Vanaf volgend jaar gratis NIPT-test voor alle zwangere vrouwen
18/04/2022

Vanaf volgend jaar gratis NIPT-test voor alle zwangere vrouwen

Vanaf volgend jaar april kunnen alle zwangere vrouwen gratis een NIPT-test laten doen. Momenteel kost de prenatale test op het edwards-, patau-, en downsyndroom nog 175 euro waardoor niet iedereen de test kan betalen.

Als het onderzoek naar de NIPT-test is afgerond wil minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) de test vanaf 1 april 2023 kosteloos beschikbaar stellen voor iedere zwangere vrouw die de test wil laten afnemen.

NIPT-test

De NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek waarmee op zeer betrouwbare manier afwijkingen bij een ongeboren kind vastgesteld kunnen worden. De test kan vanaf 11 weken zwangerschap afgenomen worden. Een groot voordeel van de NIPT-test is dat het onderzoek geen risico vormt voor het kindje in de buik en de zwangere vrouw. Bij een vruchtwateronderzoek of vlokkentest is er wel een verhoogd risico op een miskraam.

Momenteel is de NIPT-test enkel beschikbaar voor zwangere die toestemming geven om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar de test. De kosten zijn voor de test zijn 175 euro. Vanaf 1 april 2023 is dat onderzoek niet meer nodig en wil Kuipers de test voor iedereen toegankelijk maken.

RIVM

Inmiddels heeft het RIVM de aanbesteding met de laboratoria afgerond en is het instituut momenteel bezig met aanbestedingen voor onder meer apparatuur. Daarnaast moeten de ICT-systemen worden aangepast en loopt er een vergunningsaanvraag.

Ook werken medici aan een richtlijn om te regelen hoe zwangere vrouwen geïnformeerd kunnen worden als blijkt dat er een andere afwijking uit de NIPT-test naar voren komt dan de drie symptomen waar de test zich op richt. De Gezondheidsraad adviseerde in 2020 om nevenbevindingen alleen te melden als ze ernstig en klinisch relevant zijn.

Meer lezen?
Wat zet je in een geboorteplan?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen