19/09/2021

Lief zijn voor je postpartum lichaam: deze tien zinnen kunnen je daarbij helpen

“Ik weet dat het pas zes weken geleden is dat ik beviel, maar ik heb zoveel moeite met hoe mijn lijf eruit ziet”, vertelde een moeder ons laatst. Haar emotie is herkenbaar. In plaats van mild en liefdevol te kijken naar het lichaam dat verantwoordelijk was voor het dragen en baren van ons kindje, kijken we ernaar met onze meest kritische bril op.

Zullen we proberen om daarmee op te houden? Om onszelf wel de tijd te geven om te herstellen? Om van onszelf te houden, ook al pas je nog niet in je oude spijkerbroek, zijn je heupen breder dan voorheen of heb je striae op je borsten gekregen?

Een manier om die liefde voor jezelf te laten groeien, is door dankbaarheid. Dankbaarheid naar jezelf, omdat je in staat was om een baby te krijgen, om het wonder te produceren dat nu in je armen ligt of om je heen kruipt. Die buik van jou, was maanden lang de veilige plek waarin een baby kon groeien. Dat is toch ongelofelijk?

We weten ook dankbaarheid niet zaligmakend is. Je kunt dankbaar zijn en nog steeds met een kritische blik naar jezelf kijken. Je afvragen wanneer je eindelijk weer op jezelf zult lijken. Afvragen of je altijd die extra kilo’s of die overtollige huid zult hebben. Je bent moe en weet niet waar je ooit de energie vandaan moet halen om weer te gaan bewegen. Je kijkt naar jezelf in de spiegel en vraagt je af: zal ik me ooit nog eens sexy voelen?

Het antwoord is ‘ja’. Je mag erop vertrouwen dat dit allemaal weer goedkomt. Die dingen kosten tijd. Waar je wel mee kunt beginnen, is zorgen dat jij met meer compassie en liefde naar je lijf gaat kijken. Dat zal als effect hebben dat je hopelijk beter in je vel zit, misschien ook meer energie hebt. Zin hebt om in beweging te komen, zin hebt om je weer eens mooi aan te kleden. Om beter voor jezelf te zorgen. Daarmee kom je veel sneller in een positieve spiraal terecht, waardoor jouw focus ook zal verschuiven van ‘wat is er niet meer mooi’ naar ‘wat is er wel nog of wel weer mooi’.

We dagen je uit om de kritische opmerkingen in je hoofd te vervangen voor liefdevolle en bekrachtigende mantra’s. Spreek ze hardop uit als je voor de spiegel staat of naar je eigen reflectie kijkt. Druk negatieve gedachten weg en vervang ze voor een van deze positieve zinnen.

  1. Mijn lichaam is geweldig: ik heb gewoon een mensje gecreëerd!

  2. Dit lijf heeft negen maanden lang een kindje gevoed (en als je nu nog borstvoeding geeft dan doe je dat nog steeds, hoe bijzonder is dat!).

  3. Ik vergelijk mezelf niet met de postpartum lichamen van andere vrouwen.

  4. Ik heb vertrouwen in dit proces: ieder lijf herstelt zich op haar eigen tijd en eigen manier.

  5. Ik ga lichaamsbeweging weer opnemen in mijn dagelijkse routine. Niet omdat ik daarmee af wil vallen, maar omdat het me helpt om meer verbonden te zijn met mijn lijf, mijn energie zal verhogen en mijn humeur zal verbeteren.

  6. Ik zal luisteren naar mijn lichaam. Ze vertelt me hoe het met me gaat. Rusten als dat nodig is, bewegen als dat kan.

  7. Ik ga me niet schamen voor mijn postpartum figuur. Ik kies voor kleding die nu past en lekker zit, maar ik hoef me niet te verhullen.

  8. Mijn hart en mijn hoofd zijn veranderd sinds ik moeder ben geworden. Het is oké dat mijn lijf ook niet meer hetzelfde is.

  9. Mijn lichaam is in negen maanden tijd gegroeid, ik mag ook minstens zoveel tijd nemen voor deze fase.

  10. Ik hoef niet ‘terug’ naar een bepaald lichaam, dat lichaam is nooit weggeweest. Het is er al die tijd voor jou geweest, dus je mag haar in deze staat koesteren.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief