Kristel met dochter Vauk
09/11/2019

Selflove: Kristel

Hoe je lichaam eruit ziet nadat je een kindje hebt gehad, verschilt van vrouw tot vrouw. Wij vinden bij How About Mom dat je mentale gezondheid als newborn mom nog veel belangrijker is dan het moment waarop je weer in je oude spijkerbroek past. Maar we begrijpen natuurlijk ook dat je postpartum lichaam accepteren en omarmen, niet altijd vanzelf gaat. Daarom willen we met de serie Selflove graag aandacht geven aan de lichamelijke veranderingen en de gevoelens die je hierbij kunt hebben. Deze week deelt Kristel haar verhaal. “Goed kunnen zorgen voor een ander begint echt door eerst goed te zorgen voor jezelf en eigenwaarde te voelen. Je bent de moeite!”

“Mijn naam is Kristel. Ik ben 38 jaar oud en net moeder geworden van mijn vierde kindje. Als ik even terugblik naar de laatste zeven jaren was het een zeer bijzondere tijd, en vooral voor mijn lichaam fysiek een behoorlijke verandering.”

Kinderwens

“Vanaf mijn kinderjaren wist ik vooral dat ik heel graag moeder wilde worden. Toen de tijd rijp was en we de anticonceptie weglieten, bleven mijn partner en ik een hele periode kinderloos, zonder aanwijsbare reden. Daarop volgden er 3 IUI behandelingen en uiteindelijk een operatie aan endometriose. Dit alles gebeurde in ongeveer vijf jaar tijd.”

Bolle buik

“Na de operatie was ik binnen 2 maanden zwanger. Onvoorstelbaar dankbaar was ik hiervoor, dat ik moeder mocht worden. De zwangerschap verliep goed en ik voelde me heerlijk en ook mooi. Met de eerste zwangerschap had ik ondanks mijn tengere bouw al een flinke bolle buik.”

“Toen ik uiteindelijk onze eerste zoon Saake (nu 6 jaar) in mijn armen had, was mijn grootste droom uitgekomen. Tegelijkertijd moest ik de eerste keer toen ik na de bevalling in de spiegel keek, enorm wennen. Ik had vooral een heel dubbel gevoel. Van de ene kant een leegte van het leven wat niet meer in mijn buik zat, van de andere kant zo blij dat je het leven eindelijk echt kan omarmen.”

“Kijkend naar mijn lichaam ben ik heel trots op wat het kan en hoe enorm flexibel het is, maar het was ook wel even schrikken dat er toch nog wel een buikje zat. Dat gevoel wat ik toen had, daar had niemand mij over verteld. Tot op heden merk ik dat er niet echt over gepraat wordt, hoe je je voelt in je lichaam als je net bevallen bent en de periode daarna.”

Vier kinderen

“Vervolgens kreeg ik opeenvolgend nog een zoon Foof (nu 4 jaar), en dochters Dijn (nu 2 jaar) en Vauk (bijna 3 weken) die afgelopen 9 oktober geboren is.”

“Alle vier de zwangerschappen heb ik goed doorlopen. Ik kijk met een trots gevoel terug op de bevallingen. Ik ben vier keer thuisbevallen van vier gezonde kinderen en daar ben ik zo dankbaar voor.”

Kristel baby borstvoeding - Selflove

Uitgerekte buik

“Mijn lichaam is veranderd. Mijn buik is flink uitgerekt geweest en mijn navel zal niet meer helemaal hetzelfde zijn. Ik heb geen striae, maar zie op sommige plekken dat mijn huid uitgerekt is geweest. Tijdens het sporten merk ik dat mijn buikspieren nooit meer helemaal bij elkaar zijn gekomen, waarschijnlijk een diastase. Toch kan ik met momenten zeggen dat ik de moeite waard ben en dat ik vooral niets dan trots en dankbaarheid voel dat ik vrouw ben en met al mijn kracht vier prachtige gezonde kinderen op de wereld heb gezet.”

Postpartum massage

“Na de bevalling van Vauk heb ik mezelf in de watten gelegd door een aantal keer een postpartum buikmassage en belly binding te doen bij Nadia. Echt heel speciaal om door de aanraking bewust te worden van het leven wat in mijn buik groeide en er nu niet meer in zit. De periode van bevallen en daarna gaat zo snel en door het zorgen voor anderen vlieg je maar door. Ik vind het fijn om te merken dat ik echt gegroeid ben in het moederschap en dat ik iets meer probeer stil te staan van het wonder wat er vier keer heeft mogen gebeuren. Door mezelf goed te verzorgen qua voeding, beweging en ontspanning heb ik geleerd dat dit bij kan dragen aan de acceptatie van de mentale en fysieke veranderingen die mijn lichaam de afgelopen jaren heeft doorstaan. Om me goed en krachtig te voelen vind ik het echt belangrijk om mezelf in de spiegel aan te kijken en te voelen dat ik er mag zijn, dat ik een mooi mens ben. Mooi is echt een verbinding van innerlijk en uiterlijk.”

“Aan alle lieve moeders, vergeet niet: je bent de moeite waard. Als je lichaam veranderd is door een zwangerschap, is er nieuw leven in jouw lichaam ontstaan: het allermooiste cadeautje van de natuur. Goed kunnen zorgen voor een ander begint echt door eerst goed te zorgen voor jezelf en jouw eigenwaarde te voelen. Je bent de moeite waard!”


How About Mom wil vrouwen helpen bij het accepteren en omarmen van hun postpartum lichaam. Dat doen we door het delen van echte verhalen, realistische foto’s en vooral de kracht van vrouwen en hun geweldige lichamen – die in staat zijn leven te creëren – te laten zien. In alle vormen en maten.

Wil je meedoen met de serie Selflove? We horen graag van je via ons Instagram kanaal @howaboutmom, of app@howaboutmom.nl.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief