17/10/2019

Seks na de bevalling: luister naar je lijf

De eerste keer seks – daarmee bedoel ik dus penetratie –  na de bevalling is spannend. Niet per se spannend in een sexy manier, maar in een ‘eh… gaat dat wel goed?!’ manier. Don’t worry: het is normaal dat je seksleven een aanpassingsperiode doormaakt. Maar het is wel goed om te begrijpen hoe je lichaam werkt en hoe je ernaar kunt luisteren. 

Je zult van je verloskundige misschien gehoord hebben dat wordt aangeraden tot zes weken te wachten met seks. Lichamelijk gezien is het belangrijk dat het vloeien (bloedverlies) is gestopt voordat je weer met coïtale seks (dus penetratie) begint om de kans op infecties te verkleinen. Daarnaast wil je wachten tot de wonden aan je vagina herstelt zijn en de eventuele hechtingen zijn opgelost. 

Lichamelijk gezien weer klaar zijn voor seks, betekent niet direct dat je er ook mentaal klaar voor bent. “De kans is best groot dat je nog niet volledig ontspannen en opgewonden bent als jullie de eerste keer of keren gaan vrijen. Dat is iets wat heel veel nieuwe moeders ervaren. Je hoofd zit vol met de baby, de hormonen gieren nog door je lijf, je kampt met slaapgebrek en je voelt misschien nog wat onzeker over je lijf. Kortom: er zijn vaak meer remmende dan stimulerende factoren”, vertelt seksuoloog Astrid Kremers.

Ben je er klaar voor?

Een van de dingen die vrouwen in de praktijk vaak ervaren is het gevoel dat ze – na een bevalling – minder nat zijn en dat penetratie daardoor ongemakkelijk is. Dat is seintje van je lijf waar je naar moet luisteren, zegt Astrid. “Als een vrouw opgewonden is dan gebeuren er allerlei dingen in haar lichaam. De clitoris zwelt op, de vagina wordt dieper en er verschuiven zelfs organen. Als gevolg van de extra doorbloeding wordt een vrouw vochtig. Het feit dat je niet nat genoeg bent om fijn en pijnloos geslachtsgemeenschap te hebben is een duidelijk teken van je lijf: je bent daar nog niet klaar voor.” 

Door bijvoorbeeld glijmiddel te gebruiken, een oplossing die je vaak hoort, boots je wel de (benodigde) vochtigheid na, maar daarmee mis je het effect wat echt ontspannen en opgewonden zijn heeft op je lijf, legt de seksuologe uit. “Dat kan weer als gevolg hebben dat je als vrouw pijnklachten ervaart tijdens of na de seks.” 

Neem de tijd!

De kern van Astrids verhaal: ga vooral weer lekker met elkaar experimenteren wat fijn voelt en waar je aan toe bent, maar wacht met coïtale seks tot je voelt dat je hier lichamelijk gezien helemaal klaar voor bent. Hoe weet je of je er klaar voor bent? Voel bij jezelf of je nat bent en of je bekkenbodemspieren ontspannen zijn. Is dit nog niet het geval? Besteed dan extra tijd aan jullie voorspel of hou het in eerste instantie bij alle andere dingen die jullie samen in bed kunnen doen. Neem je tijd! 

Ook goed om in je achterhoofd te houden als je merkt dat het niet nog niet helemaal gaat zoals je wilt in de slaapkamer: weet dat je in goed gezelschap bent. Er zijn zoveel nieuwe mama’s die hetzelfde ervaren als jij. De kans is heel groot dat het vanzelf weer als vanouds gaat voelen. Heb je zorgen of twijfels? Weet dat je (zonder verwijzing) bij een bekkenbodemfysiotherapeut of seksuoloog terecht kan. 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen