rotavirus vaccinatie kinkhoest baby
08/07/2021

Gezondheidsraad adviseert pasgeboren baby’s te vaccineren tegen rotavirus

De Gezondheidsraad adviseert het ministerie van Volksgezondheid alle pasgeborenen te vaccineren tegen het rotavirus. Per jaar worden gemiddeld 3600 kinderen onder de vijf jaar met een rotavirusinfectie opgenomen in het ziekenhuis.

In België, Duitsland en Groot-Brittannië wordt het vaccin al langer standaard gegeven aan pasgeboren kinderen.

Het rotavirus

Voornamelijk jonge kinderen zijn gevoelig voor het rotavirus, dat een ontsteking in de maag en darmen kan veroorzaken. Een besmetting kan optreden als het virus in de mond terechtkomt door aanraking van besmette personen of voorwerpen. De meeste ziekteverschijnselen openbaren zich na twee dagen.

Een besmetting met het rotavirus kan leiden tot diarree en overgeven, en kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot uitdroging en uitvallende organen. In een enkel geval heeft dat een fatale afloop. Voornamelijk kinderen die te vroeg zijn geboren, een aangeboren aandoening hebben of een te laag geboortegewicht hadden, lopen het risico erg ziek te worden.

Rijksvaccinatie programma

In 2017 bracht de Gezondheidsraad al het advies uit kinderen uit risicogroepen in te enten. Daar zou vorig jaar mee gestart worden, maar door de coronapandemie werd het vaccinatieprogramma uitgesteld. Inmiddels heeft het instituut het advies laten gelden voor alles pasgeboren baby’s.

Dat de Gezondheidsraad een vaccinatie aanraadt, is niet zonder reden. Uit verschillende buitenlandse onderzoeken blijkt dat het aantal infecties tot wel tachtig procent kan dalen wanneer grote groepen kinderen zijn ingeënt.  Echter moet de prijs van de beschikbare vaccins volgens het instituut wel nog dalen om de vaccinaties ‘kosteneffectief ‘te laten zijn.

Coronapandemie

Vanwege de coronapandemie was het aantal meldingen van rotavirusinfecties en het aantal ziekenhuisopnames relatief laag. Volgens de Gezondheidsraad zijn de lage cijfers te wijten aan het lage risico op een besmetting vanwege de coronamaatregelen. Het instituut verwacht dat het aantal infecties in de loop van het jaar weer zal oplopen.

Bron: Gezondheidsraad

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen