12/08/2022

Veel stress tijdens zwangerschap kan een natuurlijke bevalling in de weg staan

Onderzoekers aan de Universiteit van Tilburg keken naar de data van 1682 vrouwen, en concluderen: vrouwen die tijdens de zwangerschap heel veel stress ervaren, hebben aanzienlijk minder kans op een natuurlijke bevalling. Voor het eerst is in onderzoek aangetoond dat angst en depressieve gevoelens de kans op een natuurlijke bevalling, dus zonder medische ingrepen, in de weg kan staan.

Angst en depressie klachten tijdens de zwangerschap en daarna komen veel voor. In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks ruim 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap een depressie.

Die angstige of sombere gevoelens kunnen tot stress leiden, en die stress tijdens de zwangerschap kan wel degelijk de bevalling beïnvloeden, concluderen Tilburgse onderzoekers. Toch was er tot nu nauwelijks onderzoek naar de mogelijke samenhang tussen zwangerschapsstress en een natuurlijke bevalling.

Veel angst en depressieve gevoelens

De onderzoekers verdeelden de data van de 1682 vrouwen in drie groepen: een groep vrouwen met weinig angst en depressieve gevoelens, een groep met af en toe last van angst en somberheid, en een groep met aanhoudende angst, somberheid en depressieve gevoelens.

In die laatste groep vrouwen – die tijdens de hele zwangerschap veel angst en depressieve gevoelens hadden – had ruim 30 procent minder kans op een natuurlijke bevalling.

Daarmee is nu voor het eerst aangetoond dat veel stress tijdens de zwangerschap de kans op een natuurlijke bevalling – zonder interventies zoals een inleiding, gebruik van een vacuümpomp of een geplande of ongeplande keizersnede – kan beïnvloeden.

Depressie of angst geen eigen keuze

Als vrouw kies je er niet voor om stress, sombere of depressieve gevoelens mee te maken tijdens je zwangerschap. Als je merkt dat je deze gevoelens hebt, is het belangrijk om bij je verloskundige, huisarts of in het ziekenhuis aan te geven dat je hier mee zit. Bedenk je: om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar is juist een kracht.

Het is volkomen logisch dat je als zwangere vrouw in deze onzekere periode extra last kunt hebben van stress of spanning. Het is belangrijk om te beseffen dat een tijdelijke periode stress ervaren oké is, zowel voor jou als de baby, en dat stressen om het stressen juist niet goed is. Er is veel informatie bekend over hoe mindfulness kan helpen bij het verminderen van angst. Gynaecoloog Claire vertelt in dit artikel wat je kunt doen als je bang bent om te bevallen, of veel negatieve gedachten hebt.

Meer lezen?

Wat kun je doen als je bang bent om te bevallen?

Moeders delen hoe een postpartum depressie voelt

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen