Een geboorteplan bij een keizersnede

Een geboorteplan of bevalplan kan een hulpmiddel zijn om na te denken over jouw wensen voor de bevalling. Ook al verwacht je misschien niet met een keizersnede te gaan bevallen, dan toch is het goed om ook over dit scenario na te denken. En bij een geplande keizersnede, is het ook nuttig om een geboorteplan te schrijven.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Ook al weet je niet precies hoe de bevalling precies verloopt, toch is het wel belangrijk en nuttig om van tevoren na te denken over je verwachtingen. Wat zijn je wensen wat betreft pijnbestrijding, bevalhoudingen en wie er bij de bevalling mogen zijn? En hoe kijkt je partner tegen de bevalling aan?

Geboorteplan bij een keizersnede

Heeft een beval-plan of geboorteplan maken zin als je weet dat je met een keizersnede gaat bevallen? Wij geloven van wel. Een geboorteplan schrijven helpt jou en je eventuele partner om na te denken hoe je de bevalling en de periode daarna het liefst voor je ziet.

Geplande keizersnede

Je kunt in je geboorteplan bij een geplande keizersnede bijvoorbeeld opnemen wat je wensen zijn in de operatiekamer, wie de baby mag aanpakken, hoe lang je wil dat jouw baby bij je ligt en of je de bevalling wilt zien. Sommige ziekenhuizen bieden ook een moeder-geassisteerde keizersnede aan waarbij jij als moeder je baby uit de buik pakt. Misschien dat niet alles mogelijk is, maar op deze manier leren jouw zorgverleners wat belangrijk voor jou is, en hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen.

Ook al staat er een datum vast voor jouw geplande keizersnede, de bevalling kan eerder starten dan de uitgerekende datum. Dat is nog een reden om een bevalplan te maken en eventueel samen met je partner na te denken over alle scenario’s, waaronder een onverwachte start van een vaginale bevalling. Wil je dan doorgaan en onder welke voorwaarden? Of wil je dan alsnog de keizersnede laten verrichten?

Ongeplande keizersnede of spoed keizersnede

Veel vrouwen gaan in hun hoofd voor een vaginale bevalling. Maar de realiteit is dat 1 op de 6 vrouwen uiteindelijk bevalt via een keizersnede. Met ongeveer 20.000 tot 25.000 vrouwen per jaar is er een behoorlijke kans dat je via die weg jouw kindje op de wereld brengt.

Een ongeplande keizersnede, ook wel een spoedkeizersnede, is niet van tevoren gepland. Ongeveer de helft van de keizersneden is ongepland. Veel vrouwen die een spoedkeizersnede meemaken geven aan dat ze dit na afloop lichamelijk én emotioneel moeten verwerken. Daarom kan het slim zijn om ook deze optie te bespreken met je bevalpartner en er over na te denken voordat je gaat bevallen.

Hier vind je een voorbeeld geboorteplan om zelf in te vullen.

gentle sectio keizersnede

Een negatieve bevalervaring of trauma

Misschien heb je een eerdere nare bevalervaring (of bevallingstrauma) gehad en zie je nu tegen de bevalling op. Het kan zijn dat een eerste of eerdere bevalling niet verliep zoals je had gehoopt of verwacht.

‘Het mooie van een bevalplan is dat je een beetje gedwongen wordt om naar bepaalde zaken te kijken, en daarmee ook lastigheden onder ogen komt’, zegt gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis. ‘Wat zijn de dingen waar ik bang voor ben, wat heb ik in het verleden meegemaakt waar ik nu tegenop zie? Juist door die zaken te bespreken aan de hand van een geboorteplan, kun je bij de naderende bevalling meer het gevoel hebben in charge te zijn en op je eigen keuzes te kunnen vertrouwen.’

Spanning voor de bevalling wegnemen

Of je nu bij de verloskundigenpraktijk of in het ziekenhuis onder controle bent, je kunt met je zorgverleners je geboorteplan bespreken. Een geboorteplan schrijven kan helpen om spanning weg te halen en helpt om je goed voor te bereiden, zeker als je een geplande keizersnede hebt.

Als je al een keer met elkaar besproken hebt wat je wilt – ook op het moment dat dingen helemaal anders lopen dan verwacht of gehoopt – geeft dat rust. Het maakt je ook weerbaarder en veerkrachtiger.

Heb je een geplande keizersnede?

Vrouwen waarbij een geplande keizersnede een serieuze optie is, krijgen altijd een gesprek met een gynaecoloog waar ze terecht kunnen met hun vragen. In sommige gevallen is een geplande keizersnede de enige optie, in sommige gevallen is er nog een keuze. Bij dat laatste hebben moeders zelf de keuze of ze een geplande keizersnede willen. Dat is het geval wanneer ze al eerder een keizersnede hebben gehad of wanneer de baby in stuit ligt en wel door het geboortekanaal past. Alle afwegingen en mogelijke risico’s worden besproken in het ziekenhuis.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲

Wat zijn je verwachtingen bij de geboorte van jouw baby? Wat zijn je wensen wat betreft pijnbestrijding, bevalhoudingen en wie er bij de bevalling mogen zijn? En hoe kijkt je partner daar tegenaan? Een geboorteplan of bevalplan kan een hulpmiddel zijn om na te denken over jouw wensen voor de bevalling.

Download hier ons gratis voorbeeld geboorteplan om zelf in te vullen. Deze template (PDF) kun je makkelijk digitaal invullend en met de verloskundige of gynaecoloog bespreken.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan schrijven helpt jou en je eventuele partner om na te denken hoe je de bevalling en de periode daarna het liefst voor je ziet.

Het woord geboorteplan is misschien een beetje misleidend, want een geboorte laat zich natuurlijk niet plannen. Ook al weet je niet precies hoe de bevalling precies verloopt, toch is het wel belangrijk en nuttig om van tevoren na te denken over je verwachtingen.

Wat staat er in een geboorteplan?

Een geboorteplan kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. In het geboorteplan schrijf je bijvoorbeeld:

    • Waar wil je het liefst bevallen?

    • Wie of welke begeleiding je bij je bevalling wilt

    • Hoe wil je de weeën opvangen en welke bevalhoudingen lijken je prettig?

    • Jouw wensen voor pijnstilling

    • Jouw wensen voor communicatie

 

Wij ontwikkelden een gratis geboorteplan dat je zelf makkelijk kunt downloaden en invullen. Download het voorbeeld geboorteplan.

Waarom een geboorteplan schrijven?

Een geboorteplan of bevalplan kan een hulpmiddel zijn om na te denken over jouw wensen voor de bevalling. Je bent door het schrijven en nadenken al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereidt.

Wat zijn de voordelen van het schrijven van een geboorteplan?

    • Je neemt de tijd om na te denken over de bevalling.

    • Je denkt na over wat je wel en niet wilt. Doordat je het plan bespreekt met je verloskundige of gynaecoloog, kun je eventuele twijfels, vragen of angsten bespreekbaar maken.

    • Een geboorteplan is een houvast voor jezelf en je omgeving als je bevalling anders loopt dan verwacht.

    • Een geboorteplan kan duidelijkheid geven als je bevalling onverhoopt wordt begeleid door zorgverleners die je niet kent.

 

In welke week bespreek je het geboorteplan?

Rond week 34 van je zwangerschap bespreek je het geboorteplan met de verloskundige of met de gynaecoloog in het ziekenhuis. Zij kunnen je goed begeleiden, uitleg geven en bepalen of je bevalwensen haalbaar zijn.