27/10/2021

De onredelijke redenen waarom we soms boos zijn op onze kids (en wat we daaraan kunnen doen)

Geef eens toe: hoe vaak heb jij als moeder niet met een schuldgevoel terug gedacht aan een moment waarop je je geduld verloor en boos werd op je kindje(s) of zelfs – de horror – tegen ze hebt geschreeuwd? Helemaal als je achteraf realiseert dat jouw reactie tegen je kind eigenlijk vrij oneerlijk was en werd veroorzaakt door een persoonlijke issue. 

Denk eens terug aan het moment waarop je voor het laatste boos was op je kind. Kan er een onderliggende reden zijn geweest wat jouw korte lontje veroorzaakte? Het is goed om je als ouder bewust te zijn van die omstandigheden. Niet omdat je daarmee kunt voorkomen dat je af en toe uit je slof schiet – dat is nu eenmaal menselijk – maar wel omdat het jou helpt in te zien dat jouw emoties niet altijd te maken hebben met het gedrag van je kind. 

We bespreken een paar veelvoorkomende redenen waarom wij boos worden op onze kids, terwijl zij daar eigenlijk niet echt de oorzaak van zijn.

Jij ervaart stress

Je bent te laat voor werk als je kleuter met een droog gezicht verklaart weer in z’n broek geplast te hebben. Je probeert te koken terwijl er een kind onder aan je voeten een driftbui heeft. Als je onder stress moet functioneren, is de kans veel groter dat je op den duur knapt. 

Je moet ook niet vergeten dat jouw stress of spanning direct invloed heeft op jouw kindje. Want hoe vaak kiezen ze er nét op het moment dat je al te laat bent hun schoen kwijt te raken, of de hele speelgoedkast uit te stallen als er niet bezoek komt? 

Is dit herkenbaar? Probeer op zo’n moment even diep in en uit te ademen en jouw stressfactoren los te koppelen van de kids. Ze zitten je nu misschien een tikkeltje in de weg, maar zij zijn niet de reden dat jij gefrustreerd bent. 

Tip: in onze app hebben we een fijne cursus die jou helpt om op zo’n moment kalm te blijven. Zoek naar de meditatie ‘Zo blijf je kalm bij stress’ van Ernestine. 

Je bent eigenlijk boos op iemand anders

Het gebeurt ook weleens dat je boos reageert op je kind, zonder dat je boos op hem of haar bent. Ongewenst reageer je jouw frustratie op hen af. Bijvoorbeeld: je bent eigenlijk boos op je partner omdat je het idee hebt dat jij in je eentje alle voorbereidingen moet treffen voor jullie uitje terwijl hij al een half uur op de toilet op zijn telefoon zit te scrollen. In plaats van dat je hem hiermee confronteert, wordt je boos op je kinderen. Hoe makkelijk het ook is om deze boosheid op hen af te reageren, het is niet effectief en je zult even goed wrok blijven koesteren. Dus communiceer met de persoon waar je boos op bent (en vertel hem of haar even goed de waarheid of praat jullie frustratie uit). 

Je bent boos op jezelf

Als moeder maak je fouten. Dat hoort er nu eenmaal bij. Soms maak je onverstandige keuzes. Bijvoorbeeld je kleuter vast wat te snacken geven omdat hij zo’n honger heeft en jij te laat met eten koken bent begonnen. Vervolgens zit hij vol bij het eten en raakt hij de maaltijd die jij zorgvuldig voor ‘m hebt gekookt niet eens aan. Het is niet gek dat je daar boos van wordt tegen hem, maar je gevoel zal vooral worden veroorzaakt doordat je teleurgesteld bent in je jezelf of boos bent op jezelf. Herken je dit? Probeer mild te zijn voor jezelf en je eigen fouten ook te vergeven. Laat jouw spijt of schuldgevoel niet op de schouders van je kinderen terechtkomen. 

Je bent afgeleid

Je kunt niet én met volle aandacht bij je kindje zijn én ondertussen proberen te werken of op je telefoon zitten. Al is het maar om een foto te posten, een online aankoop te doen of even een vriendin terug te appen. De kans is namelijk groot dat je chagrijnig wordt wanneer iemand – lees een mini-mensje – jou daarbij stoort. Geagiteerd reageren, je kindje wegwuiven of zelfs tegen ze snauwen is een oneerlijke reactie naar je kind toe op zo’n moment. Natuurlijk is het een ander geval als je je kindje duidelijk hebt gemaakt dat jij even een paar tellen iets op je telefoon of laptop moet doen, maar dan nog kun je niet van ze verwachten dat ze begrijpen waarom jij op die manier reageert en niet direct aandacht of tijd voor ze hebt. 

Probeer de tijd met je kids en de tijd dat je werkt of iets voor jezelf doet los van elkaar te zien. Als je niet wordt afgeleid door Instagram, mail of Whatsapp, kun je ongestoord spelen of kletsen met jouw kindje. Hierdoor zul je waarschijnlijk minder snel je geduld verliezen, omdat je met je aandacht vooral bij hen bent. 

Nogmaals: ook wij verliezen vaak genoeg ons geduld en verheffen vaker dan we zouden willen onze stem tegen de kids. Hoewel geen enkele moeder aan haar dag begint met de gedachte ‘ik ga straks even lekker uit mijn slof schieten’, gebeurt dat helaas soms wel gewoon. Maar hoe beter je begrijpt waar jouw woede, frustratie of korte lontje vandaan komen, hoe beter je ermee kunt omgaan zonder je kids erbij te betrekken. 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen