tweede bevalling
25/04/2022

Zo verloopt een tweede bevalling: moeders delen hun ervaring

Wanneer je voor de eerste keer gaat bevallen, is alles nieuw en heb je waarschijnlijk vragen. Hoewel je dat misschien wel zou verwachten, zul je merken dat je bij de tweede bevalling opnieuw vragen hebt. Tuurlijk, je hebt het al eens eerder gedaan, maar een bevalling blijft een grote gebeurtenis. Plus: iedere bevalling is anders.

Dit geldt vooral als het ‘type’ bevalling verschilt. Bijvoorbeeld als je de eerste keer een keizersnede hebt gehad en de tweede keer vaginaal hoopt te bevallen. Als je de eerste keer vaginaal beviel en dit de tweede keer weer hoopt te doen, kunnen er evengoed dingen anders verlopen. Het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen hoe je tweede bevalling zal verschillen van de eerste.

Tweede keer sneller?

Over het algemeen wordt gezegd dat een tweede of derde bevalling in ieder geval sneller verloopt dan de eerste bevalling. Als je een keer eerder bevallen bent, zullen je spieren en gewrichtsbanden zich gemakkelijker ontspannen, omdat alles al eens is opgerekt. Daardoor zal de baby zich gemakkelijker naar beneden bewegen en zal je baarmoederhals ook sneller openen.

Niet alleen de ontsluitingsfase, maar ook de persfase verloopt doorgaans sneller bij een volgende dan een eerste bevalling. De spieren en banden in je bekken en vagina hebben al eens eerder het werk gedaan om ruimte te maken voor een baby en hem eruit te persen, dus de tweede keer gaat over het algemeen sneller.

Kortere persfase

Moeders die voor de eerste keer bevallen kunnen tussen de twintig minuten en drie uur persen, terwijl moeders die voor de tweede keer bevallen meestal binnen een uur klaar zijn, vaak zelfs sneller. Dat heeft niet alleen met je lichaam te maken, maar ook met jouw kennis. De eerste keer persen kan wat onwennig zijn, maar als je dit voor de tweede keer doet weet je vaak al hoe je moet persen, dus pers je meestal effectiever.

Nogmaals, het is nooit een garantie dat je tweede bevalling daadwerkelijk sneller verloopt. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat deze baby groter is of in een afwijkende positie ligt, dat er een complicatie optreedt, of dat het gewoon niet gaat zoals verwacht.

Vrouwen delen hun ervaring over tweede bevalling

“Bij mijn eerste kindje werd ik met 41 weken ingeleid. Natuurlijk baalde ik daar destijds een beetje van, ik wilde liever ‘natuurlijk’ bevallen, maar het gaf ons wel de tijd om rustig voor te bereiden op alles. Ik ging met een vriezer vol eten de kraamperiode in. Het was dus een enorme verrassing toen onze tweede zes weken te vroeg geboren werd. Mijn vliezen braken midden in de nacht en direct begonnen de weeën. Ik moest snel wat spullen in een tas gooien, want ik had nog niet eens de vluchttas klaargezet…”

Melanie’s eerste bevalling had een vervelende nasleep, waar ze nog lang last van had. Haar tweede bevalling is heel anders: een positieve, mooie en krachtige ervaring.

“Bij mijn eerste bevalling wilde ik per se geen pijnstilling. Maar toen ik eenmaal meer dan 20 uur bezig was, vroeg ik toch om een ruggenprik. Dat was toen geweldig. De tweede keer nam ik me voor direct om een ruggenprik te vragen, maar daarvoor ging de bevalling simpelweg te snel. Ruim dertig minuten nadat ik in het ziekenhuis was aangekomen, werd mijn zoontje al geboren.”

“Ik had verwacht dat mijn eerste bevalling lang zou duren, dat was wat ik overal las. Toen we aankwamen in het ziekenhuis, bleek ik al vijf centimeter ontsluiting te hebben. Nog geen drie uur later werd onze dochter geboren. De tweede keer werd ik gewaarschuwd door de verloskundigen dat ik hen echt op tijd moest bellen zodra de weeën begonnen, want de kans was groot dat het dit keer nóg sneller zou gaan. Daar bleek niets van waar: de tweede bevalling duurde meer dan veertien uur. Dat kan dus ook gewoon!”

“Mijn eerste bevalling duurde twintig uur. Mijn dochter bleek als een sterrenkijker te liggen en ze zat al een tijd met haar hoofdje vast in mijn bekken. Ze zou er niet uit gaan komen op de natuurlijke manier, dus werd er overgegaan op een spoedkeizersnede. Die heftige bevalling had veel invloed op mijn lichamelijke en mentale herstel, dus besloot ik bij de tweede voor een geplande keizersnede te kiezen. Mijn tweede keizersnede was een fijne en positieve ervaring.” Meer lezen.

Meer lezen?
Dit hadden moeders van tevoren willen weten over de bevalling
Niet vorderende ontsluiting: wat als de ontsluiting lang duurt?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen