overgang van 1 naar 2 kinderen
24/08/2023

Van 1 naar 2 kinderen: tips voor deze overgang

In de serie Ask Tilda geeft postpartum therapeut Tilda Timmers antwoord op jullie vragen. Deze week vraagt een moeder zich af: hoe handle ik de overgang van 1 naar 2 kinderen? Hoe verloopt een tweede zwangerschap, tweede bevalling, kraamtijd en wat kan ik verwachten? Tilda geeft tips voor de overgang van één naar twee (of meer) kinderen.

‘Hoe handle ik de overgang van 1 naar 2 kinderen’, vraagt een zwangere mama zich af. Ik krijg deze vraag heel vaak. Heel begrijpelijk, want je moet vaak voor je gevoel weer opnieuw het wiel uitvinden. Bij je eerste zwangerschap ben je als mama vaak vrij onbevangen. Je bent voor het eerst zwanger, je hebt geen idee wat je te wachten staat en je hebt nul ervaring met zwanger zijn of met bevallen. Dat is bij een tweede zwangerschap wel anders. De ene mama vindt het fijn dat ze al weet wat er komen gaat. De andere moeder vindt het juist minder fijn, omdat ze bijvoorbeeld geen fijne eerste zwangerschap of bevalling had en bang is voor. Beiden is heel normaal en komt vaker voor dan je denkt.’

‘Als je voor de tweede keer zwanger bent, heb je er al eentje rondlopen. Of misschien ben jij zwanger van de derde of de vierde. Van even je rust pakken is vaak geen sprake. Met name in het eerste en laatste trimester zorgt dit vaak voor uitdagingen in je zwangerschap. Omdat je moe bent, je misselijk voelt of gewoon even met je beentjes omhoog wil. Dat lukt niet altijd, omdat je andere kindje(s) je aandacht nodig hebben. Dat vond ik zelf ook een enorm verschil met m’n eerste zwangerschap. Toen waren de powernapjes een vast onderdeel van mijn dag. Maar de tweede keer had ik amper tijd om aan mezelf toe te komen. Laat staan om te slapen.’

Een tweede bevalling

De tweede bevalling is ook vaak anders dan bij de eerste. Mijn gynaecoloog zei: ‘de eerste krijg je voor de tweede.’ Oftewel: er is al eens een baby door je geboortekanaal gegaan, dus de tweede keer gaat dat makkelijker. Helaas is dit niet bij elke mama het geval. Bij de ene mama wordt de tweede veel sneller geboren, bij de ander is het ook de tweede keer keihard werken en soms enorm struggelen. Wel zie ik vaak dat moeders zich beter voorbereid voelen bij een tweede bevalling, omdat ze weten wat er gaat komen. De een vaart op haar eerste ervaring, de ander vindt het fijn om toch nog een extra cursus te volgen of een doula in de arm te nemen. Juist omdat ze die de eerste keer zo misten.

Overgang van 1 naar 2 kinderen

Als je kindje er dan eenmaal is is de tweede kraamweek vaak ook anders. Net als in je zwangerschap kan je na de bevalling niet de hele tijd gaan liggen, omdat je al een kleintje in huis hebt die ook tijd, liefde en aandacht nodig heeft. Vaak gaat het in de kraamweek nog wel, omdat je partner thuis is en je kraamverzorgster een hoop zorg uit handen neemt. Maar zodra je de kraamverzorgster hebt uitgezwaaid en je partner weer aan het werk is, komt het meeste toch op jou neer. Daarom is het belangrijk dat je om hulp vraagt als moeder. It takes a village to raise a child, laat staan twee kinderen. Dus vraag je inner circle om hulp, bakjes eten, oppas, even wasje draaien. You name it. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. De overgang van 1 naar 2 kindjes is groot, dus wees lief voor jezelf.

Om je een beeld te geven van mijn tweede kraamweek: in het avondritueel heen en weer rennen tussen m’n overkokende pannen op het fornuis en m’n huilende baby boven. Uiteindelijk zette ik mijn huilende baby in de wipper naast me, m’n jengelende peuter voor een tekenfilm en vloog ik bij tijd en wijle oppas in, zodat ik het niet allemaal alleen hoefde te doen. Ook therapeuten hebben soms hulp nodig en dat is helemaal oké. Omarm het feit dat je het niet allemaal alleen kan, want dat hoeft ook helemaal niet.

Vraag om hulp en accepteer de glorieuze chaos called motherhood. Je huis mag rommelig zijn. Je mag soms in huilen uitbarsten omdat het je teveel wordt. Het hoort er allemaal bij. Je doet het goed, echt!

Merk je dat je de tweede keer niet op ene roze wolk zit in je zwagerschap of daarna? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen.

Meer lezen?

Is een tweede kind makkelijker?

Onzeker over de grootte van je zwangere buik

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen