07/11/2020

Selflove: Josephine

Je lichaam verandert door een zwangerschap. Met de serie Selflove wil How About Mom aandacht geven aan de lichamelijke veranderingen die je doormaakt tijdens en na de zwangerschap, en de gevoelens die je hierbij kunt hebben. Deze week deelt Josephine, moeder van Evi, haar verhaal en foto’s.

“Ik ben eigenlijk altijd tevreden geweest met hoe ik eruit zag en met sommige dingen echt heel blij. Natuurlijk ben ik ook wel eens kritisch want ja, alles kan altijd beter, maar ik voelde me over het algemeen nooit onzeker of ontevreden. Maar nu mijn lichaam zo extreem veranderd is door de zwangerschap, moest ook ik kennismaken met wat onzekerheden… Dit heeft me best een tijd beziggehouden. Elkaar verzekeren dat we er wel goed uitzien is voor vrouwen dagelijkse kost. Hoelang blijft deze buik? Is zo’n mama-buikje eigenlijk wel normaal, hoelang duurt het voordat het minder wordt? Hoe zie ik eruit over een paar maanden? Verdwijnen de lijnen en vlekken op mijn billen en benen of blijft het? Ik wist hier eigenlijk niks over. De vragen schieten soms ineens door mijn hoofd, in een flits en maken me in de war, ik moet wennen. Want ik ben toch die vrouw die van haar lichaam houd?”

“Ik ben vier maanden geleden moeder geworden van – heel cliché, haha – het mooiste mensje dat ik ooit heb gezien. Ik ben zo trots op mijn lijf dat leven heeft gegeven aan mijn kind. Het lijf waarin mijn kind de eerste 9 maanden van haar leven mocht doorbrengen. Het begin van haar reis, haar basis, haar safe haven. Mijn lijf waar ik al zoveel van hield zou nu een mega award moeten krijgen. Het heeft mijn kind gebaard, thuis, de mooiste dag van mijn leven. Dus waarom flitsen die gedachtes door mijn hoofd? Waarom deze vragen? Ik was zo goed voorbereid op mijn bevalling (waar overigens nog van alles gebeurde, het was spannend en niet zonder complicaties maar oh zo mooi!) Dus nogmaals: waarom deze vragen? Heel verwarrend maar door te schrijven worden dingen soms ineens weer helder en toen besefte ik het….Zelden zie ik vrouwen die trots rondlopen met hun striae. Bikini’s zijn high waist of we trekken liever een badpak aan. Dat overige vel laten we liever weghalen of verbergen we onder onze kleding.”

“Misschien vind je het zelf niet mooi, maar verdient ons lijf niet wat meer credits? Je hoeft niks te delen, vrouwen, we moeten doen waar we ons goed bij voelen, maar ik miste die eerlijke foto’s en beelden. We verdienen meer credits! Van iedereen. Van onze partners die trots naast ons staan ook als we een low waist bikini aantrekken. Maar bovenal van onszelf, voor onszelf. Ik houd mijn hart vast voor mijn dochter. Mijn kleine meisje, waaraan ik alles zo prachtig vind. Ik ben haar voorbeeld, ik ben de eerste vrouw die zij ziet als ze wakker word en ze ziet me wanneer ik douche, voor de spiegel sta, me aan- en uitkleed. Ik wil ook houden van dit buikje en de straie op mijn buik en benen, of het nou wel of niet vervaagt en verdwijnt… gewoon zelfverzekerd en liefdevol naar mijn lijf.”

“Dus stemmen, verdwijn maar weer langzaam naar de achtergrond. Ik vind jullie niet nodig. Vandaag deel ik dit omdat ik vind dat er meer van dit gezien mag worden. Deze enorme verandering en een stukje realiteit. Hoe het over een jaar is? Geen idee, dat zien we dan wel weer. Ik ga weer yoga en pilates doen omdat ik ervan hou en dansen omdat ik dat gemist heb. En terwijl ik dit schrijf voel ik alles van me afglijden… Ik moest hier even doorheen en nu weer door. Ik ga vanaf vandaag weer onvoorwaardelijk houden van dit lichaam waar ik zo zo mega trots op ben.”

Eliza Zara Photography
Eliza Zara Photography

Hoe was jouw lichaamsbeeld voordat je zwanger werd? Was je tevreden met hoe je eruitzag, of niet?

“Ja! Ik was altijd heel blij met mijn lichaam, ik heb altijd bewondering voor het lichaam in het algemeen gehad. Ik heb een professionele dans achtergrond dus het lichaam is ons instrument. Niet alleen voor dansers, ik kwam er al gauw achter dat dit voor iedereen geldt. Je lichaam is een tempel hoor je wel eens, maar dat is het wel. We moeten er goed voor zorgen en mogen er trots op zijn. Veel bewondering dus, en ik ben zelden onzeker geweest.”

Hoe is jouw lichaam verandert door de zwangerschap?

“Mijn lichaam is enorm veranderd! In de eerste maanden van mijn zwangerschap ging ik van cup B naar dubbel F en omdat mijn borsten binnen twee maanden zoveel groeiden, waren ze maanden lang knal paars en rood van de striae. Dat is nu al aan het vervagen maar goed… het is ook al een jaar geleden dat ze zo begonnen te groeien… Daarnaast heb ik in de laatste 1,5 week van mijn zwangerschap striae op mijn buik gekregen. Als een zonnetje om mijn navel heen rekte mijn vel uit. Mijn buik groeide die laatste paar weken enorm… Ik heb nu los vel en deze striae is natuurlijk nog aanwezig maar niet zo fel als het op mijn borsten was. Op mijn heupen heb ik ook flinke striae, mijn heupen waren ook een stuk breder geworden. Nu voelt alles veel zachter aan. Echt een heerlijke zachte mama huid.”

Welke gedachten of gevoelens had je over je veranderende lijf, tijdens de zwangerschap?

“Tijdens de zwangerschap maakte ik me nergens zorgen over, ik vond mijn zwangere lijf prachtig! Pas toen ik over tijd ging en mijn buik wel heel groot begon te worden – inclusief die striae dus – dacht ik wel even… hmm zonde, want ik had tot 39 weken geen striae op mijn buik… Het was er ook van de een op de andere dag. Maar toen kon ik alleen maar aan mijn lieve meisje denken en was ik totaal niet met mijn uiterlijk bezig. Ik dacht dat zie ik straks allemaal wel weer.”

Wat helpt of hielp jou om met liefde naar je lichaam en naar jezelf te kijken?

“Het was fijn om het van me af te schrijven, ik heb mijn verhaal gedeeld op social media omdat ik wel iets miste in mijn eigen postpartum voorbereiding. Ik was niet voorbereid op hoe langzaam het herstel zou zijn. Omdat ik heel fit mijn zwangerschap in ging, en ook tijdens mijn zwangerschap op een gezonde manier was blijven bewegen had ik dit misschien ook verkeerd ingeschat. Ik besef nu pas dat je lichaam eigenlijk heel veel tijd, liefde, aandacht en een zachte aanpak nodig heeft in het eerste jaar na het krijgen van een baby. Ik wist niet dat zo’n grote verandering ook mentaal even kon inslaan en was daar totaal niet mee bezig geweest. Pas toen besefte ik dat ik maar zelden zo’n postpartum foto voorbij heb zien komen op sociale media en al helemaal nooit in het echt zulke buikjes zie… terwijl ze er hoogstwaarschijnlijk veel meer zijn dan we zien en denken.”

Wat zou je een andere (aanstaande) moeder willen meegeven?

“Schrik niet, weet dat er honderden vrouwen voor jouw waren die misschien met dezelfde gedachtes rondlopen. Besef dat je prestatie om een kind op de wereld te zetten dit waard is en dat je niet de enige bent die soms twijfelt of negatieve gedachten heeft. Praat en schrijf erover. Bespreek het met je partner en mensen in je omgeving. Maar boven alles, besteed even tijd aan jouw lijf, mentaal en fysiek. Het leven met een baby is heel anders en al je energie gaat al gauw naar je lieve baby. Geef jezelf heel bewust aandacht, en probeer met liefde naar je lijf te kijken. Leer dat nieuwe lichaam kennen en geef het tijd. Als je verandering wilt kan je heel veel bereiken met gezonde voeding en beweging, en daarnaast heb je rust nodig. Dat is oké, luister naar jouw nieuwe lijf en doe wat jij nodig hebt, forceer niks. We mogen ons lichaam vieren en trots zijn.”

Josephine net na de bevalling: “Na een prachtige thuisbevalling moesten we alsnog naar het ziekenhuis voor een paar dagen omdat Evi een infectie had.”

Waar haal jij kracht of #selflove inspiratie vandaan?

“Uit mezelf. Selflove is voor mij echt iets dat ik uit mezelf haal. Wat inspireert me? Lieve mensen om me heen, goede gesprekken met mijn partner en andere moeders, herkenbaarheid is fijn maar mensen die er helemaal niet in zitten en echt van buitenaf kijken kunnen ook een verfrissende kijk hierop hebben. Dat kan juist ook goed helpen.”

Wat wil je jouw zoon(s) of dochter(s) meegeven over zelfliefde?

“Ik wil haar voorbeeld zijn en ik geloof dat ik dat kan door het goede voorbeeld te leven. Niet kritisch naar mezelf in de spiegel kijken maar altijd liefdevol naar mijn lichaam en geest. Maar zelfliefde gaat zoveel dieper dan alleen het uiterlijk. Ik wil het goede voorbeeld geven en leven, dus als ik zelf op een goede plek ben, mentaal, dan zal ik dat (hopelijk) ook zijn voor haar. Liefdevol naar mijzelf en naar de wereld om me heen. Er zit zoveel magie in kleine dingen, dat wil ik met haar gaan (her)ontdekken.”

Foto Josephine: Eliza Zara Photography

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen