten. Ik wist nou eenmaal dat het moest gebeuren en wilde er het liefste gewoon zo snel mogelijk vanaf zijn. Ik was in goede handen, dus ik wist dat het goed zou komen.’

Terugblikken

Een achtergebleven placentarest is een gevaarlijke complicatie voor moeders, omdat ze in een korte tijd veel bloed verliezen. ‘Ik besefte me achteraf natuurlijk ook wel dat het menens was’, aldus Dewy. ‘Maar omdat ik zo goed begeleid werd, heb ik me geen enkele keer angstig gevoelt. ‘Het is zoals het is’, kon ik alleen maar denken.’ Na een dag mochten Dewy, haar vriend en dochter Virne dan ook weer naar huis.

Ook het herstel van de operatie en de bevalling, ging beter dan verwacht, vertelt Dewy. ‘Ik moest natuurlijk wel tien dagen op bed liggen en ik was nog wat licht in m’n hoofd van de hoeveelheid bloed die ik was verloren. Maar over het algemeen vond ik ook het herstel meevallen. Ik heb ook altijd gezegd dat als ik weer zo’n bevalling als die van Virne zou hebben, ik daar voor zou tekenen.’

Volgende bevalling

Inmiddels is Dewy van haar tweede kindje, een zoon, bevallen. ‘Doordat er tijdens mijn eerste bevalling complicaties ontstonden, werd de bevalling van Roïc medisch’, aldus Dewy. ‘Ik ben toen met ruim 38 weken ingeleid en kreeg van tevoren medicatie toegediend om m’n baarmoeder te laten krimpen voor het geval ik opnieuw bloed zou verliezen.’ Uiteindelijk verliep de bevalling zonder complicaties en beviel Dewy 3,5 maand geleden van een kerngezonde zoon.

Als toevoeging op haar verhaal wil Dewy andere moeders nog meegeven dat iedere vrouw haar bevalling op een andere manier meemaakt. ‘Ook al was mijn situatie even heel gevaarlijk, ik vond mijn bevalling een droom. Ik hoop dan ook dat mijn verhaal andere moeders doet beseffen dat je ook met complicaties, positief kan terugkijken op je bevalling.’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen