problemen borstvoeding
03/06/2023

Omgaan met uitdagingen bij het geven van borstvoeding

Borstvoeding geven is een prachtige, natuurlijke ervaring. Maar wel eentje die ook de nodige uitdagingen met zich mee kan brengen. In dit artikel vertellen we je meer over problemen bij borstvoeding geven en de oplossing voor deze uitdagingen.

Onvoldoende melkproductie

Hoewel de hoeveelheid melk die je aanmaakt, afgestemd is op de behoefte van je kind, kan het goed zijn dat je melkproductie even wat minder wordt. Dat is niet gelijk een reden om je zorgen te maken. Toch kun je er als moeder onzeker van worden: je wil immers dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt.

In dit artikel deelt lactatiekundige Céline mogelijke oorzaken van verminderde melkproductie én een aantal manieren om je melkproductie een boost te geven.

Pijnlijke tepels

De tepels zijn één van de meest gevoelige lichaamsdelen. Ze zijn natuurlijk aanraking gewend, maar niet in de mate en kracht als waar ze aan worden blootgesteld zodra je borstvoeding geeft.

Als de baby niet ver en diep genoeg aanhapt, drukken de kaken van de baby op de verkeerde plek op de tepel. Daardoor kan er een scheurtje in de huid ontstaan. Een baby kan meteen hard zuigen na de geboorte. Als het aanleggen van je baby niet correct gebeurt, kun je last krijgen van tepelkloven.

In dit artikel vertelt Céline hoe je tepelkloven kunt voorkomen en behandelen.

Borstonsteking

Een borstontsteking komt meestal door een verstopte melkklier of verstopt melkkanaal. De verstopping kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de baby de borst niet goed leegdrinkt, door pijnlijke tepels en daardoor stress tijdens de voeding of door voedingen over te slaan zonder te kolven. Maar een borstontsteking kan ook door een indringende infectie via de tepels ontstaan of door blootstelling aan tocht. Ook oververmoeidheid en stress een grote rol spelen bij het ontstaan van een borstontsteking.

In dit artikel lees je meer over het ontstaan, voorkomen én behandelen van een borstontsteking.

Wisselende drinkbehoeftes

Baby’s hebben vaak onregelmatige voedingsschema’s, vooral in de beginfase. Probeer je baby op verzoek te voeden en volg zijn cues. Het kan nuttig zijn om een voedingsschema bij te houden om patronen te herkennen. Wees geduldig en flexibel, omdat de voedingsschema’s na verloop van tijd meestal regelmatiger worden. Onthoud dat borstvoeding een leerproces is voor zowel jou als je baby. Het kan even duren voordat je een ritme vindt dat voor jullie beiden werkt. Wees geduldig, geef jezelf de tijd om aan te passen en vraag om hulp wanneer dat nodig is

Vind je het lastig om in te schatten of jouw baby genoeg heeft gedronken? Lees meer hierover in dit artikel.

Mentale uitdagingen

Naast de fysieke uitdagingen die komen kijken, kan borstvoeding geven mentaal gezien ook veel van je vragen. Jij bent in je eentje verantwoordelijk voor het voeden van jullie baby’tje, dag in, dag uit. Tijdens regeldagen kun je het idee hebben dat er 24/7 een baby aan je borst ligt. Het is belangrijk dat jij je gesteund voelt in jouw borstvoedingsavontuur. Door jouw partner, door je familie, vriendinnen of andere borstvoedende moeders. Voel je vrij om jouw uitdagingen te delen en jouw hart te luchten, zodat zij jou kunnen adviseren en geruststellen tijdens deze uitdagende momenten.

Borstvoeding geven lukt niet

Het is belangrijk om te beseffen dat er allerlei fysieke én mentale aspecten een rol spelen bij het wel of niet slagen van de borstvoeding, zowel bij jou als de baby. Jouw zwangerschap, de bevalling, jouw lichaam, de ondersteuning die je krijgt als nieuwe moeder in het ziekenhuis of thuis: het kan allemaal invloed hebben op de borstvoeding.

Accepteren dat je moet stoppen met borstvoeding geven is niet altijd eenvoudig. Wij weten ook dat het moeilijk kan zijn om je hierbij neer te leggen. Maar als je merkt dat borstvoeding geven lichamelijk en geestelijk té veel van je vraagt, dan kun je je afvragen of je niet beter kunt stoppen. Want jouw kindje verdient ook een mama die zich goed voelt, niet oververmoeid is of veel stress ervaart.

Meer lezen?
Dimara stopte met borstvoeding: ‘Een gevoel van schaamte maar ook grote opluchting’
10 x moeders eerlijk over borstvoeding
Waarom ik zo blij was met mijn lactatiekundige

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen